Vėl skambėjo "Baltijos gintarėliai"

Vėl skambėjo "Baltijos gintarėliai"

Gegužės 22-23 dienomis Klaipėdos Universiteto Menų fakulteto salėje penktą kartą įvyko tarptautinis jaunųjų pianistų konkursas "Baltijos gintarėliai".

Dvi dienos nepamirštamų jaudulio akimirkų, kūrybinio įkvėpimo, nuoširdaus muzikavimo, gilių ir tikrų emocijų, kurias suteikė jaunieji atlikėjai, tapo ypatinga, pakylėta profesionalaus fortepijoninio atlikimo meno švente.

Tarptautinis jaunųjų pianistų konkursas "Baltijos gintarėliai", pirmąkart įvykęs 2003-aisiais metais, Klaipėdos Juozo Karoso ir Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklų nuoširdaus bendradarbiavimo ir kruopštaus organizacinio darbo dėka tapo tradiciniu renginiu, svarbiu bei išskirtiniu mūsų miesto muzikiniu įvykiu. Konkurso dėka turime galimybę atskleisti ir įvertinti jaunųjų pianistų muzikinius bei artistinius sugebėjimus, atskleisti naujus talentus, ne vieną jų paskatinti žengti profesionalaus muziko keliu ir nuoširdžiai prisidėti prie elitinio fortepijoninio atlikimo meno Lietuvoje skleidimo bei puoselėjimo.

Konkurso "Baltijos gintarėliai" organizatoriai džiaugiasi, kad kiekvieną kartą sulaukia vis didesnio dalyvių susidomėjimo tiek daugelyje Lietuvos miestų, tiek ir kitose šalyse. Šįkart konkurse dalyvavo 50 jaunųjų atlikėjų iš Klaipėdos, Šilutės, Gargždų, Kretingos, Plungės, Anykščių, taip pat svečiai iš Latvijos bei Rusijos. Draugiškoje, pakylėtoje muzikos dvasioje dalyviai varžėsi, atlikdami tris skirtingų epochų ir charakterių kūrinius.

Muzikinį mąstymą bei pianistinį meistriškumą jaunieji pianistai atskleidė atlikdami baroko epochos (daugiabalsį polifoninį) kūrinį. Artistines, technines bei emocines muzikavimo savybes jiems padėjo perteikti dvi skirtingo charakterio pjesės, kurių viena privaloma - lietuvių kompozitoriaus. Šis konkurso reikalavimas itin svarbus, propaguojant lietuvių muziką kitose šalyse.

Konkurso dalyvių, pagal amžių suskirstytų į keturias grupes (A1, A2, B, C), profesionalumą, meninę bei artistinę įtaigą vertino kompetentinga ir solidi specialistų komisija. Jau penktą kartą jai pirmininkavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Fortepijono katedros profesorė Aleksandra Žvirblytė. Šiame atsakingame darbe jai talkino Latvijos Jazeps Vitols muzikos akademijos profesorius Normundas Viksne, Kaliningrado valstybinės filharmonijos solistas pianistas, Kaliningrado S. Rachmaninovo koledžo profesorius Vladimiras Slobodianas ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentė Albina Šikšniūtė.

Renginio dalyvių vertinimas buvo objektyvus ir gana griežtas - juo džiugiau ir maloniau, kad taip gausiai buvo apdovanoti klaipėdiečiai. Didžiojo konkurso prizo (Grand Prix) laimėtoju tapo J. Karoso muzikos mokyklos mokinys Kristupas Klimkaitis (mokytoja Irina Skirsgilienė). Komisijos nariai buvo sužavėti šio vaiko meistriškumu ir artistine įtaiga, atliekant ypatingai sudėtingą programą.

Konkurso laureatų bei diplomantų vardus įvairiose amžiaus grupėse pelnė J. Karoso muzikos mokyklos mokiniai Matas Normantas (I-oji vieta ir specialus komisijos prizas už geriausiai atliktą lietuvių kompozitoriaus kūrinį (mokyt. Virginija Dubinskienė), Vytautas Šukys (II-oji vieta, mokyt. Miglė Mosėnienė), Goda Rudytė ir Jokūbas Žvaliauskas (III-ioji vieta, mokyt. Irina Skirsgilienė)

Diplomus gavo Andrej Golubev (mokyt. I. Skirsgilienė), Dana Kravcovaitė (mokyt. J. Aleknavičienė), Emilis Jackus (mokyt. Jolanta Mažonienė), Ana Udelcovaitė (mokyt. Rita Vainauskienė), Gabija Daubarytė (mokyt. Vaiva Purlytė), Justas Federavičius (mokyt. Miglė Mosėnienė).

J. Kačinsko muzikos mokyklos mokiniai: Dominika Miliukova, Ugnė Lamsaitytė (I-oji vieta, mokyt. Tamara Žagarienė), Lina Kuzminskaitė (III-ioji vieta, mokyt. Edita Šapolaitė), Gustė Lastauskaitė (diplomas, mokyt. Danguolė Čepliauskienė ), Valdemaras Suslavičius, Izidė Marcinkutė (diplomai, mokyt. R. Baranauskienė ), Sofija Gotovko (diplomas, mokyt. Edita Ambroziatienė). Laureatų ir diplomantų vardus taip pat pelnė svečiai iš Rusijos, Latvijos, dalyviai iš Šilutės, Anykščių, Gargždų, Kretingos muzikos mokyklų.

Kiekvieno instrumento profesionalus įvaldymas - tai ilgalaikis, sudėtingas, ypatingo nuoseklumo reikalaujantis procesas. Na, o fortepijono, kuris pelnė instrumentų karaliaus vardą, atlikimo menas reikalauja ne tik muzikinių sugebėjimų, bet ir didžiulės koncentracijos, valios, vientiso kūno, proto ir jausmų veikimo, subtilaus ir profesionalaus ankstyvojo ugdymo. Tad ypač svarbi yra mokytojo kantrybė ir pasišventimas. Juk jis veda savo ugdytinį tobulybės link.

Uždegančioje ir pakylėtoje sveikinimo kalboje komisijos pirmininkė prof. Aleksandra Žvirblytė pabrėžė, kad mokytojo darbas - tai ne profesija, o pašaukimas. Norint pasiekti aukštų rezultatų, tereikia be galo mylėti vaikus bei muziką, kurios dėka skambančiais garsais galime papasakoti įdomiausias istorijas, išlieti įvairiausius jausmus, perteikti kilniausias, gražiausias mintis, įgyti neįkainuojamas ir amžinas dvasines vertybes.

Profesorė dėkojo mokytojams ir tėvams už jų atsidavimą, ugdant darbščią ir kultūringą jaunąją kartą. Ji taip pat džiaugėsi ypatingai sklandžiu ir kruopščiu konkurso organizatorių darbu, rengiant šią gražią ir įsimintiną muzikos šventę. Konkurso organizatoriai nuoširdžiai dėkoja Klaipėdos universiteto menų fakulteto vadovybei už galimybę surengti konkursą nuostabioje fakulteto koncertų salėje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder