"Tylios šventovės" peraugo į naują projektą

"Tylios šventovės" peraugo į naują projektą

Unikalus multimedijos projektas "Tylios šventovės", kurį sukūrė menininkai Augustinas Našlėnas ir Vilius Jokubaitis, sulaukė didžiulio žiūrovų susidomėjimo ir pripažinimo. Išskirtinis kūrinys ir jo autoriai, "Metų klaipėdiečio" konkurse pristatyti "Metų atradimo" nominacijai, pateko į jo finalą.

"Tai dar vienas patvirtinimas, kad mūsų projektas tikrai pavyko ir pasiekė žmonių širdis", - džiaugėsi sėkme Klaipėdoje gyvenantis A. Našlėnas ir Glazge reziduojantis V. Jokubaitis.

"Tylias šventoves" du jauni multimedijos menininkai kūrė dvejus metus. 90 minučių trukmės instaliacijoje sumontuoti A. Našlėno fotografuoti vaizdai iš devynių istoriškai ir dvasiškai reikšmingų vietų Klaipėdos rajone, išsidėsčiusių palei Minijos upės slėnį nuo Macuičių gyvenvietės iki Kvietinių kaimo ir sigilų - baltiškų ženklų, kuriuos autorius išvydo medituodamas tose vietose. Beje, baltiški sigilai projekto metu buvo išleisti ir kaip atskiras atvirukų rinkinys, papildantis instaliaciją, suteikiantis daugiau informacijos.

Garso inžinerijos kūrėjas V. Jokubaitis kūrė instaliacijos "Tylios šventovės" garso takelį. Jame skaba šventose vietose įrašyti garsai, taip pat su specialia technika į garsų kalbą transformuoti sigilai.

Šiuolaikinio meno kūrėjai savo darbu siekė įkvėpti žiūrovus, kad šie ieškotų kitokių, subtilesnių kontaktų su savo aplinka būdų, paskatinti domėtis istorine krašto praeitimi, baltų kultūros paveldu, ypač - išlikusiais senoviniais ženklais.

Per trumpą šių metų tarpkarantininį laikotarpį projektas buvo nemokamai pristatytas Klaipėdoje, Palangoje, Kartenos festivalyje "Kuršių vartus atkėlus", Vinetu kaime prie Kretingalės vykusiame "Kokopelli" festivalyje ir renginyje "Kaukynės", Kuršėnuose Vitkausko bibliotekoje vykusiema seminare.

"Dar turėjome pristatyti "Tylias šventoves" gimtuosiuse Gargžduose, tačiau karantinas sumanymą nukėlė. Tikimės, instaliaciją ir toliau vežioti po mažesnius Lietuvos miestelius, kai pandemija bus suvaldyta", - sakė A. Našlėnas, apgailestaudamas, kad "Tylių šventovių" negalima perkelti į virtualią erdvę, nes tai patyriminis kūrinys, kuriam demonstruoti pasitelkiama speciali vaizdo ir garso įranga.

"Žiūrovai tarsi įeina į kūrinį ir būdami jame patiria tam tikras būsenas, išgyvenimus. Buvo nuostabu girdėti jų atsiliepimus po to, kad kurinys sukėlė meditatyvias patirtis. Žmonės jas apibūdindavo skirtingai, tačiau iš tiesų kalbėjo apie tą patį - jiems pavyko užmegzti dvasinį ryšį", - džiaugėsi A. Našlėnas.

Po sėkmingo "Tylių šventovių" pristatymo menininkai bendradarbiauja toliau. Šiuo metu jie kuria naują projektą. "Tęsiame "Tylių šventovių" temą, tačiau greičiausiai tai bus gyvas pasirodymas, performansas", - intrigavo A. Našlėnas.

ĮKVĖPIMAS. Augustino Našlėno ir Viliaus Jokubaičio projektą "Tylios šventovės" inspiravo gimtosios vietos Klaipėdos rajone.

Asmeninio albumo nuotr.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder