Klaipėdoje - šeštasis tarptautinis šiuolaikinių menų festivalis "PLArTFORMA"

Klaipėdoje - šeštasis tarptautinis šiuolaikinių menų festivalis "PLArTFORMA"

Rugsėjo 29 – spalio 1 dienomis jau šeštą kartą Klaipėdoje, "Švyturio menų doke", vyks tarptautinis šiuolaikinių menų festivalis "PLArTFORMA", šiemet pripažintas reprezentaciniu Klaipėdos miesto festivaliu. Pagrindinė festivalio misija – bendrame kūrybiniame vyksme suvienyti įvairiapusį ir daugiašalį kultūrinį bendradarbiavimą bei kūrybiniais projektais apgyvendinti kadaise buvusias urbanistinės ir pramoninės paskirties teritorijas.

Pagrindinė festivalį vienijanti koncepcija sietina su paribio zonos geografinėmis ir metafizinėmis interpretacijomis, įkūnijamomis jau pačiame festivalio charakteryje, kur, nepaisydami tradicinių meno šakų ribų, sąveikauja skirtingi žanrai, išraiškos formos, idėjos. Tokia menų sintezė tapati naujų ribinių taškų paieškai, išsiskleidžiančiai į pristatomą šiuolaikinio teatro, modernaus šokio, muzikos ir dailės kūrėjų programą.

Šiemet festivalio programoje dominuoja menų sintezės projektai, į vieną ansamblį jungiantys šokį, muziką, video ir kitas meno formas. Kompanijos "New Web" iš Čekijos prodiusuoto muzikos, šviesos ir veiksmo spektaklis "Aš čia, tu ten" ieško specifinių teatrinės išraiškos formų. Siužetinę liniją čia kuria du akordeonistai (moteris ir vyras) bei šviesa. Gyvo garso muzikos, video ir šokio derinį išvysime ir performanse "Meson temporary" (Vengrija) (chor. M. Ladjánszki, komp. Zs. Varga, video Zs. Koroknai).

Vizualiai efektingas "Kanuti Gildi SAAL" (Estija) pristatomas šokio spektaklis "Kūno grobikai" (chor. M. Ernits) vyksta neįprastoje salės erdvėje, bet metaliniame narve. Choreografija – iššūkis šokėjams, kadangi paremta akrobatiniais, kartais net labai pavojingais elementais. Spektaklis tarsi nuveda žiūrovą į paralelinį pasaulį, pilną siurrealių personažų ir fantastiškų istorijų. 2010 m. šokio spektaklis "Kūno grobikai" buvo nominuotas Estijos Nepriklausomo šokio apdovanojimui.

Šokio ribomis eksperimentuos ir naujas žanras Lietuvoje – šokio opera "Dykra" (komp. J.Sakalauskas, chor. A. Šeiko). Pagrindinį vaidmenį spektaklyje atliekantis solistas-filosofas taip pat ir šoka, o šokėjai atlieka choro vaidmenį – dainuoja bei kalba.

Festivalio atidarymui taip pat pasirinkome ypatingos estetikos ir kūrybinės įtampos šiuolaikinio šokio solo spektaklį "LOSS-LAYERS" (chor. Y. K. Takayama & Y. Higashino). Video- ir koncentruotos šviesos dėka projektuojamas vaizdas sunkiasi į šokėjos kūną ir žiūrovas pasiklysta tarp iliuzijos ir realybės. Šokio spektaklį pristato trupė "A.lter S.essio" (meno direktorius F. Planquette) ir Prancūzų institutas Lietuvoje.

Kitą neprilygstamą šokio šventę padovanos V. Jankausko šokio teatras su spektakliu "Budėjimai" (chor. V. Jankauskas), gvildenančiu dvasinio būdravimo būseną. Šis kūrinys apdovanotas aukščiausiu Lietuvos teatro apdovanojimu – Auksiniu scenos kryžiumi už geriausią choreografiją.

VšĮ "Menų spaustuvė" atveža šokio teatro spektaklį "Šventė", kvestionuojantį laukiančio žmogaus dvilypumą. R. Butkus, dirbusi su žinomiausiais Lietuvos choreografais ir režisieriumu O. Koršunovu, šia kompozicija pirmą kartą prisistato publikai kaip nepriklausoma choreografė. Tuo tarpu "Zero Ballet" iš Vengrijos šokio spektaklyje "Windows 2011" spektaklio režisieriumi ir choreografu taps pats žiūrovas.

Slovėnijai atstovaus "Glej teatras", daugiau nei 40 metų esantis naujo, inovatyvaus, atviro ir šiuolaikinio teatro sinonimu. Teatras pristatys spektaklį "Švytėjimas", kurio veiksmas ir pabaiga priklauso nuo pasirinktos turinio versijos: Stenlio Kubriko ar Styveno Kingo. Intriguoja ir tai, jog spektaklis prasidės, kai tikrasis "Švytėjimas" baigsis...

"Jaunųjų kūrėjų platformoje", kurios esmė – sudaryti galimybes prisistatyti jauniems, neretai dar tik debiutuojantiems, kūrėjams ar kūrybinėms organizacijoms, pristatoma neseniai Klaipėdos meno arenoje pasirodžiusi "Trupė p.s." su spektakliu "Gaidos" (rež. V. Masalskis).

Vizualiųjų menų sektorių šiemet atstovaus vieša tapytojo Rolando Marčiaus ekspozicija ant išorinių doko sienų "Memelio mėlyna" bei 2 šokio filmai: "Juister Imaginairies" (Olandija) sukurtas "Ports in Motion" (rež. J. Menting, oper. R. Soepenberg, prod. D. Voorhoeve) ir menininkų grupės "Žuvies akis" prodiusuotas vienas pirmųjų dance for camera kūrinių Lietuvoje filmas "Pasaka" (rež. A. Šimonis, chor. A. Šeiko, oper. S. Glinskis).

2010 m. menininkų grupė "Žuvies akis" ir festivalis "Plartforma" tapo tarptautinio meno ir festivalių tinklo "DNA: Development of New Art", vienijančio Centrinės Europos kūrėjus, nariu. Būtent projekto partnerių bendradarbiavimo dėka šių metų festivalyje turime galimybę pristatyti Čekijos, Vengrijos bei Slovėnijos menininkus ir jų kūrybą. Itin džiugu, jog į festivalį žiūrovų teisėmis atvyksta visi "DNA" tinklo prodiuseriai iš 7 valstybių: Danijos, Vokietijos, Čekijos, Lenkijos, Slovėnijos, Slovakijos bei Vengrijos.

Apibendrinant, festivalio organizatoriai džiaugiasi, jog šiemet Klaipėdos menuomenei turi galimybę pristatyti 7 užsienio šalių ir 6 Lietuvos projektus. Tikimės, jog itin atraktyvi ir kokybiška programa, nepaliks abejingų. Daugiau informacijos apie festivalio renginius www.zuviesakis.lt/lt/apie_festivali/

Festivalis dalinai finansuojamas Klaipėdos miesto savivaldybės, LR Kultūros rėmimo fondo ir ES programos "Kultūra" lėšomis.

Bilietus į festivalį galima įsigyti BILIETAI.LT kasose arba vietoje prieš renginius.

Menininkų grupės "Žuvies akis" inf.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder