Nusikaltėliai bėgliai baudžia save patys

Nusikaltėliai bėgliai baudžia save patys

Sunkius nusikaltimus padariusių nusikaltėlių policininkams kartais tenka ieškoti 13, 16 ar net daugiau metų. Deja, ne visus~ pavyksta surasti. Vien tik per šiuos metus Sunkių nusikaltimų valdybos 1-ojo skyriaus pareigūnai surado apie 110 nusikaltėlių, o nesurastų liko apie 130.~ Tačiau tyrimas nenutrūksta, jų paieškos~tęsiamos 15-20 metų - iki tol, kol sueina senaties terminas.

Didelių naujovių nusikaltėlių paieškos srityje, palyginti pirmuosius Lietuvos nepriklausomybės metus ir dabar,~nėra -~ir tada, ir dabar vieni slapstosi Lietuvoje, kiti - užsienyje.

Apie tai, kaip ir kur ieškoma nusikaltėlių, su kokiais kuriozais~susiduria policininkai, kuo tik nusikaltėliai nepersirengia, kalbėjomės su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 1-ojo skyriaus viršininku Robertu Gurinsku, šiame skyriuje dirbančiu 5 metus.

Pasiekiami visur

Nusikaltėlių paieškos yra dviejų kategorijų. Vieną vykdo kriminalinė policija, kitą~- teritoriniai komisariatai. R. Gurinsko vadovaujamas specializuotas padalinys ieško padariusiųjų sunkius, labai sunkius nusikaltimus arba tokių, kurie teismo nubausti kalėti daugiau nei 4 mėnesius - už vagystes, apiplėšimus, žaginimus, žmogžudystes. Vagišių, "dirbančių" parduotuvėse, šis padalinys neieško, tai daro kiti.

Pašnekovas sako, kad tai, jog nusikaltėliai, pabėgę į užsienį, yra nepasiekiami,~tėra tik mitas. Bendrauti su kitų šalių teisėsaugininkais pasitelkiama Interpolo ir Europolo pagalba.

"Mes gauname kitų šalių prašymus sulaikyti Lietuvoje esančius asmenis ir patys prašome sulaikyti mūsų šalies asmenis, besislapstančius užsienyje. Visus užsienyje besislapstančius asmenis sulaikyti padeda Interpolas, Europolas, tarpininkaujant Lietuvos kriminalinės policijos biuro Tarptautinių ryšių valdybos pareigūnams", - teigė R. Gurinskas ir pridūrė, kad per mėnesį skyriaus prašymu padedant šioms dviem institucijoms užsienio šalyse sulaikoma po 1 ar 2 Klaipėdos regione nusikaltimus padariusius Lietuvos piliečius. Beje, neseniai į Europolo ieškomiausių nusikaltėlių dešimtukus buvo patekę ir lietuviai.

[CITATA]

"Kai mūsų valdyba sulaiko asmenį, kuris yra ieškomas kitos šalies, jį uždarome į areštinę ir informuojame Klaipėdos miesto apygardos prokuratūrą. Ši kartu su teismu per dvi dienas parenka kardomąją priemonę, o paskui Generalinė prokuratūra ir teismai sprendžia, ar išduoti asmenį kitai šaliai, ar ne. Jeigu užsienio šalių prašymu sulaikomi Lietuvos piliečiai, dėl jų išdavimo kitai šaliai taip pat sprendžia teismas tarpininkaujant prokurorams", - apie savo darbo niuansus pasakojo pokalbininkas.

Galvoja, kad pomidorus renka

Pasaulinė praktika tokia, kad giminaičiams per Policijos departamento Pajėgų valdymo valdybą arba per Lietuvos užsienio reikalų ministeriją (ambasadas) giminaičiams pranešama tik tada, jeigu užsienyje sulaikytas asmuo sutinka. Jeigu ne, tai tėvai ir toliau galvoja, kad jų vaikai užsienyje pomidorus renka, nors iš tikrųjų~sėdi kalėjime.

Neseniai buvo atliekama dingusio be žinios asmens paieška ir paaiškėjo, kad jis Lenkijoje buvo sulaikytas už nusikaltimą. "Jeigu giminaičiai kreipiasi, mes tokius duomenis renkame. O šiaip, jeigu mūsų tarptautiniam tyrimui tai nėra reikšminga, statistinių duomenų apie sulaikytus lietuvius Vokietijoje, Ispanijoje ar kur nors kitur užsienyje nerenkame. Vėliau apie tai galima sužinoti iš teistumo registro", - aiškino policijos pareigūnas.

Žinoma, jeigu koks nors lietuvis būtų sulaikytas, pavyzdžiui, Ispanijoje už didelę narkotikų kontrabandą arba dėl automobilių vagystės, tada ispanai~praneštų Lietuvos pareigūnams, kad šalies tarnybos pasidomėtų jo ryšiais ir t. t. Tačiau tai pasikeitimas informacija tarp tarnybų, o giminaičiams, jeigu nusikaltimai nėra itin sunkūs bei reikšmingi ir nusikaltėlis to nepageidauja, nepranešama.

Pareigūno teigimu, Klaipėdos miesto teritoriniame komisariate būna labai daug atvejų, kai asmuo, sulaikytas už nusikaltimus kitoje šalyje, nesutinka, kad apie tai būtų pranešta giminaičiams, tad tėvai ieško dingusio sūnaus ar dukros.~Pasitaiko atvejų, kai vaikai pasako mamai, kad išvažiuoja skinti braškių į Prancūziją, o iš tikrųjų vyksta vogti iš parduotuvių. Ten būna sulaikomi, o Lietuvoje po mėnesio ar dviejų paskelbiama~dingusio be žinios asmens paieška. Tada kreipiamasi į Interpolą ir paaiškėja, kad dingusysis sulaikytas ir sėdi kalėjime kurioje nors šalyje.

Dviejų žudikų paieška nutraukta

"Daug nesurastų nusikaltėlių nėra, tačiau kaip gydytojai ne visus ligonius išgydo, taip ir policininkai ne visus nusikaltimus gali ištirti", - sako R. Gurinskas.

Labai ilgai ieškotas ir iki šiol nesurastas buvęs policininkas Sigitas Norkus. 1995 m. jis apiplėšė juvelyrinių dirbinių parduotuvę "Deimantas" Klaipėdoje, nušovė policininką ir jaunutę pardavėją. Būdamas jau areštinėje jis suorganizavo 12 asmenų pabėgimą iš vadinamosios "gaidžių" kameros. Visi bėgliai buvo sugauti, o jis - ne.

S. Norkus buvo ieškomas nuo 2005 metų. Pasak~ R. Gurinsko, 2004-2005 m. sienos dar buvo pusiau kiauros, tad jam pavyko pabėgti. Turėta duomenų, kad jis slapstėsi Rusijoje. Dabar jo paieška jau nutraukta, nes suėjo 15 metų senaties terminas pagal senąjį baudžiamąjį kodeksą. Pagal naująjį kodeksą už dviejų žmonių nužudymą senaties terminas būtų buvęs 20 metų.

Kitas nuo 2001-ųjų birželio, kai muštynių metu mirtinai peiliu subadė draugą, ieškomas ir nesurastas asmuo -~Žilvinas Gudaitis (gim. 1971 m.). Policininkai turėjo informacijos, kad jis slapstosi Airijoje,~kreipėsi į tos šalies policiją, kad jį sulaikytų, pateikė tai padaryti lengvinančios informacijos, tačiau, pasak R. Gurinsko, tos šalies kolegos to nepadarė. Dabar ir paieška, ir ikiteisminis tyrimas dėl senaties yra nutraukti. "Labai gaila, daug darbo įdėta, nepatogu ir prieš nužudytojo gimines, bet jo sulaikyti nepavyko", - sako R. Gurinskas.

Genadijus Snegeriovas už nužudymą buvo ieškomas nuo 2003 metų ir po 10 metų 2013-aisiais sulaikytas Klaipėdoje.

Kali kitų šalių kalėjimuose

Ispanijoje besislapstantis Lukas Kerpauskas, dalyvavęs Plungės įvykiuose 2001-aisiais, kai buvo pagrobtas mažametis vaikas ir reikalauta išpirkos, padaręs nemažai vagysčių, buvo ieškomas nuo 2002 metų.~Jis surastas, tačiau šiuo metu~sėdi Ispanijos kalėjime.~

Gavę informacijos iš Klaipėdos policininkų, ispanai jį sulaikė, tačiau, klaipėdiečiams atvykus į oro uostą perimti nusikaltėlio pagal Europos arešto orderį, ispanai jo~neperdavė.

Pasirodo, jie patikrino pirštų atspaudus ir paaiškėjo, kad L. Kerpauskas kita pavarde Ispanijoje buvo ieškomas už padarytą sunkų nusikaltimą, už kurį skiriama kalėti nuo 8 iki 10 metų. Taigi klaipėdiečiai padėjo ispanams atskleisti jų valstybėje padarytą nusikaltimą. Kai L. Kerpauskas atliks bausmę Ispanijoje,~bus perduotas Lietuvai ir tik tada bus teisiamas už anksčiau mūsų šalyje padarytus nusikaltimus.

Surastas ir 9 metus už vagystes ieškotas Renatas Vaitkus. Jis buvo sulaikytas Rusijoje. Kai Rusijos pareigūnai pagal Klaipėdos policininkų informaciją jį aptiko, jis jau buvo spėjęs nužudyti žmogų toje šalyje. Lietuvai R. Vaitkus nebus išduotas tol, kol Rusijoje neatliks bausmės už nužudymą.

Mindaugas Butkus nuo 2012 metų ieškomas už išžaginimus ir plėšimus. Gauta informacijos, kad jis slapstosi Junginėje Karalystėje. Interpolas informavo tos šalies pareigūnus, šie jį sulaikė dėl Lietuvoje ir Anglijoje įvykdytų dviejų išžaginimų. M. Butkus nuteistas Jungtinėje Karalystėje kalėti iki gyvos galvos. Kol kas nežinia, ar jis bus išduotas Lietuvai.

Pasislėpė tarp kinų

Susidurta ir su~ anekdotine~ situacija. Klaipėdos policijos nuo 2003 metų ieškomas Kinijos pilietis Hiang Chao Song, kuris mūsų uostamiestyje apiplėšė vieną savo tautietį, kitą užrakino bute, mušė.~Tuo metu uostamiestyje buvo pradėjusi plėstis kinų prekyba, steigėsi restoranai ir kavinės. Padaręs nusikaltimą, jis išvyko į Kiniją. Mūsų uostamiesčio policininkai paprašė kinų policininkų jį sulaikyti, šie atsakė, kad turinčių tokią pavardę, tokius vardus ir tokią gimimo datą Kinijoje yra 102 gyventojai,~ir paklausė, kurį reikia sulaikyti. Nelabai šiuo atveju padėti galėjo nuotrauka, nes visi kinai iš veidų~būna panašūs. Tas kinas yra ieškomas iki šiol. Spėjama, kad jeigu jis būtų ką nors nužudęs, kinai būtų rimčiau dirbę, o šiuo atveju žala kitam asmeniui -~tik 2 tūkst. litų.

Persirengdavo bobule

Įdomi~ sukčiavusio ir iš žmonių pinigus išviliodavusio Žilvino Margelio byla.~Per 20 metų, prisistatydavęs fiktyvių įmonių vadovu ir žadėdamas surasti darbą užsienyje, jis apgavo daugiau kaip 200 žmonių. Buvo paieškomas nuo 2001 metų, slapstėsi beveik 15 metų, surastas tik pernai sausį. Jo byla buvo perduota Klaipėdos apygardos teismui, bet jis bylą nutraukė dėl senaties.

~Gavę duomenų, kad Ž. Margelis~ naktimis sugrįžta į savo namus~ prie buvusio žvejų kolūkio "Baltija", policininkai su tarnybiniais šunimis 6 val. surengė pasalą, tačiau šunys aptiko tik jo kelnes, bet jo paties nebuvo. Vėliau paaiškėjo, kad jis labai anksti, apie 3.30 val., išeidavo iš namų.~ Policininkai ne iš karto jį~ atpažino, nes gatve eidavo šlubuodama moteris su skarele. Toliau nuėjęs Ž. Margelis nusimesdavo skarą ir pabėgdavo. Kai policininkai perprato tą jo gudrybę, tada padedant kinologams ir sulaikė.

Grįžta tik su maišeliu

Vidmanto Vaičekausko paieška paskelbta 2008-aisiais, sulaikytas šiemet Norvegijoje. Jis buvo nuteistas už sunkius kūno sužalojimus (peiliu subadė du žmones). Buvo duomenų, kad jis Norvegijoje gyveno giminaičio pavarde, jo vardu pasiėmė paskolų, turėjo namus, netgi buvo sukūręs~ šeimą ir savo vaiką užrašęs~ giminaičiui. Kai~ buvo sulaikytas Norvegijoje, šios šalies teisėsauga už dokumentų klastojimą iš jo konfiskavo butą, sukauptas socialinio draudimo lėšas, automobilį, namą, sąskaitas banke, jis prarado darbą Norvegijoje, į Lietuvą grįžo tik su plastikiniu maišeliu. Pats gailėjosi, kad bėgo.

Už vagystes nuo 2004 metų buvo ieškomas nuteistasis Marius Nika (gim. 1981 m.), sulaikytas 2014 m. Slapstėsi 10 metų. Gyveno Kvėdarnoje su šeima, buvo atidaręs servisą. Keista, bet nė vienas miestelio gyventojas nežinojo jo pavardės, tik išgalvotą vardą. Problema ta, kad policininkai niekaip jo neatpažindavo. Nusikaltimą padarė būdamas 20 metų, kai jį sulaikė jam jau buvo per 30 metų. Jis apgailestavo, kad slapstėsi, nes~ prarado viską.~ Jeigu pats būtų nuėjęs į policiją, jam būtų skaičiuojama pensija ir t. t.

Ieškojo ir religinės bendruomenės nario

Mantas Šimkus buvo nuteistas už ginkluotą parduotuvės "Pienė" apiplėšimą. Jo paieška paskelbta 2005 metais. 2014 metais talkinant Interpolui sulaikytas Jungtinėje Karalystėje ir pargabentas į Lietuvą. "Paradoksali situacija. Išvažiavome parsivežti M. Šimkaus, o parsivežėme Jungtinės Karalystės pilietį. Kai jis išvyko, Lietuva dar nebuvo ES narė, Anglijoje jis prisistatė svetima pavarde. Tada anglai dar visais lietuviais tikėjo. Jam pavyko gauti tos šalies pilietybę.

"Jo ieškodami sunkiai dirbome. Buvo ilgai diskutuojama, kaip kokios šalies pilietis jis turi būti išduodamas. Galų gale anglai nusprendė išduoti jį kaip Lietuvos pilietį. Jie gali iš jo atimti pilietybę už pateiktus melagingus duomenis", - pasakojo R. Gurinskas.

Maksimas Vasiljevas (gim. 1976 m.) dalyvavo garsiojoje "patrulių" byloje, kai po lytinių aktų su prostitutėmis prisistatydavo policininkais ir kaltindavo išžaginimu bei imdavo pinigus už tylėjimą. M. Vasiljevo paieška buvo paskelbta 2000-aisiais, sulaikytas Prancūzijoje 2015 m.

Jis gyveno Prancūzijoje su svetimais dokumentais. Vėliau atvyko ir jo žmona, jie susilaukė vaikų, kurie gavo Prancūzijos pilietybę, sukaupė turto. Kai prancūzai jį sulaikė klaipėdiečių prašymu, paaiškėjo, kad jis ir toje šalyje buvo padaręs finansinių nusikaltimų. Ir jis, ir žmona buvo sulaikyti, ji jau irgi turės teistumą, iš vaikų atimta Prancūzijos pilietybė, grąžinta tikroji tėvo pavardė, konfiskuotas visas turtas. Štai tokia šeimos tragedija. "Kai jį parsigabenome, jis pasakė: "Turėjau šeimą, namą, mašiną. Kvailas buvau, kad nesusitvarkiau Lietuvoje problemų. Jau 10 metų būčiau Prancūzijos pilietis, o dabar neturiu nieko." Ir pats problemų prisidarė, ir šeimai", - kalbėjo Sunkių nusikaltimų skyriaus viršininkas.

IEŠKOMI

Igor Surnin (g. 1973 m.). Ieškomas nuo 2013-ųjų. Kaltinamas pusantro milijono litų pasisavinimu.

 

 

 

 

 

 

 

Arsen Ogandžanian (g. 1980 m.). Ieškomas nuo 2014-ųjų. Kaltinamas trylika nusikalstamų veikų, iš kurių 11 - vagystės iš automobilių ir patalpų.

 

 

 

 

 

Sigitas Norkus (g. 1968 m.). 1995 m. Kaltinamas juvelyrinės parduotuvės "Deimantas" apiplėšimu ir dviguba žmogžudyste. Būdamas jau areštinėje jis suorganizavo 12 asmenų pabėgimą iš vadinamosios "gaidžių" kameros. Nebeieškomas, nes suėjo senatis.

Sulaikė belaukiantį žmonos

Garsiojoje "patrulių" byloje pasižymėjo ir šešeriems metams nuteistas Vaidas Šiurkus, kurio paieška buvo paskelbta 2002-aisiais, o sulaikytas 2013-aisiais Mažeikiuose konspiraciniame bute. Jis visą laiką slapstėsi Lietuvoje. Nelegaliai užsiimdavo smulkiu verslu, medžio drožyba. Kai jau buvo ieškomas, gimė sūnus, tad jį nuolatos slėgė pareigos jausmas. Su žmona susitikinėdavo tik savaitgaliais. Sulaikytas buvo belaukiantis žmonos.

Dariaus Raubos paieška už turto prievartavimą paskelbta 2001 metais. Tai buvo jaunystėje padaryta klaida. "Sulaikėme jį Klaipėdoje po 14 metų, iš 15 metų senumo nuotraukos būtume gyvenime neatpažinę. Jis aktyviai dalyvaudavo vienos religinės bendruomenės gyvenime, stengdavosi nepakliūti į nuotraukas. Dalyvaudavome tos bendruomenės susirinkimuose ir mes norėdami jį susekti. Daugiau jis nusikaltimų nepadarė, sukūrė šeimą. Šiuo atveju ne kalėjimas pataisė žmogų, jis pats pasirinko kitą kelią", - sakė R. Gurinskas.

Tomo Kairio paieška dėl vagysčių buvo paskelbta 2007 m., o Ispanijos pareigūnai pagal Klaipėdos policininkų prašymą sulaikė šiemet. Su juo kartu į Ispaniją nuvyko ir šeima. Viena iš priežasčių, kodėl ji suiro - atšalo santykiai, buvo priverstas slapstytis, gyveno atskirai nuo šeimos, susitikdamas su šeimos nariais tik retkarčiais.

Giedrius Rimidis už išžaginimą irgi slapstėsi 8 metus, jį sulaikė Jungtinės Karalystės pareigūnai padedant Interpolui. Į Klaipėdą pargabentas pernai.

Tadas Ruškys buvo ieškomas nuo 2007 metų dėl narkotikų, sulaikytas 2016 metais Airijoje dalyvaujant šios šalies policininkams.

Geriau nesislapstytų

"Jau geriau jie nesislapstytų, nes anksčiau ar vėliau būna surandami. Be to, jie baudžiami dar ir pagal papildomą straipsnį už vengimą atlikti bausmę. Asmuo ne tik privalo atlikti~ bausmę, jam netaikomas lygtinis paleidimas anksčiau laiko, plius dar yra~ iškeliama byla ir jis teisiamas pagal naują nusikalstamą veiką, t. y. bausmės vengimą, taip pat dažnai išieškomos išlaidos už ekstradiciją (lėktuvų ir keltų bilietai, kuro išlaidos). Ieškomieji pasakojo, kad pirmi metai būna kaip ir nieko, o vėliau pradeda kankinti baimė, apima paranoja. Pradeda bijoti aplinkinių žmonių, naktį~ šokinėti iš lovos, nes kiekvienas pašalinis garsas atrodo, kad atvažiavo policija. Ne vienas jų sako, kad tai ne gyvenimas, o kalėjimas. Jeigu slapstosi, negali oficialiai dirbti, pasimatyti su giminaičiais, auginti vaikų. Ne vienas jų, kuriuos parsivežame iš užsienio, sakė, kad jeigu būtų žinojęs, kas jo laukia, būtų pats atvykęs į policiją, atlikęs bausmę. Jeigu šeimoje yra vaikų, kartais bausmės laikas sumažinamas ketvirtadaliu", - pasakojo pokalbininkas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder