Lenkijos menininkė kuria iš laikraščių skiaučių

Lenkijos menininkė kuria iš laikraščių skiaučių

Vilniuje, Modernaus meno centre, pristatomi Lenkijos šiuolaikinio meno kūrėjos Katarzynos Jozefowicz darbai. Iš laikraščių skiaučių kurianti buities daiktus – kilimus, staltieses – menininkė teigia, kad šiuolaikinis menas nebūtinai kuriamas greitai – su žirklėmis rankose ji praleidžia didelę dienos dalį.

K. Jozefowicz kūryba – šiandien viena ryškiausių Lenkijoje. Prieš 15 metų skulptorės išsilavinimą turinti moteris pristatė pirmąjį darbą, kuriam panaudojo karpinius iš laikraščių. Nuo tada savo kūriniams ji naudoja kasdienybės objektus – iš laikraščių, žurnalų iškerpa veidus, žodžius, sakinius ir iš jų kuria sudėtingus daiktus, savotiškas mandalas.

„Jie iš pirmo žvilgsnio primena kokį nors konkretų daiktą – kilimą, filmų juosteles, staltiesę, bet kartu yra visiškai nepraktiški ir nefunkcionalūs, jie išardo tą buitiškumą“, – sako menotyrininkė Raminta Jurėnaitė.

Modernaus meno centre pristatomi darbai kuria trapaus drugelio įvaizdį, bet po pirmuoju įspūdžiu slypi daugiau prasmių – pavyzdžiui, iš žinomų žmonių sukurtas kilimas paverčia juos beveide minia.

Pristatant Rytų Europos meną pasaulyje šiandien dažniausiai pasirenkami lenkų kūrėjai. Ir K. Jozefowicz įvardijama kaip viena iš dešimties stipriausių Lenkijos šiuolaikinių menininkų.

Naudodama netradicines priemones ir formas K. Jozefowicz išsiskiria tuo, kad kartu kuria ir tradicinį, kruopščiai atliktą meną.

„Tas darbo elementas kaip ir sugrąžinamas į šiuolaikinį meną, kai daugeliui šiandien atrodo, kad nebereikia taip sudėtingai, preciziškai atlikti. Ir tai yra menas, kuris yra susijęs su idėjomis ir kartu labai vizualus, smagus akiai. Iš pradžių džiaugiamės akimis, po to pabunda mūsų vaizduotė ir intelektualiniai apmąstymai“, – teigia R. Jurėnaitė.

Gdanske dirbančios menininkės darbų paroda Vilniuje surengta Gdansko kultūros dienų proga.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder