Viešojo transporto nuolaidos aptirpdė koaliciją

Viešojo transporto nuolaidos aptirpdė koaliciją

Vakar Klaipėdos miesto taryba ryžosi suteikti viešojo transporto nuolaidas visiems pensininkams, o ne tik sulaukusiems 70 metų, kaip numato įstatymas.

Tiesa, su 50 proc. nuolaida jie jau nuo pirmadienio galės įsigyti tik pusės metų arba metinius terminuotuosius bilietus. Be to, šį sprendimą palydėjo kitokias nuolaidas siūliusios socialdemokratės Lilijos Petraitienės pasitraukimas iš valdančiosios koalicijos.

Po metų - plačiau?

Vakar Taryba nusprendė, jog pensininkai iki 70 metų galės įsigyti pusės metų elektroninį bilietą, kurio kaina prasideda nuo 68,5 Eur arba metinį (kaina - nuo 127,55 Eur). Toks užmojis per metus iš Savivaldybės biudžeto pareikalaus apie 79 tūkst. Eur. Nuolaidoms kompensuoti bus naudojamos vietinės rinkliavos už naudojimąsi nustatytomis mokamomis vietomis automobiliams statyti lėšos.

Nemaža diskusija vakar kilo dėl bilietų tipų - esą kodėl už pusę kainos galima įsigyti tik pusę ar visus metus galiojantį bilietą. Savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda paaiškino, jog tai pareikalautų 3 kartus daugiau lėšų, tad buvo nuspręsta apsiriboti tokiu variantu.

Tiek jis, tiek Tarybos narė liberalė Vaida Žvikienė teigė, jog po metų šią tvarką bus galima peržiūrėti, įvertinti tokį sprendimą ir galbūt lengvatas taikyti ir daugiau rūšių bilietams.

Pasak VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" direktoriaus, nepaisant to, kad metai jau yra prasidėję, metinius bilietus vis tiek galima įsigyti, nes jie galioja, pavyzdžiui, nuo einamųjų metų vasario iki kito vasario.

Asmenims, sulaukusiems 70 ir daugiau metų, toliau galios ankstesnioji nuolaidų sistema. Asmenys nuo 70 iki 80 metų galės įsigyti vienkartinius arba terminuotuosius vardinius važiavimo bilietus su 50 proc. nuolaida, o 80 ir daugiau metų sulaukę klaipėdiečiai - su 80 proc. nuolaida.

Politinis demaršas

Šio klausimo svarstymą lydėjo socialdemokratės Lilijos Petraitienės pasipiktinimas, jog kai ji siūlė iki minimumo sumažinti viešojo transporto bilietų kainas pradinukams, buvo gąsdinama "atsiversiančia Pandoros skrynia, įvairiomis socialinėmis problemomis ir amžinomis lengvatomis".

Panašu, jog būtent dėl šios priežasties politikė prieš prasidedant klausimų svarstymui pareiškė pasitraukianti iš koalicijos.

"Po dvejų metų darbo koalicijoje tenka konstatuoti apgailėtiną faktą, kad koalicijos sutarties partneriai yra griežtai surūšiuoti pagal jiems leidžiamas veiklos ribas. Veši dvigubi standartai, o iniciatyvos teisė suteikta tik Liberalų sąjūdžio frakcijos nariams. Kitiems palikta teisė pritarti be alternatyvų ir, svarbiausia - neteikti, nekelti ir nerengti jokių pasiūlymų. Iniciatyvoms ir teikiamų projektų sužlugdymui pasitelkiamas išmanus manipuliavimas - gudraujant, meluojant, žadant, vilkinant laiką, o kai nebelieka svertų ir teisinių argumentų, sprendimo projektas liberalų ir jų ištikimų partnerių Rusų aljanso brutaliai atmetamas", - iš tribūnos rėžė L. Petraitienė.

Maža to, ji pareiškė, jog pokalbiuose su meru dėl likimo koalicijoje ji išgirdo, jog įtakingas pozicijas Seime ir Vyriausybėje turėję socialdemokratai nepasirūpino miesto renginių finansavimu, tad jos veikla koalicijoje tegali būti kone simbolinė.

Nematydama galimybės toliau dirbti ir vykdyti rinkimų programos nuostatų L. Petraitienė nusprendė trauktis iš koalicijos, o posėdžių metu balsuoti pagal savo nuostatas.

Vėliau "Vakarų ekspreso" kalbintas meras Vytautas Grubliauskas neslėpė, jog nujautė galimą L. Petraitienės pasitraukimą. Jis teigė, jog tai vertinti sudėtinga, tačiau čia įžvelgė kelias priežastis - tiek apviltus L. Petraitienės lūkesčius, tiek prieš ir po Seimo rinkimų pradėjusią byrėti socialdemokratų grupę Taryboje (L. Petraitienė liko viena, mat iš socialdemokratų gretų pasitraukė Valdemaras Anužis ir Jonas Sąlyga). Tad čia, anot mero, galėjo suveikti ir emocijos.

Motyvuodamas sprendimą dėl bilietų lengvatų V. Grubliauskas aiškino, kad buvo pasirinkta socialiai jautresnė žmonių grupė, kuri išvis negauna jokių nuolaidų, o pradinukai ir taip važiuoja 80 proc. pigiau, jei perka terminuotuosius bilietus.

"Jei Lilija Petraitienė būtų siūliusi nuolaidas šiai, socialiai jautriai ir jų neturinčiai grupei, viskas būtų buvę kitaip", - sakė jis, tačiau sykiu dėkojo už bendrą darbą, idėjas ir ryžtingumą.

Paklaustas apie kaltinimus, jog L. Petraitienė neva buvo baudžiama dėl Vyriausybės ir Seimo sprendimų, V. Grubliauskas nusistebėjo: esą privačių pokalbių metu tenka ir aštriau pasišnekėti, bet jis niekuomet nieko panašaus nesakė.

Socialdemokratų partijos ir rinkimų komiteto "Klaipėda" jungtinei frakcijai, kuri buvo prisijungusi prie koalicijos, dar priklauso Vytautas Čepas ir Rimantas Taraškevičius. Šie du politikai tvirtino niekur nesiruošiantys trauktis ir liekantys dirbti su liberalais.

Pati L. Petraitienė sakė, jog su kolegomis ieškos variantų, kaip jai dirbti liekant koalicijai priklausančioje frakcijoje, tačiau pačiai prie jos nebūnant prisijungus.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder