XX amžiaus pradžios skonis

XX amžiaus pradžios skonis

Šių metų Europos paveldo dienų renginiai skirti praėjusio amžiaus laikotarpiui iki Antrojo pasaulinio karo bei jį atspindinčiam paveldui aktualizuoti.

„2014 metų paveldo dienų tema – ypatinga. Ko gera nė vienas kitas Lietuvos istorijos laikotarpis nepasižymi tokia paveldo objektų funkcine įvairove. Apie XX amžiaus pradžią Lietuvos paveldo sąrašuose liudija ne tik bažnyčios, dvarų rūmai, reprezentaciniai administraciniai pastatai, tačiau ir iki šių dienų išlikusios etninės architektūros pavyzdžiai, vietos savastį atskleidžianti gyvenamosios aplinkos formų įvairovė, sparčiai modernėjanti miestų infrastruktūra. Pasaulio architektūroje šis laikmetis siejamas ir su antrąja pramonės revoliucija bei su ja sekusia sparčia statybos technologijų transformacija. Nors plačiai taikomos metalo konstrukcijos, XIX a. pabaigoje patentuotos ir itin sparčiai paplitusios gelžbetonio formos, lietuviškajame kontekste atsiskleidė kiek kukliau, tačiau atidžiau pažvelgę atrasime ne vieną su pramone, geležinkeliais ar karyba susijusį inžinerijos paminklą, kuris žadina rūsčiojo, o kartais ir taip vadinamo „tamsiojo“ paveldo gerbėjų fantaziją.

Laikmetis turtingas ir architektūrinių formų raiška. Iš vienos pusės matome visą puokštę vėlyvojo carizmo laikotarpiu puoselėtų architektūrinių srovių. Jei romantiškasis modernas (kitaip dar vadinamas art nouveau) Lietuvos architektūros istorijoje paliko tik vieną kitą ryškesnį pėdsaką, tai „plytų stiliaus“ mūrai puošia ne vieną miestą ar miestelį. Gana platų stilistinių idėjų lauką į mūsų aplinką atnešė ir Pirmoji Respublika. Dar iki nepriklausomybės paskelbimo, siekiant „lavinti gerą ir rimtą lietuvio sielą“ buvo pradėtos brėžti „tautinio stiliaus“ gairės. Ne mažiau svarbi ir modernybė, naujosios architektūros idealu skelbianti „pigius, tikslius, higijeningus ir ugnies nebijančius trobėsius“. Tad, tik XX a. pabaigoje palaipsniui pradėtas vertinti carinio laikotarpio palikimas, „tautinis stilius“ bei modernizmas formuoja ištisą stilistinės ir estetinės minties paletę, kurios spalvomis tapytos tiek nuošalios Lietuvos gatvelės, tiek ir reprezentaciniai prospektai. Nors šis paveldas įvairiapusis, tačiau tuo pat metu lengvai atpažįstamas, pažymėtas vieningu kodu, kurį būtų galima apibūdinti pasitelkiant vieną frazę – „kelias modernios tautos link“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder