Burėse - viso pasaulio ženklai ir Klaipėdos simboliai

Burėse - viso pasaulio ženklai ir Klaipėdos simboliai

Dvylika burių, papuoštų rašto meno kūriniais, rugpjūčio 8 dieną atplukdytos iš Pilies uostelio, suplėvesavo Danėje tarp Biržos ir Pilies tiltų. Jas "išpūtė" devynių pasaulio šalių menininkai, dalyvavę kol kas vieninteliame Europoje projekte "Kaligrafija ant burių".

Viena iš projekto kuratorių, menotyrininkė Goda Giedraitytė priminė jo gimimo istoriją:

"Idėja rengti tarptautinį projektą "Kaligrafija ant burių" gimė prieš du metus. 2010 metais buvo surengtas konkursas, o 2011 metais 40 menininkų iš 9 šalių - Vokietijos, Izraelio, Prancūzijos, Rumunijos, Japonijos, Italijos, Rusijos, Baltarusijos ir Lietuvos - darbai buvo pristatyti Prano Domšaičio galerijoje, vėliau - Šiauliuose."

"Neastsiejamas nuo jūrinio konteksto, reprezentuojantis Klaipėdą projektas unikalus tuo, jog iš galerijų išėjo į viešas erdves. Tai turi ir edukacinį aspektą, nes šiuolaikinė visuomenė pamiršta rašto kultūrą, o menininkai norėjo ją priminti, nes kol gyva kalba ir raštas, tol yra ir bus gyva tauta", - sakė kitas parodos kuratorius, dailininkas Mindaugas Petrulis.

Vertinimo komisijos atrinkti geriausi kūriniai buvo atspausti ant trikampes bures imituojančių tentų, įtvirtintų metalo konstrukcijose, o didžiausios jų aukštis buvo 5, plotis - 2,5 metrai. Galima didžiuotis, kad įvertinimo susilaukė lietuvių menininkai Albertas Gurskas, Ilja ir Romanas Klemencovai, Lidija Kuklienė, Agnė Pivoriūnaitė ir Donata Porvaneckaitė.

Projekto žavus tuo, jog visi autoriai dirbo skirtinga maniera - nuo klasikinės iki rytietiškos, abstrakčios bei ekspresyvios, ir atskleidė didžiulį kaligrafijos žanro galimybių spektrą.

Parodos kuratoriai ir menininkų grupė "Žuvies akis" planavo Klaipėdos miesto jubiliejui bures su kaligrafijos menu paleisti į Danę dar vasaros pradžioje, tačiau iškilo sunkumų, reikėjo parūpinti pontonų ir inkarų. Be AB "Klaipėdos laivų remontas" dukterinės įmonės UAB "Klaipėdos pilies uostas" paramos idėja gal išvis nebūtų įgyvendinta.

Pristatant projektą "Kaligrafija ant burių" žiniasklaidai, buvo prisiminta, jog garsaus kaligrafijos meistro profesoriaus Algio Kliševičiaus dėka per pastaruosius du dešimtmečius uostamiestyje susibūrė stipri menininkų kaligrafų grupė, tęsianti Antano Kučo, Alberto Gursko ir kitų Lietuvos kaligrafijos meistrų suformuotas tradicijas.

Klaipėdoje vyko keturios Lietuvos šrifto ir kaligrafijos parodos "Rašto menas" (1992, 1999, 2004, 2009), nuolat rengiami įvairūs kaligrafiniai projektai, o nuo 2006 m. leidžiamas vienintelis Lietuvoje tęstinis leidinys "Kaligrafijos sąsiuviniai", kuris populiarina ir propaguoja kaligrafijos meną tarp profesionalų ir mėgėjų. Projektuose aktyviai dalyvauja Vilniaus dailės universiteto Vizualinio dizaino katedros studentai - jaunoji karta tęsia vyresniųjų kolegų darbus, kurių geriausieji apdovanojami Algio Kliševičiaus premija.

Klaipėda dažnai vadinama Lietuvos kaligrafijos sostine ir, burėms papuošus Danės vilnis, tai dar kartą buvo patvirtinta. Paroda ant vandens turėtų išsilaikyti iki lapkričio mėnesio, jei nenukentės nuo gamtos stichijų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder