Startuoja gatvės teatrų festivalis "Šermukšnis"

Startuoja gatvės teatrų festivalis "Šermukšnis"

Liepos 5-7 d. aikštę prie "Meridiano" krantinės papuoš teatro scena. Čia vyks tarptautinis gatvės teatrų festivalis "Šermukšnis". Žvejų rūmų kas dvejus metus rengiama šventė turiningai praleisti savaitgalį gryname ore pakvies jau septynioliktą kartą.

Per tris festivalio dienas žiūrovams bus pristatyta dvylika projektų. Iš užsienio atvyksta Latvijos, Kosovo, Ukrainos ir Suomijos teatrai. Lietuvai atstovaus šeši kolektyvai. Festivaliui sutapus su Valstybės diena, šiai iškiliai datai skiriamas teatralizuotas koncertas.

Visi "Šermukšnio" renginiai nemokami, tik į baigiamąjį spektaklį "Švyturio menų doke" reikės pirkti bilietą. Improvizuotas "Teatrabaris" kas vakarą po paskutinio vaidinimo kvies pasidalinti įspūdžiais teatro kritikus, aktorius ir žiūrovus. Festivalio renginius publikai pristatys aktorė Virginija Kochanskytė.

"A se versus mundum/ nuo savęs link pasaulio..." - tokį moto šiemet skelbia festivalio įkūrėjas ir meno vadovas Alvydas Vizgirda.

"Kiek leidžia mūsų galimybės, stengsimės pristatyti teatrus, kuriems sekasi peržengti pilkos kasdienybės ribas, perprasti mirties, prisikėlimo ir gyvenimo džiaugsmo paslaptis", - sako A. Vizgirda.

Svečiai ir šeimininkai

Pernai Klaipėdos Pilies teatras sėkmingai dalyvavo festivalyje "MonoAKT" Prištinoje (Kosovo Respublika). Gražaus bendradarbiavimo vaisius - pirmoji Kosovo aktorių viešnagė Klaipėdoje. Režisierius ir aktorius, profesorius Mentoras Zymberajus "Šermukšnyje" atstovaus teatro ir kino namams "AKT". Jis pristatys savo autorinį monospektaklį "Netrukdyti..!", suprantamą visomis pasaulio kalbomis.

ATIDARYMAS. "Šermukšnį" atidarys teatro "Centre Buoy" iš Helsinkio spektaklis "Bette 'Sis' O'Valley".

Kitas festivalio svečias iš Kosovo - teatras "Dodona". Klaipėdoje pamatysime žaismingą komediją "Kur... Kas?" Aistra ir gyvenimas, svetimavimas, liūdesys, profesija... Šias temas nagrinėjančią pjesę autoriai pristato kaip iššūkį teatro "profesionalams" komišku būdu.

Festivalio publikai turėtų patikti sudalyvauti ir ukrainietiškose "Vakaronėse". Liaudiškais papročiais paremtą folklorinį spektaklį parodys teatras iš Kijevo "Koleso".

"Šermukšnį" atidarys teatro "Centre Buoy" iš Helsinkio (Suomija) spektaklis "Bette 'Sis' O'Valley". Tai juodojo humoro pasakojimas apie džiazo legendą iš Amerikos "tolimųjų Pietų".

Puiki proga "Šermukšnyje" užpildyti spragą ir nespėjusiems pamatyti "savų" teatrų vaidinimus. Tik prieš porą metų susikūręs "Apeirono" teatras parodys eksperimentinę komediją su tragedijos motyvais "Fliuchšteino moterys". Pilies teatras po pertraukos sugrąžins į sceną interneto svetainių komentatorius ir jų "aukas" didelio populiarumo sulaukusiame spektaklyje "Milijono šypsenų miestas". O "Taka" - tai lietuviškojo "šamano" Beno Šarkos pasirodymas, kaip visada intriguojantis ir nenuspėjamas.

Programa - ir vaikams

Festivalis nepaliks nuošalyje ir jaunųjų žiūrovų - vaikų. Liepojos lėlių teatras jiems skiria spektaklį "Grufas" populiarios Dž. Dolson knygos motyvais. Aleksas Mažonas ir jo pantomimos teatras "A" pakvies improvizuoti su D. Biseto pasakų herojais spektaklio "Ponas Krokokatinas" metu.

Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną vyks teatralizuotas koncertas "Sveikinu Lietuvą!" Šio koncerto metu savo specialius šventinius pasirodymus dovanos visi festivalio dalyviai, kuriems "diriguos" Aidas Giniotis. Prie teatralų prisijungs Lietuvos kariuomenės karinių jūrų pajėgų orkestras.

Su A. Giniočiu ir teatro "Atviras ratas" aktoriais dar kartą susitiksime koncerte "Juodraštis". Tai vis atnaujinama ir nepabostanti "Keistuolių teatro" bei žinomų bardų šlagerių programa, nuoširdi, šmaikšti ir atvira.

Teatrinės fiestos gryname ore pabaigoje - finalinis folkroko grupės "Varnos" koncertas.

Galutinis festivalio "Šermukšnis" pabaigos akordas nuskambės "Švyturio menų doke". Festivalį vainikuos ne tik publikos ypač mėgstamas, bet ir keturis "Auksinius scenos kryžius" pelnęs spektaklis-provokacija "Mr. Fluxus, arba Šarlatanai?" Teatro "chuliganais" vadinamų teatro judėjimo "No Theatre" aktorių, vedamų režisieriaus Vido Bareikio, spektaklis sukurtas remiantis Amerikos lietuvio Jurgio Mačiūno, meninio judėjimo "Fluxus" pradininko, gyvenimo faktais.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder