Uostamiestyje pristatyta Astana

Uostamiestyje pristatyta Astana

Pirmadienį Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešojoje bibliotekoje vyko fotomenininko Sauliaus Paukščio parodos „Astana – Kazachstano sostinė“ atidarymas. „Tai yra naujas miestas, ir naujovišką architektūrą, matomą fotografijose, vienas statinys yra atskiras unikalus pastatas, kurį suprojektavo ir pasiūlė Kazachstanui žymūs pasaulio architektai. Kiekvienas kūrinys turi savo autorius, žinomus visame pasaulyje. Visi autoriai, suprojektavę ir pastatę tuos statinius Kazachstano sostinėje, gali didžiuotis, kad statiniai stovi ir tarnauja žmonėms“ – kalbėdamas apie parodą sakė renginio moderatorius klaipėdietis Benediktas Petrauskas. Jo žodžiais, nuvykus į Astaną, atsiduriama naujoviškame mieste, kuris yra pilnas naujų architektūrinių sprendimų, kurių neturi kiti turtingų valstybių miestai, nes ten paprasčiausiai nėra vietos. O Astana įsikūrusi stepių viduryje, vietos yra pakankamai, žemės yra labai geros statiniams. Tinkamai juos sukomponavus, gaunasi labai gražus sostinės vaizdas, ir Astana gali lygiuotis į didžiausius pasaulio miestus, tokius kaip Niujorkas ar Sidnėjus. Fotomenininkas Saulius Paukštys Kazachstane keletą kartų lankėsi kaip turistas, vėliau – lydimas darbinių tikslų.

Renginio metu buvo pristatyta Kazachstano Respublikos prezidento Nursultano Nazarbajevo knyga „Globalus pasaulis“. Knygą trumpai pristatė Kazachstano ambasados Vilniuje atstovai. Benedikto Petrausko teigimu, knygų apie Kazachstaną lietuvių kalba nėra labai daug išleidžiama. „Šią knygą parašiau ne tik politikams, bet ir visiems skaitytojams, kurie neabejingi mūsų pasaulio likimui, taigi tikiuosi, kad visiems Žemės žmonėms“ – knygos pratarmėje rašo jos autorius, Kazachstano Respublikos prezidentas Nursultanas Nazarbajevas. Knygoje išsamiai pasakojama apie valstybės istoriją, kitas sritis, kurios sudomins bet kurį paėmusį į rankas šią knygą. Keletas knygų padovanota bibliotekai, tad jau nuo šiol ji randama ir prieinama kiekvienam, be to, po Naujųjų metų knygą bus galima gauti Garbės konsulate Klaipėdoje.

Iškilus Lietuvos modernios muzikos kompozitorius Gintaras Sodeika atliko kūrinį „Vil-Kaz“ (Vilnius – Kazachstanas). Kūrinys buvo atliktas su termenvoksu. „Jis taip pavadintas jo išradėjo Levo Termeno garbei. Instrumentas sukurtas prieš šimtą metų, bet didelio susidomėjimo tuometinėj Rusijoje nesusilaukė, todėl Termenas lankydamasis Amerikoje 1934 metais patentavo instrumentą būtent ten“ – su instrumento istorija supažindina kompozitorius G. Sodeika, juokaujantis, kad su smuiku lengviau išmokti groti nei su termenvoksu. Instrumentas pas kompozitorių atsirado labai įdomiai, mat specialiai Gintarui Sodeikai termenvoksas buvo pagamintas Maskvoje, palėpėje, kurioje darbavosi instrumento išradėjas Levas Termenas. Termenvoksas – tai pirmasis elektrinis muzikos instrumentas. Garso aukštis keičiasi priklausomai nuo atlikėjo dešiniosios rankos atstumo iki vienos iš antenų, o garsumas – nuo kairiosios rankos atstumo iki kitos antenos.

Renginio metu susirinkusieji galėjo klausti jiems aktualių klausimų apie Kazachstaną. Įdomus faktas tame, kad sostinė Astana jų pačių kalboje reiškia būtent sostinę. Lietuvos prezidento Algirdo Mykolo Brazausko dėka Vilniuje įkurta Kazachstano ambasada, ilgą laiką dirbusi ir mūsų šaliai, ir Latvijai bei Estijai, ir Suomijai. Prieš keletą metų ambasada įkurta ir Helsinkyje, tad Vilniuje esanti Kazachstano ambasada nuo tada pradėjo dirbti Lietuvai ir Latvijai, Helsinkyje – Suomijai ir Estijai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder