"Auksinė palmės šakelė" atiteko austrų režisieriui Michaeliui Hanekei už filmą "Meilė"

"Auksinė palmės šakelė" atiteko austrų režisieriui Michaeliui Hanekei už filmą "Meilė"

Kanų kino festivalio pagrindinį prizą - "Auksinę palmės šakelę" laimėjo Austrijos režisierius Michaelis Haneke. Jaudinanti jo drama "Meilė" ("Amour"), pasakojanti apie ligą ir mirtį ilgametėje santuokoje, sekmadienio vakarą paskelbta geriausiu filmu.

Tai yra jau antroji "Auksinės palmės šakelė", kurią laimėjo 70-metis kūrėjas. Prieš dvejus metus jis apdovanojimą atsiėmė už juostą "Baltas kaspinas".

Filme "Meilė" M. Haneke tyliais vaizdais pasakoja apie sutuoktinius George ir Anną, kurie yra vedę kelis dešimtmečius. Kai Aną ištinka vienas, o paskui ir antras insultas, Georgas nuoširdžiai ja rūpinasi. Sutuoktinius įtikinamai įkūnijo 81 metų Jean-Louis Trintignant ir 85-erių Emmanuelle Riva.

Nanni Moretti vadovaujama vertinimo komisija Didžiuoju žiuri prizu apdovanojo italo Matteo Garrone satyrą "Tikrovė" ("Reality'). Žiuri prizas įteiktas britų režisieriui Kenui Loachui už dramą "Angelų dalis" ("The Angels' Share").

Du apdovanojimai skirti egzorcizmo dramai "Už kalvų" ("Beyond the Hills"). Režisierius Cristianas Mungiu pagerbtas už geriausią scenarijų, o abi pagrindinių vaidmenų atlikėjos Cosmina Stratan ir Valeriu Andriuta pripažintos geriausioms aktorėmis.

Jos C. Mungiu filme vaidina dvi jaunas moteris, kurių viena nori ištraukti kitą iš vienuolyno, nes negali be jos gyventi. Tačiau stačiatikių bendruomenė tam priešinasi ir tai turi fatališkų padarinių. Rumunas C. Mungiu 2007-aisiais laimėjo "Auksinę palmės šakelę" už juostą "4 mėnesiai, 3 savaitės ir 2 dienos".

Geriausiu aktoriumi pripažintas danas Madsas Mikkelsenas, filme "Medžioklė" ("The Hunt") suvaidinęs neteisingai pedofilija apkaltintą vyrą. Thomas Vinterbergo dramoje M. Mikkelsenas įkūnija žmogų, kurio gyvenimą sugriauna vaiko melas.

Geriausio režisieriaus apdovanojimą atsiėmė meksikietis Carlosas Reygadas, sukūręs filmą "Po tamsos - šviesa" ("Post Tenebras Lux"). Geriausiu debiutiniu filmu pripažinta amerikiečio Benh Zeitlin juosta "Laukinių Pietų žvėrys" ("Beasts of the Southern Wild").

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder