Žemaitijos parke vėl sukurtos smėlio skulptūros

Žemaitijos parke vėl sukurtos smėlio skulptūros

Plungės rajone, Mardosų kaime, vėl atgimė žemės menas: 8 skulptoriai iš Latvijos ir Lietuvos kūrė smėlio skulptūras tema "Čiurlionis ir Plungė". Regis, šią temą nelengva būtų išsemti, įkvėpimo menininkams irgi netrūko.

Iki šiol didžiausias šalyje smėlio skulptūrų parkas šią vasarą praturtėjo giliamintiškais skulptorių darbais. Jau rašėme, kad parko įkūrimo idėją pasiūlė Plungės meras Albinas Klimas. 2013 metais menininkai kūrė skulptūras pagerbti vieną seniausių Lietuvos gyvenviečių - Gandingą. Iš trapios, birios medžiagos buvo sukurtos karžygių, senųjų pagoniškų dievų, mitologinių būtybių skulptūros.

Ir šią vasarą Mardosuose atsirado betonavimo dėžės, karkasas, į kurį buvo pilamas smėlis su vandeniu.

Skulptoriai pripažįsta, jog žemės menas, itin populiarus Europos ir Šiaurės Amerikos kultūroje, yra konceptualus, suteikia raiškos būdų pasirinkimo laisvę. Žemės objektų kūrimas primena laikinumo ir išnykimo vertę. Menininkai sako, kad iš netvarios medžiagos sukurtas menas - tarsi pranešimas, žinia apie gamtos galybę, ekologiją, svarbius žmogui reiškinius, asmenybes.

Kūrinija

Skulptūrą "Angelas" pagal M. K. Čiurlionio paveikslą "Baltasis paukštis. Preliudija" sukūręs skulptorius Donatas Mockus iš Rygos stengėsi, kad ji simbolizuotų amžiną taurų žmogaus idealą.

Laura Šėrytė (Kaunas) pasirinko amžinojo bokšto, prieš tūkstantmečius statyto Babilone - ligi pat dangaus, stūksojusį ties upės delta, prie jūros, labiau primenančios Baltijos jūrą, vaizdinį. M. K. Čiurlionis sukūrė paveikslą "Aukuras". Skulptorės darbas primena lietuvių jūreivių dalią.

Anatolijus Kirilovas (Ryga) sukūrė skulptūrą "Avinas padebesiais", simbolizuojantį avino klajones padebesiais. Tai gali nuvesti ne tais keliais, kuriais buvo skirta žmogui keliauti.

Bendras menininkų darbas "Šaulys" pasakoja apie Čiurlionio kūrybinio kelio pradžią Plungėje, Mykolo Oginskio įkurtame orkestre. Vėliau kunigaikštis rėmė Čiurlionio studijas Varšuvos konservatorijoje, skyrė pašalpą talentingo jaunuolio studijoms Leipcigo universitete. Juos siejo artima bičiulystė. Netoliese, Šateikių kaime, dailininkas ir kompozitorius susituokė su Sofija Kymantaite, o Plungėje su žmona leido vasaras, taigi čia buvo jų meilės ir jaunystės oazė.

Skulptorius Tautvilas Pavilonis sukūrė skulptūrą "Bičiulystė", pagal Salomėjos Nėries eilėraštį, įkvėptą to paties pavadinimo Čiurlionio paveikslo.

Taigi iki pirmųjų vėtrų ir šalnų galite apsilankyti autentiškame žemės meno parke.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder