Neeilinis renginys Klaipėdos universitete

Neeilinis renginys Klaipėdos universitete

Lapkričio 12 dieną Klaipėdos universitete įvyks neeilinis įvykis, kurio metu bus inauguruoti du nauji garbės daktarai - Jeilio universiteto profesorius Tomas Venclova ir ilgametis "Gazeta Wyborcza" redaktorius, politikas bei vienas aktyviausių Lenkijos "Solidarumo", nuo kurio prasidėjo komunizmo žlugimas Rytų Europoje, veikėjų Adamas Michnikas.

Tomas Venclova gimė Klaipėdoje 1937 rugsėjo 11 dieną Vytauto didžiojo gimnazijos mokytojo Antano Venclovos šeimoje. Mažiau kaip dveji metai buvo likę iki nacistų atėjimo, po kurio visa šeima pasitraukė į Kauną, ir tiesioginiai T. Venclovos ryšiai su Klaipėda ilgam nutrūko. Baigęs studijas Vilniaus ir Tartu universitete T. Venclova tapo visuomenės kritiku ir susiejo savo likimą su disidentiniu judėjimu. Demokratijos sąlygomis kritikuoti yra lengva, tačiau tada tokia veikla reiškė bet kokios intelektualinės karjeros Sovietų sąjungoje pabaigą. Visai kaip ir T. Venclovos bičiuliui poetui Josifui Brodskiui. 1976 metais priverstinai išstumtas iš Lietuvos T. Venclova išvyko į JAV, kuriose pradėjo akademinę karjerą nepamiršdamas Lietuvos politinių aktualijų.

Adamą Michniką galima laikyti vienu pagrindinių pokomunistinės Lenkijos ideologų. 1968 metais jis dalyvavo studentų protesto akcijose prieš komunistinį režimą didžiosios politinės krizės Lenkijoje metu. Už tai 1968-1970 metais jis buvo įkalintas. 1977-1980 metais A. Michnikas buvo Darbininkų gynimo komiteto (KOR), Skraidančiojo universiteto, kuris pogrindinėmis sąlygomis mokė darbininkus, narys, aktyviai bendradarbiavo nelegalioje antikomunistinėje spaudoje. Jis dalyvavo akcijose, kurios patraukė viso pasaulio dėmesį - pavyzdžiui, prisidėjo prie darbininkų streikų Gdansko laivų statykloje organizavimo. Po karinės padėties įvedimo Lenkijoje jis buvo internuotas ir įkalintas. 1989 m. A. Michnikas tapo Lenkijos Respublikos Seimo nariu ir taip pačiais metais užėmė įtakingo "Gazeta Wyborcza" laikraščio redaktoriaus pareigas. A. Michnikas aktyviai rėmė Lietuvos nepriklausomybės siekius plėtoti Lietuvos ir Lenkijos ryšius, o 1991 metų sausio įvykių metu Vilniuje palaikė Lietuvos žmonių laisvės siekius.

Lapkričio 12 d. Klaipėdos universiteto Aula Magna salėje vyks viešas A. Michniko ir T. Venclovos pokalbis "Nuo disidento iki pasaulinio garso viešojo intelektualo".

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder