Prokurorai įtaria, kad prie Vilniaus veikė vaikų kalėjimas

Prokurorai įtaria, kad prie Vilniaus veikė vaikų kalėjimas

Prie Vilniaus esančiame Vėliučionių vaikų socializacijos centre, įtariama, ilgą laiką veikė nelegalus nepilnamečių kalėjimas - į „karcerį" tik su kelnaitėmis uždaromi vaikai būdavo laikomi pusbadžiu. Ir tik todėl, kad iš centro pabėgdavo pas savo tėvus ar kitur.

Ir taip jau likimo nuskriausti nepilnamečiai socializacijos centre išgyveno tikrą košmarą - būdavo daužomi gumine lazda, šluota, diržu ar tiesiog rankomis. Kai kurie vaikai net buvo prirakinami antrankiais prie radiatoriaus, rašo Delfi.lt.

Tokias aplinkybes nustatė ikiteisminį tyrimą atlikusi Vilniaus rajono apylinkės prokuratūra. Net keliolikos tomų baudžiamąją bylą apie nepilnamečių patirtą smurtą teismui perdavę pareigūnai kaltinimus pateikė aštuoniems Vėliučionių vaikų socializacijos centro darbuotojams. Visi jie - pedagogai, daugelis jų iki šiol dirba su vaikais.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi prokuratūra nusprendė, kad dėl prieš vaikus panaudoto fizinio smurto ir neteisėto laisvės atėmimo turi būti teisiama buvusi centro direktorė, šiuo metu Vėliučionių vaikų pagrindinėje mokykloje etiką dėstanti Julijana Mažuolytė, buvęs centro Neformaliojo švietimo ir pagalbos skyriaus vedėjas, o dabar tik auklėtojas Alvydas Alimas bei tokias pačias pareigas centre einantis Algis Dranickas.

Tuo metu buvusi centro direktorės pavaduotoja Eurika Chodosevičienė (šiuo metu dirba Vilniaus vaikų socializacijos centre auklėtoja ir mokytoja Bezdonių mokykloje), mokytojai Petras Trepeka, Algirdas Kirkilis, buvusi socialinė pedagogė Edita Kobernik ir auklėtojas Janas Šibakovskis kaltinami tik dėl fizinio skausmo vaikams sukėlimo.

Pedagogų ir socialinių darbuotojų baudžiamąją bylą antradienį atvertė Vilniaus rajono apylinkės teismo teisėjas Vaclavas Karšulis. Tiesa, kol kas nesėkmingai - keturi nukentėjusiaisiais pripažinti dabar jau pilnamečiai vaikinai panoro susipažinti su visa prokuratūros teismui pateiktos baudžiamosios bylos medžiaga.

Teisėjas šį prašymą patenkino ir bylos nagrinėjimą atidėjo rugpjūčio pabaigai, kai pedagogai baigs atostogauti. „Dirbame labai sunkų darbą, galėtumėte mums leisti bent per atostogas tai pamiršti", - sakė E. Chodosevičienė.

Šioje byloje prokurorai nukentėjusiaisiais yra pripažinę net 12 dabar jau buvusių Vėliučionių vaikų socializacijos centro auklėtinių. Didžioji dalis jų į teismą neatvyko - už įvairius nusikaltimus atlieka bausmę ar dar už grotų laukia, kaip teisingumo vykdytojai įvertinus jų padarytus nusižengimus.

„Tyrimas buvo pradėtas 2009 m. pabaigoje, kai kreipėsi vienas iš pedagogų, be to, centro veiklą buvo tyrusi ir vaiko teisių apsaugos kontrolierė, - sakė valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Audronė Pupeikienė. - Pagal vaikų parodymus faktai yra tokie, kokie yra, aiškinsimės, ar iš tikrųjų buvo nusikalstamos veikos, ar pykčiai ir apkalbėjimai. Vis dėlto, kaip bebūtų, prokuratūra padarė išvadą, kad bylą turime perduoti teismui - įstaiga yra specializuota, vaikų parodymai yra užfiksuoti, o teisingumą vykdo teismas".

Pasak prokurorės, vaikai skundėsi, kad buvo mušami ir uždaromi į karcerius.

Ikiteisminio tyrimo metu vaikai pasakojo, kad dažniausiai prieš juos smurtaudavo tuometė centro direktorė J. Mažuolytė - esą ji ne tik įspirdavo į koją, suduodavo per veidą ar daužydavo gumine lazda ar šluota, bet ir per vieną pamoką yra metusi gėlių vazoną ir taip sužalojusi vieną nepilnametį.

Maža to, keli vaikai nurodė, kad kartais J. Mažuolytės sodyboje neatlygintinai dirbdavo įvairius ūkio darbus - pjaudavo žolę, skindavo serbentus ir kasdavo žemę. Už tai jiems direktorė nupirko saldainių.

Tačiau tie patys vaikai pareiškė, kad direktorės elgesys buvo neprognozuojamas - ji labai pykdavo, kai nepilnamečiai pabėgdavo iš socializacijos centro.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder