Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (377)

Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (377)

"Vakarų ekspresas" tęsia pasakojimų ciklą apie senuosius Klaipėdos namus ir juose gyvenusius, dirbusius ar besimokiusius žmones. Šiandien toliau minsime Liepų g. 35-ojo namo, kuriame pokariu veikė vaikų darželis, slenksčius.

Šiandien tęsiame pasakojimą apie Marijos Kučinskaitės, daugelį metų dirbusios vaikų darželio Nr.3 vedeja, "epopėją".

Neregėti žaislai

Tik pradėjusi dirbti, M. Kučinskaitė gyveno čia pat, darželyje. Laikui bėgant jai buvo skirtas butas name Danės gatvėje, visai šalia būsimo Muzikinio teatro.

"Kai tas teatras atsirado, Marija gyveno be saulės šviesos, nes teatro pastatas ją užgoždavo", - aiškino jos giminaitė Rūta Inkenaitė.

Pirmajame to namo aukšte buvo žaislų parduotuvė. Ir, matyt, vedėja naudodavosi "blatu" pirkti žaislus vaikų darželiui. Galima įtarti, kad daugeliui mažųjų klaipėdiečių iki tol neregėtų žaislų atsiradimui įtakos galėjo turėti ir M. Kučinskaitės draugystė su prancūzaite Žoržeta Vormer-Jasaitiene bei Gertrūda Kuctuš iš Vokietijos. Gal žaislų atsiųsdavo ir sužadėtinis iš Niurnbergo, kol dar susirašinėjo...

MAŠINYTĖ. Nežinia,kaip ir iš kur darželio vedėja Marija Kučinskaitė (dešinėje) darželio auklėtiniams buvo parūpinusi ir mašinytę.

Draugystės laiškai

Su prancūzaite Žoržeta Marija pokarinėje Klaipėdoje gyveno kaimynystėje. Žavi brunetė už lietuvio Jasaičio ištekėjo Prancūzijoje, o paskui jį atsekė į Šiaulius, kur vyras dirbo pašto viršininku. Užėjus vokiečiams Jasaitis buvo pasodintas į kalėjimą. O pokariu, kaip ir daugelis Klaipėdon suvažiavusiųjų, matyt, su šeima bėgo nuo NKVD. Kalbama, kad jis dirbo vertėju "Tarybinėje Klaipėdoje". O Žoržeta balkone augindavusi paršelius ir vis rašydavo laiškus į įvairias instancijas prašydama su šeima išleisti į Prancūziją.

Legenda byloja, kad Žoržetės mama Paryžiuje puolusi po SSRS vado Nikitos Chruščiovo, kai šis lankėsi Prancūzijoje, automobiliu, maldaudama dukteriai leisti grįžti į tėvynę. Gal tai ir lėmė, kad Jasaičiai su dviem sūnumis 1960 m. išvažiavo į Žoržetės tėvynę. Po kiek laiko Marija netgi gavo kvietimą dalyvauti Jasaičių sūnaus vestuvėse. Bet, žinoma, ji ten nenuvyko dėl visai suprantamų priežasčių.

Tais pačiais 1960-aisiais į Vokietiją išvažiavo ir trumpai darželyje dirbusi Gertrūda Kuctuš. Nuo jos į Klaipėdą skriedavo laiškai iš Galapagų salų, Kenijos, kur ji keliaudavo. Su ja M. Kučinskaitė susirašinėjo iki 2002 m., kai Gertrūda iškeliavo Anapilin. Iki tol, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, ji kelis kartus buvo atvykusi į Klaipėdą.

O Marytė svečius turėjo kur priimti. Jos puoselėjamas sklypelis kolektyviniame sode buvo tikras rojaus kampelis. Savo darbštumu ir sugebėjimais M. Kučinskaitė stebindavo ir kaimynus, ir čia atvažiavusius svečius. Net darželyje Marija buvo įrengusi šiltnamį, kieme prisodinusi medelių ir krūmų. Taip pat draugaudama su rašytoja Ieva Simonaityte prie jos namų M. Kučinskaitė tvarkydavo aplinką. Tai išryškėjo I. Simonaitytės Marijai rašytame, iki šiol dar niekur nepublikuotame laiške.

PRANCŪZAITĖ. Su prancūzaite Žoržeta Vormer-Jasaitiene M. Kučinskaitė draugavo ir tuomet, kai ši su šeima išvyko gyventi į Prancūziją, bet jau tik laiškais. Vienu jų Žoržeta Mariją kvietė į sūnaus vestuves.

Simonaitytės rožės

Ankstesnėse "Akvarelėse" jau buvo užsiminta, kad M. Kučinskaitė darželio auklėtojas veždavosi pas rašytoją I. Simonaitytę į Priekulę. Ir pati rašytoja atvažiuodavo į darželį su "Volga", kurią vairuodavo jos dukterėčia Erika. Čia ji susitikdavo su darželinukais.

Kokiomis aplinkybėmis šios moterys susipažino, nepavyko išsiaiškinti. Tik R. Inkenaitė sakė, kad I. Simonaitytė darželyje netgi kurį laiką nakvodavusi, kol Priekulėje statydinosi namą. Matyt, tuomet Marija ir Ieva susidraugavo.

"Brangioji Marija, Jūs visiškai užmiršote Priekulę. O tai negerai. Gal supykinau kuo? Jeigu - tai netyčia ir prašau dovanoti. Matote, aš buvau Priekulėje stačiai prikalta prie savo namelio. Mašina sugriuvo ir vis dar tebetaisoma Vilniuje. Šią vasarą pergyvenau tikrą pragarą Priekulėje. Juk ar tai ne pragaras, kai reikia gyventi su žmogumi, kuris tavęs neapkenčia. O negali nei pasijudinti, nei velniop išvaryti. Atvažiavau į Vilnių sirgdama. Ir dabar gydytojai "gieda", kad yra kažkoks ten kvailas plaučių uždegimas. Leidžia streptomiciną ir peniciliną milijonais. Bet tai jau tiek to. Mieloji, ar negalėtum nuvykti į Priekulę ir pažiūrėti, kaip ten tos rožės. Prisibijau, ar tik nevirsta jos laukiniais. Man rodos prieš dengiant reikėtų jas stipriai apkarpyti. Bet Valteris pribaigė tas žirkles, kurias Jūs buvote palikusi. Gal paimkite savo, bet nepalikite jiems. Gal kitam pavasariui aš gausiu čia ką tokio nupirkti. Jei sutiksite dr. Gudaitį, perduokite linkėjimus. Jis manding pyksta ant manęs. Linkiu viso, viso geriausio. Jūsų E. Simonaitytė", - rašė I. Simonaitytė M. Kučinskaitei.

Pasak R. Inkenaitės, Priekulėje M. Kučinskaitė prižiūrėdavusi rašytojos "rūtų darželį".

M. Kučinskaitė nugyveno ilgą amžių - 96-erius metus. Anot R. Inkenaitės, ji iki pat mirties išlaikė šviesų protą, atmintį. 2006 m. rugsėjį palaidota Klaipėdos rajone, dabar jau etnografinėmis pripažintose Kisinių kapinėse.

Bus daugiau.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder