Laidoje „Saulė sodą sodino...“ –  apie stiklo karolius

Laidoje „Saulė sodą sodino...“ – apie stiklo karolius

Manoma, kad seniau papuošalus nešiojo dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, siekiant pabrėžti visuomeninę padėtį, taip pat dėl apsaugos ar grožio. Baltų kraštuose jau I–IV a. puošdavosi gintaro, emalio ir stiklo karoliais.

Stiklo meistrė Daiva Jusiūtė-Tarailienė daugiau kaip prieš dešimtį metų įkūrė stiklo dirbtuvėlę „Ūta“, veikiančią Vilniaus senamiestyje. Joje meistrė užsiima senųjų baltiškųjų stiklo gamybos tradicijų gaivinimu, organizuoja ir praveda mokymus įvairaus amžiaus žmonėms. Viename interviu Daiva Jusiūtė-Tarailienė yra sakiusi, kad „Meninio stiklo karoliai, papuošalai, auskarai, maži buteliukai, kvepalinės, figūrėlės, kiti maži stiklo objektai yra mano kasdienybė ir duona, o rekonstrukcija – tai, nuo ko širdis dainuoja. Tai labai specifinė sritis, kuriai reikia susikaupimo, atidumo, mokslinių žinių.“

Laidoje susitiksime su stiklo meistre Daiva Jusiūte-Tarailiene, kurios gaminamos baltiškojo stiklo radinių replikos sertifikuotos kaip Lietuvos tautinis paveldas.  Ji ne tik papasakos, kodėl susidomėjo baltiškojo stiklo radinių  rekonstrukcija, bet ir parodys, kaip gaminamas taip vadinamas „kuršių mėlynasis“ stiklo karoliukas. Senaisiais laikais stiklas buvo labai vertinamas ir brangus – už vieną karoliuką mokėdavo tris gramus sidabro arba tris vištas, o jeigu norėdavo vėrinio – atiduodavo metalo šarvus ar net karvutę. Stiklo gamybos technologijos, jeigu meistras ją laiko paslaptyje, lengvai nesugalvosi...

Laida apie stiklo meistrę Daivą Jusiūtę-Tarailienę bus rodoma birželio 21 d., sekmadienį, 9 val.,  kartojama  22 d. (pirmadienį) 9 val., 23 d. (antradienį) 13 val., 25 d. (ketvirtadienį) 15.25 val., 27 d. (šeštadienį) 11.15 val. per Balticum TV .

Kūrybinė grupė: Nijolė Jačėnienė (režisierė), Jonas Tumasonis-Adominis (operatorius), Eglė Šilaikaitė (montuotoja), Kristijonas Lučinskas (kompozitorius), Laurynas Bolnis (videografikas), Sigutis Jačėnas (tekstų skaitovas). VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Partneriai: Lietuvos tautodailininkų sąjunga, Lietuvos nacionalinis kultūros centras, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, informaciniai partneriai – interneto portalas Alkas.lt ir dienraštis „Vakarų ekspresas“.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder