M.K.Čiurlionio kūrinys aukcione neparduotas už siūlytus 64 tūkst. litų

M.K.Čiurlionio kūrinys aukcione neparduotas už siūlytus 64 tūkst. litų

24-ajame Vilniaus aukcione didžiausio dėmesio sulaukė Mstislavo Dobužinskio kūriniai, o pirmą kartą aukcione pardavimui pristatytas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrinys "Apsnigtas kaimas" neparduotas, nepasiekus pardavėjo lauktos kainos.

Tolerancijos centre savaitgalį įvykusiame XXIV Vilniaus aukcione meno kūrinių parduota už 164 tūkst. litų, pranešė rengėjai.

Šis aukcionas buvo išskirtinis dėl pirmąkart pristatomo lietuvių tautos XX a. pr. dailės klasiko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio darbo - fluoroforto "Apsnigtas kaimas". Būtent dėl šios aplinkybės pastaruoju metu meno rinkoje buvo jaučiamas didžiausias susidomėjimas ir sujudimas. Būta svarstymų apie meno rinkos perkamosios galios bei nacionalinių simbolių įvertinimo galimybes.

Pirkėjo unikaliam 11-os fluorofortų rinkiniui su M. K. Čiurlionio ir dar devynių jo Varšuvos dailės mokyklos bendramokslių kūriniais neatsirado. Šiam lotui galiojo neskelbtina rezervinė kaina, kurios nepasiekus sandoris buvo laikomas neįvykusiu. Aukciono metu pasiūlyta 64 tūkst. litų, tačiau ši suma neatitiko pardavėjo lūkesčių, todėl rinkinys liko nenupirktas. Kada vėl šis istorinis rinkinys bus pasiūlytas viešajai oficialiajai Lietuvos meno rinkai, lieka neaišku.

Didžiausio pirkėjų dėmesio sulaukė ypatinga aukciono skiltis, skirta Lietuvai taip reikšmingo Mstislavo Dobužinskio (1875-1957) kūrybiniam palikimui. Šioje rubrikoje buvo pristatoma 10 jo piešinių, ofortų ir litografijų. Aukcione už 41 tūkst. litų nupirkti šeši 1913-1923 m. sukurti šio autoriaus darbai.

Brangiausiai parduotas Juozo Mackevičiaus darbas "Kauno pilies griuvėsiai". Šio kūrinio kaina nuo 19 tūkst. litų šoktelėjo iki 30 tūkst. Pirkėjų susidomėjimo sulaukė ir garsių lietuvių dailininkų grafikos kūriniai. Iš viso aukcione pasiūlyti 87 kūriniai, nupirkta 40 proc.

XXV Vilniaus aukcionas vyks šių metų rugsėjo 28 dieną.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder