Išsamiausia informacinė laida - "Panorama"

Šiemet Lietuvos televizijos (LTV) laida "Panorama" mini trisdešimt penkerių metų jubiliejų. Nors LTV eteryje žinios gyvavo nuo 1957 metų, tačiau būtent 1970 m. sausio mėn. pagrindinė informacinė laida buvo pavadinta "Panorama".

Pirmasis "Panoramos" vadovas buvo šiuo metu Seimo pirmininko pavaduotojas Česlovas Juršėnas, vėliau jį keitė Robertas Rimgaila, Vilius Švanas, Juozas Mažeikis, Vytautas Kvietkauskas, Romas Jankauskas, Ričardas Sartatavičius, Birutė Kierienė, Nerijus Maliukevičius, Jonas Ramelis, Liudvika Pociūnienė, Algimanta Žukauskienė, Artūras Račas, Skirmantas Pabedinskas, Aurelija Arlauskienė.

Šiuo metu "Panoramą" ir kitas LTV žinių laidas rengia 70 žmonių. LTN direkcija yra įkūrusi penkis korespondentų punktus Lietuvoje: Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje. Jau beveik trejus metus veikia ir korespondentų punktas Briuselyje.

Paskutiniuosius pusketvirtų metų LTV naujienų tarnybai, kurios darbuotojai ir rengia "Panoramą", vadovauja Audrius Lelkaitis. Pasak jo, jubiliejaus nereikia sureikšminti.

"Iš principo net negalime lyginti tarybinių ir šių laikų informacinių laidų, - sako A. Lelkaitis. - Tuomet valdžia naudojo žiniasklaidą visuomenei kontroliuoti. Dabar tai yra visuomenės įrankis kontroliuoti valdžią."

Ponas Vytas LTV interneto puslapyje (www.lrt.lt) išsakė savo nuomonę, prieštaraujančią A. Lelkaičio teiginiui: "Tai tik asmeninė A. Lelkaičio nuomonė. Televiziją vadinant visuomenine, visuomeniškumo nepadaugėja. Ir nereikia tokių skambių, bet tuščių frazių - visuomenės įrankis kontroliuoti valdžią. Skirtumas nuo tarybinių informacinių laidų iš esmės tik techninis. Ta pati propaganda ir demagogija, tik kitaip perdažyta".

"Eteris" pasidomėjo, ar klaipėdiečiai žiūri "Panoramą" ir ar pastebėjo skirtumus tarp tarybiniais metais ir šiandien rengiamų informacinių laidų.

Vida

Ne visada žiūriu šią informacinę laidą. Neturiu galimybės - dirbu vakarinėje mokykloje, kur pamokos tęsiasi iki 21 val.

Tarybiniais metais "Panorama" buvo tendencinga - ką reikėjo, tą ir sakė: kokie pasiekimai, kaip mes gerai ir gražiai gyvename. O dabar, norėdama ką nors sužinoti, žiūriu "Panoramą", pateikiančią tikslią ir objektyvią informaciją.

LNK ir TV3 žinios ieško sensacijų, pikantiškų detalių, o "Panorama" - rimčiausia laida.

Rimantas

Šią laidą žiūriu retkarčiais. Dažniau įsijungiu LNK žinias, kurios rodomos anksčiau. Žinoma, "Panorama" - profesionali, tik šiek tiek ištęsta. Galėtų būti trumpesnė.

Lyginant tarybinių metų ir šiandienos "Panoramą" pastebėjau, jog pasikeitė stilius. LRT visada buvo valstybinė televizija. Tokia ir liko - stengiasi viską išsamiau apšviesti.

O kodėl žmonės renkasi kitų kanalų žinias?... Tai - komercija. Komercinės televizijos šiek tiek toliau pažengusios. Jos ieško jaunesnių vedėjų, o tai žiūrovus traukia.

Bernhardas

"Panorama" turi tradicijas. Ten dirba labai profesionalūs žurnalistai. Žiūrėdamas vieno kanalo žinias matai vieną, kito - kitą. Šiandien teigti, jog "Panorama" - geriausia, negalima.

Šią informacinę laidą žiūriu, nes man įdomu, kas vyksta Respublikoje. Tačiau, išskyrus korupciją, šalyje nieko naujo ir neatsitinka. 50 procentų "Panoramos", išskyrus žinias iš užsienio, reikėtų "iškirpti" ir dėti į kriminalinę laidą.

Nepasakyčiau, kad "Panorama" per tuos metus pasikeitė. Kas gali žiniose pasikeisti, jei analizuotumėm pačią struktūrą. Anksčiau buvo žinios iš Tarybų sąjungos - koks kolūkis ką pasiekė. Dabar - koks ūkininkas kiek bulvių prikasė ir koks verslininkas buvo apiplėštas.

Virginija

Neturiu laiko žiūrėti TV. Bet jei prigaunu laisvą minutę, mielai įsijungiu "Panoramą". Man atrodo, jog tai laiko patikrinta informacinė laida.

Pastebėjau, jog "Panorama" labai pasikeitė. Ypač gerą įspūdį galima susidaryti pažiūrėjus retrospektyvą dokumentinių kadrų apie laidos kūrimą. Tuomet ir pamatai, kaip pasikeitė vedėjų elgsena, jų kalbėjimo maniera ir pats informacijos pateikimas. Dabar viskas pateikiama objektyviau, drąsiau, nebijoma kritikuoti ir pan.

Vytautas

Žiūriu visas žinias - LTV, LNK, TV3. Visi jie vienodai savaip kalba. Tarybiniais metais "Panoramos" nežiūrėdavau, nes viskas buvo iš anksto nuspręsta.

Kalbino Auksė BOGUŽAITĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder