Pradedamas rodyti garsaus danų režisieriaus filmas ir Lietuvai aktualia tema

Pradedamas rodyti garsaus danų režisieriaus filmas ir Lietuvai aktualia tema

Penktadienį į Lietuvos kino ekranus išeina pasaulyje gerai žinomo danų režisieriaus Tomo Vinterbergo (Thomas Vinterberg) naujausias filmas "Medžioklė" ("Jagten"). Įtempto moralinio trilerio scenarijus, sekantis mergaitės tvirkinimu apkaltinto darželio auklėtojo istoriją, pernai buvo išrinktas geriausiu prestižiniuose Europos kino apdovanojimuose.

Savo garsiausiu filmu "Šventė"("Festen" 1998 m.) danų režisierius parodė, kad jam šventė - tai toli gražu ne pompastiška butaforija ir gera nuotaika, o žmonių baimių, nuoskaudų ir nutylėjimų prasiveržimas. Prieš ją sutinkant, žiūrovas turi būti pasiryžęs susidurti su ne visada teisingu, ne visada lengvu, kartais skaudinančiu gyvenimu. Naujasis "Dogmos'95" judėjimo pradininko filmas "Medžioklė" - tai provokuojantis mažo miestelio bendruomenės tyrimas, žmogiškųjų jausmų ir instinktų drama.

Visų mylimo ir gerbiamo Luko gyvenimas staiga apsiverčia, kai miestelyje pasklinda gandas, kad Lukas tvirkina savo auklėtinius, o tarp jų ir geriausio draugo dukterį. Palengva nuo Luko nusisuka net ir artimiausi draugai. Prasideda šiuolaikinė raganų medžioklė. Pasmerkto vyro vaidmenį filme sukūręs aktorius Madsas Mikelsenas (Mikkelsen) Kanų kino festivalyje pelnė geriausio aktoriaus titulą.

Kanuose filmas pelnė ir Ekumeninės žiuri prizą, kuris skiriamas meniniams filmams, liudijantiems kino galią per žmonių rūpesčius, skausmus, nesėkmes ir neišsenkančias viltis atskleisti paslaptingas žmogiškumo gelmes.

Po nacionalinės premjeros Danijoje šalies spaudoje kartu su penkių žvaigždučių vertinimais pasipylė ir straipsniai su antraštėmis: "Turbūt geriausias ir stipriausias kada nors sukurtas danų filmas", "Įtaigi, jaudinanti ir provokuojanti juosta", "Aktorių kolektyvas tiesiog spindi. Nepaprastas Thomo Vinterbergo sugrįžimas".

"Medžioklė", praėjus dvylikai metų po "Dogmos'95" judėjimą pradėjusios "Šventės", dar kartą įrodė T. Vinterbergo talentą pasakoti provokuojančias, įtaigias ir neišgalvotas istorijas. Filmas paremtas vieno garsaus psichiatro moksliniu tyrimu apie suklastotą atmintį ir netikrus prisiminimus.

Filmą "Medžioklė" galima pamatyti Vilniuje, "Skalvijos" kino centre bei kino teatruose "Pasaka" ir "Multikino", taip pat Panevėžio kino centre "Garsas". Kaune žiūrovai filmą galės pamatyti nuo vasario 2 d. kino teatre "Cinamon". Nuo vasario 9 d. filmas bus rodomas Šiuolaikinio meno centro kino salėje Vilniuje, o vasario 15 d. danų juosta startuos ir Marijampolės kino teatre "Spindulys".

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder