Sėkmė lydėjo kūrybiškas asmenybes

Sėkmė lydėjo kūrybiškas asmenybes

Lapkričio 29 - gruodžio 5 dienomis Klaipėdos universiteto Menų fakultete vyko tarptautinis forumas "Muzikos atlikimas ir pedagogika", kurį organizavo susivienijimas "XXI amžiaus menas ir švietimas" drauge su Klaipėdos universitetu.

Tarptautinis susivienijimas "XXI amžiaus menas ir švietimas" (prezidentė - Ukrainos P. Čaikovskio nacionalinės muzikos akademijos profesorė Eleonora Tkach) nuo 1994 metų drauge su kitomis organizacijomis ir mokymo įstaigomis rengia tarptautinius forumus, festivalius, pedagoginio ir atlikimo meistriškumo kursus, skirtus plačiam švietimo, muzikos pedagogikos, atlikimo meno problemų spektrui. Susivienijimo organizuoti muzikiniai forumai ir konkursai sėkmingai vyko Lenkijoje, Rusijoje, Graikijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Austrijoje, Danijoje, Portugalijoje, Čekijoje, Suomijoje, Ispanijoje, Indijoje, reguliariai vyksta Ukrainoje. 2013 m. forumo renginiai su pasisekimu vyko Klaipėdoje, KU Menų fakultete.

Šiais metais forumas "?uzikos atlikimas ir pedagogika" prasidėjo moksline-praktine konferencija "Muzikinis švietimas ir kūrybiškos asmenybės ugdymas". Penkias dienas forumo konkursuose įvairiose amžiaus grupėse varžėsi jaunieji pianistai, stygininkai, pūtikai, vokalistai liaudininkai ir ansamblistai. Konkursus vertino tarptautinė žiuri, vadovaujama prof. Eleonoros Tkach. Forumo konkursuose KU Menų fakulteto studentams dėl prizinių vietų teko konkuruoti ne tik su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos studentais, bet ir su konkursantais iš Latvijos, Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Austrijos, Kinijos.

Konkurse puikiai pasirodė profesorės Tatjanos Romaškinos studentės - fortepijoninis duetas Adelė Daunoravičiūtė ir Kristina Budvytytė-Mejerė laimėjo konkurso grand prix. K. Budvytytė-Mejerė tapo I vietos laureate ir koncertmeisterio kategorijoje. Konkursas sėkmingas buvo MF vokalistams: Beata Ignatavičiūtė (prof. Valentinos Vadoklienės klasė) ir Steponas Zonys (prof. Eduardo Kaniavos klasė) užėmė pirmas vietas; Rūta Venckutė-Lenkšienė (prof. E. Kaniavos klasė), Rosana Štemanetian (lekt. Giedrės Zeicaitės klasė) ir Oksana Auškalnytė (prof. V. Vadoklienės kl.) laimėjo II vietas, Lina Puidokaitė tapo konkurso diplomante, o Erika Ostrenkova ir Evelina Greiciūnaitė (visos trys - lekt. G. Zeicaitės studentės) apdovanotos dalyvio diplomais. Sėkmė lydėjo ir profesoriaus Vytauto Tetensko studentus: birbynininkas Gedvydas Puškorius laimėjo I vietas solo ir solistų su orkestru kategorijose, instrumentinis trio - Gedvydas Puškorius, Irmantas Mikalonis (birbynė) ir Viktorija Varanavičiūtė (fortepijonas) užėmė II vietą kamerinių ansamblių kategorijoje. I. Mikalonis laimėjo II vietą solistų su orkestru kategorijoje bei diplomą solo kategorijoje, V. Varanavičiūtė (prof. Stanislovo Žilevičiaus klasė) tapo II vietos laureate koncertmeisterių konkurse. Violončelininkas Karolis Vaičiulis (doc. Mindaugo Bačkaus klasė) užėmė II, o pianistė Aleksandra Charina (prof. T. Romaškinos kl.) - III vietą solistų su orkestru kategorijoje.

MF studentų laimėjimai yra ne tik jų talento, darbštumo, kūrybiškumo, iniciatyvumo, bet ir puikaus bei profesionalaus pedagogų darbo rezultatas. Studentų sėkmingam pasirodymui talkino koncertmeisteriai: savo studentei akompanavusi prof. T. Romaškina, koncertmeisterių konkurso laureatės K. Budvytytė-Mejerė ir V. Varanavičiūtė bei Menų fakulteto koncertmeisteriai: Renata Krikščiūnaitė-Barcevičienė, Rima Paliulytė, Jurijus Nekrasovas, Edita Zizaitė-Ambrozaitienė. Padėkos žodžių vertas antro turo konkurso perklausose ir laureatų koncerte konkursantams talkinęs jungtinis Eduardo Balsio menų gimnazijos moksleivių ir pedagogų styginių orkestras, vadovaujamas Tomo Ambrozaičio.

Forumas tapo tikra švente ne tik konkursų dalyviams, bet ir klausytojams. Iškilmingas forumo uždarymas sutraukė būrį žiūrovų, nekantriai laukusių konkursų rezultatų paskelbimo, o laureatų koncerto dalyviai buvo palydėti gausiais aplodismentais.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder