Muziko Vytauto Blūšiaus 90- mečio sukakčiai

Muziko Vytauto Blūšiaus 90- mečio sukakčiai

Šį šeštadienį, vasario 29 d. 16 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto koncertų salėje minėsime muziko Vytauto Blūšiaus 90-ies metų sukaktį.

Vytautas Blūšius gimė 1930 m. vasario 16 d. Marijampolės apskrities Liudvinavo valsčiaus Ūdrupio kaime. Baigęs Liudvinavo progimnaziją, mokėsi Kauno  Juozo Gruodžio muzikos mokykloje (dabar konservatorija) choro dirigavimo ir kompozicijos. Lietuvos Valstybinėje konservatorijoje (dabar LMTA) studijavo chorvedybą ir 1961 m. įgijo choro dirigento diplomą.

Dirbo muzikos mokytoju, chorų ir orkestrų vadovu įvairiose Kauno ugdymo, kultūros įstaigose. Buvo Kauno vidurinės meno mokyklos, Kauno Juozo Gruodžio aukštesniosios muzikos mokyklos direktorium.

1973 m. buvo pakviestas į Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetus (dabar LMTA Klaipėdos fakultetas). Dirbo Chorvedybos katedros vyresniuoju dėstytoju, vadovavo muzikos mokytojų specialybės studentų mišriam chorui. 1975 metais buvo išrinktas Kultūros fakulteto dekanu, 1987 metais – docentu. Pedagogas Vytautas Blūšius išugdė nemažą būrį profesionalių chorvedžių. 1985-95 m. buvo renkamas prorektoriaus pareigoms ir vadovavo fakultetams.  

Nuo pirmųjų darbo Klaipėdoje metų V. Blūšius pasinėrė ir į miesto kultūrinį, visuomeninį gyvenimą. Aktyviai įsijungė į S.Šimkaus chorų konkursų (nuo 1976 m. vyksta iki šiol) organizavimo darbus ir, kartu su bendraminčiais, juos iškėlė į tarptautinių šio žanro varžytuvių lygmenį. Pastačius Klaipėdos vasaros estradą, buvo vienu iš nuolatinių ir aktyvių miesto dainų švenčių organizatorių. Jo indėlis buvo įvairus - režisavo, dirigavo, rūpinosi eitynėmis, kai kurioms šventėms parašė scenarijus, parengė švenčių leidinius.

V. Blūšius taip pat buvo kviečiamas režisuoti ir respublikines Dainų šventes, dalyvavo

aukštųjų mokyklų studentų švenčių „Gaudeamus“ rengimo kūrybiniame darbe.

Darbo Klaipėdoje laikotarpiu V. Blūšius surengė tris autorinės kūrybos koncertus kuriuose dalyvavo solo atlikėjai, ansambliai, chorai, simfoninis ir kitokie orkestrai. Šiame mieste ir kitose Lietuvos vietovėse surengė (kai kuriuos pats ir vedė) per 50 koncertų.

Šalia aktyvios pedagoginės, meninės, visuomeninės – organizacinės veiklos V.Blūšius sukūrė nemažą pluoštą muzikos kūrinių; parengė visą eilę metodinių darbų.

V.Blūšius buvo Kauno ir Klaipėdos miestų chorvedžių tarybos pirmininku, respublikinių dainų švenčių chorų konsultantu, apžiūrų ir konkursų žiuri pirmininku arba nariu, Klaipėdos Vytautų klubo prezidentu. Vylėmės, kad šių metų vasarį švęsime jo 90-dešimtmečio jubiliejų. Deja, 2019 m. vasario 18 d. išėjo Amžinybėn. Tad jubiliejiniame renginyje jį jau tik minėsime.

V.Blūšius buvo ypatingai kuklus žmogus, bet vis tik sulaukė ir kai kurių pripažinimo bei pagarbos ženklų. Jis buvo Švietimo žymūnas, Lietuvos Nusipelnęs mokytojas, Kultūros žymūnas, jam suteiktas Meno kūrėjo statusas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder