Jolitos Herlyn romane - meilės keliai ir Klaipėda

Jolitos Herlyn romane - meilės keliai ir Klaipėda

Buvusi klaipėdietė Jolita Herlyn, dabar gyvenanti Hamburge, juokaudama savo asmeninį gyvenimą vadina sudėtinga meilės meno mokykla tarpkultūrinėse erdvėse, tai ją pasaktino parašyti romaną "Trys mano vieninteliai".

Ši knyga - tai intriguojantis romanas apie meilės kelius ir klystkelius, paremtas asmenine autorės patirtimi. Pirmą kartą ji ištekėjo studijuodama Maskvos Lomonosovo universitete filosofiją už argentiniečio lazerinės fizikos studento. Antrą kartą - dirbdama Kopenhagoje už vokiečio, banko vadovo. Dvi santuokas skiria dvidešimt metų, šį laikotarpį J. Herlyn vadina savęs, gyvenimo prasmės ir savo vienintelio paieškų periodu. Toks pat metų skirtumas ir tarp dviejų jos sūnų - Karlui 24, Jonui 4.

"Kiekviena moteris, artėjanti prie penkiasdešimtmečio, yra sukaupusi pakankamai patirties, kad parašytų bent vieną knygą. Tas “Žemaitės amžius” paskatino ir mane. Nors rašyti ir skaityti mėgau nuo vaikystės. Augau tarp knygų, nes mama buvo bibliotekininkė. Pirmąją žinutę atspausdino “Lietuvos pionierius”, kai man buvo devyneri. Joje rašiau, kad noriu tapti architekte kaip tėtis.

Draugės seniai ragino parašyti knygą. Aš vis atsikalbinėjau, sakiau, kad visi dabar rašo, kad yra daug geresnių žodžio meistrų… Bet kai mano vyras vieną dieną užvedė diskusiją, ką prasmingo žadu nuveikti per ateinančius dvidešimt metų, pasijutau tarsi įžeista ir jo klausimą išgirdau lyg priekaištą. Užmynė jis man ant ambicijų. Atsikėlusi kitą rytą, įjungiau kompiuterį ir pradėjau rašyti. Tai buvo romano pradžia.

Gyvenimas yra labai prieštaringas... Tai tiesa, kurią atrandu iki šiol. Mes visi ieškome meilės ir harmonijos, radę - stengiamės išlaikyti, kaip galime, bet ... visada atsiranda kažkas, kas tą harmonijną sugriauna... tada patenki "tarp girnų", ir vėl nebesupranti, kas gerai, kas blogai, kas tikra ir kas ne. Jei pavyks išlaikyti pusiausvyrą, gali ateiti atsakymai... Jei ne, tada vėl ieškai...

Šitoje istorijoje yra daug tikrų išgyvenimų, realijų, santykių. Daug joje ir prieštaravimų, bet kai esi įvykių sukūryje, nėra kada svarstyti ar vertinti - tave neša srovė... Tai Meilės ieškojimo kelias, kuriuo lemta vienaip ar kitaip praeiti kiekvienam", - apie pirmąją savo knygą ir jos kūrybos proceso pradžią kalbėjo autorė.

Romanas "Trys mano vieninteliai" ypatingai turėtų būti įdomus Klaipėdos miesto skaitytojams.

"Romane norėjau atkurti 1994-1999 metų Klaipėda, su jos kavinėmis ir klubais, kurių nebėra arba kurių pavadinimai pasikeitė, su realiomis to meto asmenybėmis, kurios knygoje save tikrai atpažins, tą Klaipėdą, kai Vytautas Grubliauskas buvo ne Klaipėdos meras, o tiesiog Kongas ir grojo "Kurpiuose". Mano brolis ir jo žmona sociologai Liutauras ir Sigita Kraniauskai su savo kolegomis tai atliko mokslinėje studijoje "Klaipėdos diskursai 1990-2010: sociologinė miesto tapatybių rekonstrukcija", o aš pabandžiau klaipėdietišką gyvenimo būdą atkurti romane", - teigė Jolita Herlyn.

Apie autorę:

Jolita Herlyn (m.p. Kraniauskaitė, gim. 1966), studijavo filosofiją Maskvos Lomonosovo universitete, dėstė filosofiją ir logiką Klaipėdos universitete, dirbo Klaipėdos miesto savivaldybės tarptautinių ryšių skyriuje, porą metų Balticum televizijoje vedė diskusijų laidą “Proto aistros”. Autorė yra parašiusi daugiau nei du šimtus straipsnių apie keliones, vyrų ir moterų santykius dienraščiui “Klaipėda”, o “Vakarų ekspresas” spausdino jos interviu ciklą su užsieniečiais, apsilankiusiais ar gyvenančiais Lietuvoje. Nuo 2006 m. Jolita Herlyn persikėlė į Daniją, kur vadovavavo marketingo skyriui DnB NORD banko centrinėje būstinėje Kopenhagoje. Dabar autorė gyvena Hamburge.

Knyga:

“Trys mano vieninteliai“ – tai klaipėdietiškame fone besirutuliuojantis intriguojantis, intymus ir labai gyvenimiškas pasakojimas apie moterį ir jos pasirinkimus, apie meilės trikampius ir daugiakampius, į kuriuos mus dažnai įmeta likimas, ir apie tai, kad gyvenimas be meilės yra tuščias ir beprasmis. Tai romanas apie meilės esmę ir sielos kančias, apie tai, kaip meilė „nutinka“ ir to tikrumo jokiomis pastangomis negali išgauti.

1994 metai. Užsieniečiai “atranda” Lietuvą ir jos moteris, o moterys - pasaulį. Klaipėdietė Kamilė, kaip ir visos šio pasaulio moterys, ilgisi ir ieško tikros meilės. Dėl šio jausmo ji pasiruošusi viskam – atvira širdimi nerti į gyvenimo sūkurius, atsiduoti nuotykiams ir tikėti stebuklais. Klaipėdoje Kamilė susipažįsta su Ali iš Jordanijos, kuris pakviečia jauną moterį švęsti Naujųjų metų Stambule. Taip prasideda nenuspėjamų įvykių grandinė, leidžianti Kamilei pažinti visas gyvenimo spalvas.

Kartu su Kamile pabuvosite Graikijos salose, Rio karnavale ir net už Poliarinio rato. Tik po daugelio įvykių Kamilė supras, kad tai buvo kelionė į save, per labai vingiuotus ir dažnai duobėtus meilės bei aistros kelius.

Knygoje trys dalys: Ali, Polas ir Arūnas. Tai trys Kamilės vyrai ir atskiri jos moteriškos brandos etapai.

 

Naujojo romano viršelis:

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder