Vydūno muzika - žmoniškumo galiai

Vydūno muzika - žmoniškumo galiai

Klaipėdos universiteto kultūros renginių ciklo „Vydūnas – Tautai ir valstybei“ II-asis renginys, skirtas Vydūno chorinei muzikai, dar kartą įrodė Vydūno filosofinės įžvalgos - „visi meno kūriniai turi gimti giliai iš pačios žmoniškumo esmės“ - aktualumą. Klaipėdos Vydūno gimnazijos vaikų choras, vadovaujamas dr. Arvydo Girdzijausko, atliko kelias Vydūno sukurtas giesmes, remdamasis autoriaus nurodymais. Vydūno teigimu, choras turi emocingai išreikšti bendruomenės nuotaikas, o išraiškingumo siekti, pasitelkiant giesmes ar modernios muzikos aštrią ritmo ir disonansų ekspresiją.

Studijuodamas Vokietijoje, Vydūnas susipažino su modernizmo tendencijomis mene. Ypač jį sudomino Vagnerio  operoje „Tristanas ir Izolda“ panaudoti neišrišti akordai ir tonikos vengimas. Įsteigęs Tilžėje giedotojų draugiją, Vydūnas pirmasis pritaikė chorinėje muzikoje modernizmo idėjas, kurios pasižymėjo tautiškumo bruožais, romantinėmis tradicijomis, naujomis dermėmis, apgalvota garsų seka, tembrais, gamtos garsais ir miesto triukšmais. Į dramą, remdamasis antikos tradicija, Vydūnas sugrąžino chorą, kuris perteikdavo svarbias filosofines idėjas. Muzikos kūriniu autorius turi žadinti sąmoningumo apraiškas, tobulinti žmogaus dvasingumą, jo prigimtį ir, kaip teigia Vydūnas, „muzikai veikiant, nors akies mirksniu sušvinta klausytojų viduje aukštesnis sąmoningumas“.

Būtent šią dvasinę būseną, žėrinčią šviesos oazę atvėrė jaunieji Klaipėdos Vydūno gimnazijos dainininkai, nutiesdami  kiekvienam kelią į vydūniško žmoniškumo aukštumas. Vaikų choro „Varpelis“ vadovas dr. A. Girdzijauskas sunkiu kasdieniu darbu įrodė Vydūno tiesą: „mūsų dainos yra to paties ypatingumo, kaip mūsų prigimtis“, jaunųjų choristų balsais suteikdamas klausytojams sparnus, suvirpindamas kūnus ir priversdamas susimąstyti: kas mes esame, ko siekiame, kaip gyvename?.. 

Muzikologė profesorė emeritė Daiva KŠANIENĖ, apibūdindama Vydūno įnašą į Mažosios Lietuvos chorinio repertuaro kūrimo darbą, pabrėžė, kad jis pralenkė Didžiąją Lietuvą ir turėjo didžiulę reikšmę visai jaunai nacionalinei lietuvių muzikos kultūrai. Taigi, muzikos kuriamoji galia lemia sąmoningumo ugdymą ir dvasinį tobulėjimą.

Renginio moderatorius,  režisierius Juozas Ivanauskas, inspiruotas Vydūno dvasinio tobulėjimo ir tautinio atsparumo idėjų, Klaipėdos universitete parengė kultūros renginių ciklą „Vydūnas – Tautai ir valstybei“. Kiekvieną  mėnesį Klaipėdos universitete bus rengiami susitikimai su visuomene, kurių metu pažinsime lietuvių tautos genijų Vilhelmą Storostą Vydūną vis naujame jo veiklos kontekste. 

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder