Kuo klaipėdiečiai galėtų nustebinti pasaulį?

Kuo klaipėdiečiai galėtų nustebinti pasaulį?

Aplinkos ministerijos atstovai pageidauja, kad pajūrio regiono institucijos pagalvotų, kuo pasaulinėje parodoje "Expo 2012", šiemet gegužę prasidėsiančioje Pietų Korėjoje, galėtų sublizgėti Klaipėdos kraštas. Kadangi parodos tema "Gyvieji vandenynai ir pakrantė", dalyvauti turėtų ir Lietuvos pajūrio atstovai.

Valdininkai norėtų, kad pasaulinėje parodoje prisistatytų ir Lietuvos jūrų muziejus. Beje, į ją vyks Klaipėdos universiteto sportinių šokių kolektyvas "Žuvėdra". Prieš išvykstant į Pietų Korėją parodos pristatymą planuojama surengti ne Vilniuje kaip paprastai, o Klaipėdoje.   

Ketvirtadienį uostamiestyje lankėsi Aplinkos ministerijos, atsakingos už Lietuvos dalyvavimą pasaulinėje parodoje "Expo 2012", atstovai. Jie supažindino su tuo, kas jau padaryta ruošiantis parodai ir norėjo sulaukti pasiūlymų, kaip prie to galėtų prisidėti Klaipėdos savivaldybė, valstybinio jūrų uosto direkcija ir kitos Klaipėdos regiono įstaigos ar organizacijos.

Deja, tiek miesto savivaldybė, tiek Uosto direkcija savo biudžetuose nėra numačiusios lėšų šiai parodai. Pritraukti miesto įmones, kadangi tai ne komercinė paroda, manoma, irgi bus labai sunku. Tad kol kas neaišku, nei kaip, nei kokia suma Klaipėda prisidės prie dalyvavimo "Expo 2012" parodoje. Nutarta, jog ir savivaldybė, ir uostas dar svarstys šį galvosūkį.

Pasaulinė "Expo" paroda organizuojama jau 160 metų. Anksčiau ji būdavo rengiama kas 5 metus ir trukdavo po pusmetį, o nuo 2000-ųjų. vyksta tris  mėnesius. Pietų Korėjoje ši paroda organizuojama jau antrą kartą - šįkart Yeosu mieste, išsidėsčiusiame 300 salų ir turinčiame apie 300 tūkst. gyventojų.

Parodos tema pasirinkta siekiant padėti vandenynams, krantų vystymui, naujoms technologijoms, tad didelis dėmesys joje bus skiriamas aplinkosaugos temoms.
Pasaulinis renginys prasidės gegužės 12-13 d. Jame ketina dalyvauti 106 valstybės. Iš devynių Baltijos regiono šalių dalyvaus tik penkios - Danija, Švedija, Vokietija, Rusija ir Lietuva.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, priėmęs ministerijos atstovus, juokavo, kad Lietuva - drąsi šalis. Sprendžiant iš kitų pasaulinių parodų, kuriose dalyvavo Lietuva, Pietų Korėjoje vyksiančiame renginyje turėtų apsilankyti 8, o Lietuvos paviljone - apie 1 milijoną žmonių.

Paroda vyks 25 ha teritorijos užimsiančiame viename didžiuliame pastate. Lietuvai, priklausančiai Atlanto vandenyno regionui, skirta 323 kv. m erdvė. Už ją nuomos nereikės mokėti, tačiau šalis pati turi įsirengti paviljoną. Lietuvai tai kainuos apie 1 mln. Lt.

40 ekspertų jau atrinko vilniečių parengtą paviljono projektą "Gintaras". Paviljonas primins didžiulį gintaro gabalą, ir jo lankytojai turėtų pasijusti jame tarsi inkliuzai. Netoli Lietuvos įsikurs Prancūzijos, Belgijos, Meksikos, Danijos paviljonai.

Žinoma, parodoje bus ir lietuviškų prekių, ir maisto produktų. Tačiau minėtos parodos tikslas nėra tiesioginių verslo kontaktų užmezgimas, tai - ne mugė, o šalies pristatymas pasauliui.

Lietuvos paviljone, turėsiančiame du aukštus, vyks įvairūs pristatymai, konferencijos. Pirmą savaitę mūsų šalis pristatys savo kurortus, bus turizmo, žemės ūkio ir kitos teminės savaitės.

Visus lankytojaus tikimasi nustebinti Klaipėdos "Žuvėdros" pasirodymu. Į Pietų Korėją bus gabenama ir klaipėdiečio menininko Vytauto Karčiausko kompozicija. Beje, ieškoma, kas galėtų išnuomoti keliasdešimt kilogramų gintaro.

Paviljono įrengimui ir prisistatymui reikalingi dalykai bus gabenami organizuotai konteineriais. Taip ketinama nuvežti į Pietų Korėją ir Lietuvos jūrų muziejaus kurėną. Konteineriai bus gabenami kovą, tad iki vasario pabaigos reikėtų apsispręsti, kas dalyvaus ir kaip prisistatys.

Beje, Aplinkos ministerija negali apmokėti vyksiančiųjų į parodą kelionės ir pragyvenimo išlaidų, tačiau eksponatu nugabenti atrastų galimybių. Tad darbuotojų komandiravimu reikėtų pasirūpinti pačioms įstaigoms ar organizacijoms. Apskaičiuota, kad vienam žmogui tai sudarytų 5-6 tūkst. Lt.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder