Klaipėdoje - tarptautinė kaligrafijos paroda

Klaipėdoje - tarptautinė kaligrafijos paroda

Lietuvos dailės muziejus  ketvirtadienį, 17.30 val. kviečia į tarptautinės kaligrafijos ir rašto meno parodos „Kaligrafija ant burių“ pristatymą Prano Domšaičio galerijoje.

Ši paroda – tai pirmasis tęstinio tarptautinio projekto „Kaligrafija Klaipėdai“, skirto Klaipėdos miesto 760 metų jubiliejui, etapas. Buvo surengtas tarptautinis kaligrafijos ir rašto darbų konkursas, kurio metu atrinkti darbai pristatomi parodoje. Parodą lydės edukacinė programa, skirta vaikams ir suaugusiems, norintiems susipažinti su rašto meno estetika ir galimybėmis.

Parodoje „Kaligrafija ant burių“ dalyvauja 40 menininkų iš 10 pasaulio šalių: Vokietijos, Izraelio, Prancūzijos, Rumunijos, Italijos, Japonijos, Ukrainos, Rusijos, Baltarusijos ir Lietuvos. Vertinimo komisija atrinks įdomiausius ir labiausiai Klaipėdos dvasią atspindinčius 12 kūrinių, kurie II-ajame projekto etape bus atspausdinti ant specialių tentų, įtvirtintų metalo konstrukcijose, imituojančiose bures, ir 2012 m. vasarą eksponuojami viešoje miesto erdvėje – Danės upėje. Tokiu būdu bus ne tik populiarinamas kaligrafijos menas, bet ir Klaipėdos miestą charakterizuojantys ženklai – uostamiestį simbolizuojančios burės ir rašto menas.

Klaipėda dažnai vadinama Lietuvos kaligrafijos sostine. Prie šio vardo įtvirtinimo itin prisidėjo garsus kaligrafijos meistras prof. Algis Kliševičius (1950–2008). Jo dėka per pastaruosius du dešimtmečius uostamiestyje susibūrė stipri menininkų kaligrafų grupė, tęsianti Antano Kučo, Alberto Gursko ir kitų Lietuvos kaligrafijos meistrų suformuotas tradicijas.

Klaipėdoje inicijuotos ir vyko keturios Lietuvos šrifto ir kaligrafijos parodos „Rašto menas“, (1992, 1999, 2004, 2009), nuolat rengiami įvairūs kaligrafiniai projektai. Klaipėdoje nuo 2006 m. leidžiamas vienintelis Lietuvoje tęstinis leidinys „Kaligrafijos sąsiuviniai“, kuris populiarina ir propaguoja kaligrafijos meną tarp profesionalų ir mėgėjų.

Siekdami paminėti miesto jubiliejų, projekto kuratoriai – menotyrininkė Goda Giedraitytė, grafikai kaligrafai Lidija Skačkauskaitė-Kuklienė ir Mindaugas Petrulis pakvietė menininkus dalyvauti kaligrafijos ir rašto meno projekte, tuo pagarsinant rašto meno unikalumą ir svarbą bei atskleidžiant unikalią Klaipėdos dvasią.

Paroda veiks iki vasario 29 d.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder