Valstybės dienai - Lietuvos valdovų įamžinimas

Valstybės dienai - Lietuvos valdovų įamžinimas

Penktadienio vakarą Klaipėdoje, Prano Domšaičio galerijoje, vyko dailininkės Sofijos Kanaverskytės parodos „Lietuvos valdovai“ atidarymas.

Pristatyta Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų atvaizdų serija, simboliškai įamžinanti šlovingą šalies istoriją ir išreiškianti autorės meilę Lietuvai.

Renginio pradžioje uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas pabrėžė, kad šių darbų kolekcija – pats įtaigiausias ir ryškiausias Lietuvos valstybės dienos minėjimo akcentas. „Tai paroda, kurią turi pamatyti ne tik valdžios atstovai, bet ir moksleiviai, studentai. Šios kompozicijos alsuoja vitališka gyvybe, didžiųjų valdovų akyse švyti atsakomybės, švelnumo, suvokimo gelmė“, – teigė V. Grubliauskas.

Pati dailininkė džiaugėsi, kad paveiksluose žiūrovai įžvelgė užslėptas mintis, nes, pasak jos, naudojant tekstilės techniką, sunku išgauti net portretuojamo žmogaus panašumą. Ji taip pat pridūrė, kad daug dėmesio skyrė detalėms: Mindaugas laiko karališkuosius atributus, o Mortos rankose matomas kardas.

S. Kanaverskytė pasakojo apie kūrybos procesą, trukusį net 8 metus. Pirmiausia dailininkė kaupė medžiagas: auksines, sidabrines juosteles, karoliukus, ir dar 2007 metais sukūrė pirmąjį šios parodos darbą – Barboros Radvilaitės portretą. Ji įsitikinusi, kad karalių dvasios, prabangos, Lietuvos turtingumo pavaizduoti aliejine technika neįmanoma, tam tinkamiausia būtent aplikacija ir kitos tekstilės technikos.

Renginį vainikavo artimųjų, kolegų sveikinimai ir netikėtas siurprizas – autentiškos aukštaičių dainos, kurias atliko Klaipėdos universiteto studentė. Susirinkusieji nepamiršo ir autorės kūrybos 50-mečio - linkėjo neprarasti kūrybinio entuziazmo, optimizmo, kuriuo S. Kanaverskytė užkrečia ir kitus.

Paroda „Lietuvos valdovai“ lankytojams bus atvira iki rugpjūčio 30 d.

Sofija Kanaverskytė. Parodos "Lietuvos valdovai" atidarymas

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder