Stepono Dariaus tėvų namuose

Stepono Dariaus tėvų namuose

"Daugelis, čia atvažiavę, nustemba: sako - manėme, jog stovės paminklinis akmuo, ir tiek, o čia - sena lietuviška sodyba visu gražumu..." - šypsosi Lina Kinderienė, legendinio lakūno Stepono Dariaus muziejaus aplinkos tvarkytoja. "Jei nebūtų susigriebę kraštotyrininkai 1969 metais, jau nebematytume čia tų senų ąžuolų ir obelų, kurias sodino Stepono tėvas", - antrina jai muziejininkas Mečislovas Raštikis.

Iki 1933 metų šis kaimas vadinosi Rubiškėmis. Tokioje troboje, kokią matote nuotraukoje, gyveno Stepono tėvai Jucevičiai su keturiais vaikais. Žemės turėjo daug, vargo su ja - dar daugiau.

Aplink dar stovėjo du tvartai, daržinė, jauja, molinė pirtis, akmeninis lauko rūsys... Trobą 1946 metais sudegino stribai,ūkinius pastatus nugriovė tarybinė valdžia 1969 m.

Steponas čia gimė 1896 m. ir gimtose pievose lakstė pirmąjį savo gyvenimo dešimtmetį. Jo mama, mirus vyrui, kartu su vaikais paliko Lietuvą.

Kaip jiems sekėsi Amerikoje, kokį verslą jie ten sukūrė ir kitų įdomių Jucevičių gyvenimo detalių "Vakarų ekspresui" papasakojo muziejaus darbuotojai L. Kinderienė ir M. Raštikis.

Mama: vienturtė ūkininkaitė

Steponas čia gimė kitokia pavarde, nei mes žinome.

Taip, jis gimė Jucevičius. Jo tėvas turėjo dvi pavardes, pirmiau buvo Darašius, bet kažkodėl pasikeitė pavardę į Jucevičiaus.

Galima sakyti, susigrąžino tikrąją savo pavardę.

Taip, jis tai padarė jau suaugęs, gyvendamas JAV. Tik kiek sutrumpino.

Papasakokite apie jo mamą.

Ji buvo vardu Augustina, vietinė, gimusi Judrėnuose, vienturtė Vaišvilų dukra. Jonas Jucevičius į Vaišvilų ūkį atėjo užkuriomis.

Ūkis nemenkas.

Didesnis nei vidutinis - per 20 valakų (apie 68 ha) žemės. Visą turtą paveldėjo Augustina, Stepono motina.

Kiek vaikų ji susilaukė?

Su Jucevičiumi - keturių. Pirmiausiai gimė sūnus Boleslovas, po to dukra Aurelija (Laura), Steponas buvo trečias, galiausiai dar pasaulį išvydo Kotryna Konstancija. 1905 m. Augustina liko našlė. Po metų ištekėjo už kaimyno Kazio Degučio. Su juo vėliau Amerikoje susilaukė penktos atžalos - Stasio.

Kas šioje sodyboje liko iš Stepono vaikystės laikų?

Seni medžiai. Ąžuolai, obelų sodas, sodintas Stepono tėvo. Žmonės pasakojo, kad jis, gimus sūnui, sodindavo ąžuolą, o gimus dukrai - eglaitę. Troba atstatyta tokia, kokia maždaug ir buvo - pagal pamatų akmenis, fotografijas, kaimynų pasakojimus. Tikroji 1946-aisiais buvo stribų sudeginta. Manė, kad čia slapstosi partizanai.

Klėtis išsaugota ar atstatyta?

Atstatyta naujai.

70 ha žemės... Kaip sakoma, bilietas į Sibirą.

Taip ir būtų nutikę, jei nebūtų išvažiavę į Ameriką. O žemė čia nederlinga: akmenuota, molinga, pelkėta - labai sunku ją buvo įdirbti. Kai mirė Stepono tėvas, viskas ir pakriko. Motina nebegalėjo susimokėti net žemės mokesčių, pradėjo pardavinėti mišką. Antrajam vyrui visai nesisekė ūkininkauti, tad ir nutarė laimės ieškoti už Atlanto.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder