Pietų Korėjoje Lietuvą garsino ir klaipėdiečiai

Pietų Korėjoje Lietuvą garsino ir klaipėdiečiai

Šiuo metu Pietų Korėjoje, Yeosu mieste, vykstanti pasaulinė paroda "Expo 2012" sutraukė per 100 valstybių, norinčių pasauliui pademonstruoti savo pranašumus. Šioje parodoje prisistato ir Lietuva. Mūsų šalies stendas labiausiai garsinamas Baltijos auksu vadinamu gintaru, tačiau netrūksta ir įvairių pasirodymų. Vieną iš jų surengė ir parodos lankytojus sužavėjo klaipėdiečių trijulė.

Pietų Korėjoje net 12 pasirodymų per keturias dienas surengė Klaipėdos universiteto (KU) profesoriai Saulius Šiaučiulis (fortepijonas) ir Vytautas Tetenskas (birbynė) bei Juozo Karoso muzikos mokyklos mokytoja Dainora Sugintienė (smuikas).

Vos savaitgalį iš tolimojo Yeosu miesto grįžęs V. Tetenskas vis dar gyvena puikiais Pietų Korėjoje patirtais įspūdžiais: "Viskas suorganizuota puikiai. Manau, kad Lietuva puikiai pasirinko koncertuoti šioje parodoje kviesdama mus. Mes paruošėme programą ne tik iš lietuvių liaudies dainų, bet ir iš lietuvių kompozitorių kūrinių. Susidomėjimą rodė ne tik Pietų Korėjos gyventojai, bet ir įvairių kitų šalių atstovai."

Pasak KU Menų fakulteto dekano, parodos lankytojai išties rodė nuoširdų dėmesį - išklausydavo visą gana netrumpą koncertą, apdovanodavo griausmingais plojimais, net įvairiais suvenyrais, dovanomis. Daugelis parodos lankytojų pageidaudavo su muzikantais nusifotografuoti, prašydavo jų parašo.

"Buvome apsupti dėmesio. Matėsi, jog prieina žmonės, nuoširdžiai besidomintys mūsų muzika. Labiausiai juos domino birbynė, mat tokio instrumento jie niekada nebuvo matę. Žmonės stebėdavosi, kaip tokia "tirūbele" galima atlikti pačias įvairiausias melodijas ir kūrinius", - šypsojosi V. Tetenskas.

Unikalus instrumentas bei puiki muzika padėjo pritraukti didelius srautus lankytojų, kurie išklausę koncertą neišsiskirstydavo, o eidavo apžiūrėti mūsų šalies stendo, kuriame buvo demonstruojami įvairūs gintaro dirbiniai, net iš gintaro sukurta suknelė, geriama gintaro arbata, demonstruojami kiti papročiai. Čia taip pat lankėsi ir daugiau Lietuvos, ypač Vakarų krašto, atlikėjų ir ansamblių. Parodos lankytojus dar turėtų nustebinti ir unikalusis skrabalininkas Regimantas Šilinskas.

Beje, į Pietų Korėją V. Tetenskas šią vasarą vyks dar kartą. Šįkart - birželio pabaigoje. Jam teks birbyne atlikti kūrinį ir taip "apšildyti" Lietuvos garsinti čia atvykstančio Klaipėdos universiteto sportinių šokių ansamblio "Žuvėdra" šokėjus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder