"Nepatogus kinas" savaitgalį atkeliauja į Klaipėdą

"Nepatogus kinas" savaitgalį atkeliauja į Klaipėdą

Daugiau nei 9 tūkst. žiūrovų Vilniuje sutraukęs dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ savaitgalį atkeliauja į Klaipėdą. Septintąjį kartą uostamiestyje vyksiantis kino renginys žiūrovus į Klaipėdos Kultūrų komunikacijų centro parodų rūmus pakvies lapkričio 9 d. Čia bus pristatoma devynių dokumentinių filmų programa bei ją lydintys edukaciniai renginiai.

Į Klaipėda atkeliaujantys filmai kalba apie įvykius tolimose valstybėse, tačiau žiūrovai turėtų įžvelgti sąsajų su mūsų šalies nūdienos realijomis. Didelė dalis programos filmų pasakoja apie herojus, kuriuos visuomenė norėjo nurašyti, išstumti į užribį, geriausiu atveju paprasčiausiai apsimetant, kad jie neegzistuoja.

Britų režisieriaus Harry Freelando filmas „Saulės šešėlyje“ („In the Shadow of the Sun“) atskleidžia su kokia diskriminacija Afrikoje susiduria albinizmu sergantys žmonės ir kas nutinka, kai visuomenę užvaldo prietarai. Sostinėje „Žiūrovų balso“ apdovanojimą vokiečių režisieriaus Jan Tenhaveno filmas „Auksinis ruduo“ (Herbstgold) pasakoja apie pagyvenusius žmones ir klausia – kaip kiekvienas iš mūsų įsivaizduojame savo senatvę.

Žiūrovai taip pat galės išvysti ir geriausio praėjusių metų Prancūzijos dokumentinio filmo titulą pelniusį Sebastien Lifshitzo filmą „Nematomi“ („Les invisibles“). Prancūzijos kino akademija šį filmą įvertino už meistriškai atskleistus pagyvenusių homoseksualių žmonių portretus. Nors filme gausu ir archyvinės medžiagos šis filmas nėra tiesiog istorinė dokumentika apie kovą už lygias teises. Visų pirma, tai jautri istorija apie meilę ir susitaikymą su savimi.

„Festivalis Klaipėdoje neapsiribos vien kino seansais. Lapkričio 11 d. po filmo „Liepsnojantis kraujas“ peržiūros vyks diskusija jautria ŽIV/AIDS tema“, – sako festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis.

Filme pasakojama istorija dešimtims milijonų žmonių kainavo gyvybes. Jau 1996 metais atsirado galimybė pradėti gaminti pigius ŽIV stabdančius vaistus, tačiau vakarų farmacinės kompanijos dėjo visas pastangas, kurdamos dirbtinius ribojimus, besistengdamos išlaikyti vaistų monopolį ir aukštas jų kainas.

Diskusijos dalyviai kartu su žiūrovais ieškos atsakymų į klausimus, koks gydymas reikalingas ŽIV infekuotiems žmonėms, kokie stereotipai apie ŽIV yra labiausiai paplitę bei kaip politiniai sprendimai įtakoja šio viruso plitimą. Diskusijoje dalyvaus asociacijos „Pozityvus gyvenimas“ vadovas Jurgis Andriuška, Klaipėdos universitetinės ligoninės infekcinių ligų skyriaus vedėja Rasa Girdžiūnienė, Anoniminio konsultavimo kabineto vedėja Snieguolė Dapšienė, farmacinės kompanijos atstovai. Diskusiją moderuos Jurgita Poškevičiūtė, koalicijos „Galiu gyventi“ administracijos direktorė.

Diskusiją organizuoja Nacionalinė nevyriausybinių vystomojo bendradarbiavimo organizacijų platforma, asociacija „Pozityvus gyvenimas“ ir Lietuvos žmogaus teisių centras. Diskusija yra festivalio programos „Pasaulis 2015” dalis, kuri parengta siekiant visuomenės įsitraukimo į diskusijas apie besivystančias šalis ir vystomąjį bendradarbiavimą. Ši filmų retrospektyva parengta bendradarbiaujant su Nacionaline nevyriausybinių vystomojo bendradarbiavimo organizacijų platforma (www.pagalba.org).

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder