Minima tarptautinė vaikiškos knygos diena

Minima tarptautinė vaikiškos knygos diena

Kiekvienais metais, balandžio 2-ąją, per didžiojo danų pasakininko Hanso Christiano Anderseno gimtadienį, minima tarptautinė vaikiškos knygos diena. Tądien Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos IBBY Lietuvos skyrius paskelbia geriausias praėjusių metų knygas vaikams. Šių metų apdovanojimų lyderė – leidykla „Nieko rimto“. Tarp apdovanotų knygų pateko net trys šios leidyklos knygos.

IBBY Lietuvos skyrius Gražiausia metų knyga paskelbė Marijos Smirnovaitės iliustruotą lietuvių liaudies pasakų rinktinę „Aukso kirvukas“. Reikšmingiausiu metų debiutu pripažinta Neringos Vaitkutės knyga „Vaivorykščių arkos“, o premija už meniškai vertingiausias nespalvotas iliustracijas paskirta dailininkui Andriui Seselskui už knygą „Vilniaus padavimai“.

„Nieko rimto“ knygas vaikams leidžia daugiau nei dešimtmetį ir gali pasigirti ypač ilgu apdovanotų knygų sąrašu. „Mums knygos kokybė visuomet yra pirmoje vietoje,“ – sakė leidyklos vadovas Arvydas Vereckis. – „Į kokybės sąvoką įeina ne tik literatūrinė teksto vertė, ideali knygos korektūra (mūsų pozicija – nė vienos klaidos tekste!), bet ir iliustracijų meniškumas, unikalumas, išliekamoji vertė.“ Leidyklos vadovas džiaugėsi, kad pavyksta rasti vis naujų rašytojų ir dailininkų, kurie geba sukurti aukšto lygio knygas vaikams. „Tai rodo, kad ir Lietuvoje turime talentų!“ – pridūrė A. Vereckis.

Reikšmingiausiu metų debiutu pripažinta rašytoja Neringa Vaitkutė knyga „Vaivorykščių arkos“ debiutavo prieš metus ir iš karto skaitytojams atvėrė vartus į dar niekur neregėtą pasaulį. Rašytojos išmonė, iki smulkmenų apgalvotos detalės ir itin išraiškingi knygos veikėjų charakteriai stebina ir žavi. Leidykla „Nieko rimto“ drąsiai sako, kad N. Vaitkutę reikia lyginti ne su Lietuvos rašytojais, o galvoti apie tokius pasaulinio lygio autoritetus kaip J. R. R. Tolkienas.

„Be abejo, labai džiaugiuosi“, – paklausta apie IBBY apdovanojimą, kalbėjo N. Vaitkutė. – „Tačiau vis dar manau, kad patys griežčiausi kritikai yra visai ne literatūros kritikai, o vaikai. Jie – kur kas kategoriškesni. Juk jei knyga neįdomi, neskaitys, ir viskas.“

„Vaivorykščių arkos“ – tai fantastinės trilogijos pirmoji dalis (istorijos tęsinį – knygą „Titnago plunksna“ – rašytoja pristatė šių metų Knygų mugėje). Debiutuojančiam rašytojui startuoti su trijų knygų serija išties drąsu ir rizikinga. „Ryžtis tokiam žingsniui (siųsti į leidyklą rankraštį, – aut. past.) buvo labai sunku“, – sakė N. Vaitkutė. – „Tačiau šalia turėjau žmonių, kurie manimi tikėjo labiau negu aš kada pati savimi tikėsiu. Kai jau rankraštis artėjo prie epilogo, sesers ir draugės paskatinta pasiryžau tekstą išsiųsti leidyklai.“ Autorė pridūrė, kad džiaugėsi jau tuo, kad knyga įgavo popierinį pavidalą, o apdovanojimų ir kitokių malonių staigmenų net nelaukė.

Net dvi iš trijų leidyklos „Nieko rimto“ apdovanotų knygų laimėjimus pelnė iliustracijų kategorijoje. Dailininkės M. Smirnovaitės iliustracijos puošia ir Metų knyga tapusią Ingridos Vizbaraitės „Karžygiuko istoriją“ (leidykla „Nieko rimto“). Ekspertų įvertinimo sulaukusi pasakų knyga „Aukso kirvukas“ stebina ir žavi itin drąsia tradicinių liaudies pasakų interpretacija. Neretai dailininkai vengia pasakų iliustracijose vaizduoti neigiamus personažus, išreikšti bauginančią, paslaptingą siužeto nuotaiką. M. Smirnovaitė, priešingai, piešiniuose nesibodi tamsaus kolorito, netikėtų detalių. Jos sukurti neigiami ir teigiami pasakos elementai čia itin stipriai kontrastuoja, įtraukdami skaitytoją į archajišką, bet išreikštą šiuolaikiškomis priemonėmis, pasaulį.

„Pasakos yra mūsų paveldas, jos – mūsų išmintis ir palikimas“, – sakė M. Smirnovaitė. – „Knygos iliustracijomis norėjau prisiliesti prie praeities, tautosakos, todėl naudojau stilizuotus mūsų folkloro simbolius ir motyvus.“ Dailininkė pasakojo, kad bloguosius pasakų veikėjus stengėsi pavaizduoti taip, kad skaitytojas iš karto suprastų, kad su jais nevertėtų vesti derybų. „Dabar labai populiaru, kad blogiečiai yra beveik tokie patys kaip ir gerieji veikėjai. Būti blogam – normalu ir madinga. Tačiau aš nemanau, kad blogąsias puses reikia daryti patrauklias“, – kalbėjo M. Smirnovaitė. Paklausta apie IBBY įvertinimą, dailininkė džiaugėsi, kad tokiu būdu prisideda prie didelio knygas puoselėjančio žmonių būrio.

Kretingiškis grafikas Andrius Seselskas, IBBY Lietuvos skyriaus apdovanotas už meniškai vertingiausias nespalvotas iliustracijas knygai „Vilniaus padavimai“, sakė, kad šios knygos iliustracijos negalėjo atsirasti geresniu laiku. „Kaip tik prieš metus Kelmėje pristačiau parodą „Kelmės miesto padavimai“, o prieš tai surinkau labai daug informacijos apie visus įmanomus senovės likučius. Dirbdamas su „Vilniaus padavimais“ iš bibliotekos susitempiau daugybę knygų apie Vilnių: senus fotografijų albumus, žemėlapius, istorijos vadovėlius...“ – pasakojo dailininkas.

„Vilniaus padavimai“ buvo pirmoji A. Seselsko iliustruota knyga, kurios piešiniai stebina siurrealistiškais siužetais, tiksliomis detalėmis ir nauju požiūriu į senąsias lietuvių legendas. Dailininkas savo iliustracijose meistriškai įvaldyta grafitinio pieštuko technika sukuria įspūdingą tonų ir faktūrų įvairovę, perteikia ryškų erdvės ir gilumos įspūdį.

IBBY Lietuvos skyriaus apdovanojimai balandžio 2 d. 13 val. teikiami Panevėžyje, Juozo Miltinio dramos teatre.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder