Gyvūno lepinimas skanėstais nėra meilės įrodymas

Gyvūno lepinimas skanėstais nėra meilės įrodymas

"Sutinku, kad bendravimo su gyvūnu žinios ir kultūra išaugo. Paskutiniaisiais metais mažėja žmonių, paliekančių gyvūnus likimo valiai, išmetančių į gatvę senus šunis. Žmonės atsakingiau įsipareigoja, pasiimdami į namus augintinį, nebelaiko jo daiktu ar žaislu. Taip ir turi būti, nes šuo ar katė savo šeimininką besąlygiškai myli, jam ištikimai tarnauja, ir didžiausias jų noras - įtikti savo žmogui", - sakė klaipėdietis veterinarijos gydytojas Robertas Bartkus.

Su kolegomis susitinkate seminaruose Italijoje, Olandijoje, Jungtinėje Karalystėje, Amerikoje. Kokie nauji gydymo būdai?

Nuomonių apie konservatyvius gydymo metodus, naudotus prieš 5 metus, girdėjome ir kategoriška. Kai kurie kolegos neurologinėms gyvūnų ligoms - priekinių ar užpakalinių galūnių paralyžiui, tarpslankstelinių tarpų diskų išvaržoms - gydyti ir dabar naudoja priešuždegiminius steroidinius aparatus, tačiau išgydyti galima ir be jų.

Svarstoma, ar verta operuoti, ne tik todėl, kad operacijos brangiai kainuoja, po jų pagyja ir išgyvena 50 procentų mūsų pacientų. Jų šeimininkai dažniau ryžtasi konservatyviam gydymui - skausmo kontrolei vaistais. Manoma, jeigu po 2-3 savaičių gyvūnas nesistoja ant kojų, niekas jam nepadės. Be to, yra laiko limitas, kai galima operuoti, ir kai jau neverta.

Kaip gyvūnus apginti nuo parazitų?

Vaistai nuo kirmėlių, skiepai - tie patys. Naujovės tokios, kad veterinarams rekomenduojama šunis skiepyti nuo daugelio ligų ne kasmet, bet kas tris metus.

Katėms sugirdyti bet kokius vaistus sunku, tad dabar nuo kirminų rekomenduojami lašiukai ant sprando. Lašiukų sudėtis ta pati, kaip tabletės, tačiau kaina 3 kartus didesnė. Tai - pasirinkimo reikalas.

Reikėtų nešioti antkaklius nuo blusų, ypač birželio pabaigoje - liepą. Iki tol būna erkių sezonas, nuo kurių taip pat yra antkakliai. Vieni jų yra tik šeimininkų ramybei, o brangesni - veiksmingesni, juos reikia nešioti 8 mėnesius, kitaip preparatas neveiks. Tai nėra "saldainis", tačiau kai gyvūnai užsikrečia blusomis, šios perneša kirmėlių kiaušinėlius, nuo jų įkandimo kyla alerginės reakcijos. Uždegimus tenka slopinti hormonais, skirti antibiotikus, ir gydymas gali užtrukti iki 3-jų savaičių. Gali išsivystyti paviršinis pūlinis odos uždegimas.

Gaila žiūrėti į tuos šunelius, kurių šeimininkai apvynioja gintarų karoliais gležnus toiterjerų kakliukus tikėdami, kad jie apsaugos nuo erkių ir blusų.

Negaliu pasakyti, nes nėra padaryta jokių mokslinių tyrimų. Yra mada, įvairių teorijų, augintiniai net nešioja neva kažkuo įkrautus pakabučius. Kiti juokauja: gal reikėtų šventu vandeniu apšlakstyti?

Kas katėms sukelia alergijas?

Katės dabar yra tarsi kita respublika. Yra atskira tarptautinė kačių veterinarijos gydytojų asociacija, net atsidaro gydyklos, kuriose gydomos vien tik katės, net išduodami pažymėjimai, liudijantys, kad gydytojai yra draugiški katėms. Kalbama, jog katei, atneštai į kliniką, ir atliekant biocheminius tyrimus, jie pakinta vien dėlto, kad gyvūnas patiria stresą dėl to, kad šalia yra šuo. Po operacijos katės turi būti laikomos specialioje aplinkoje, joms yra specialiai pritaikyti narvai.

Net seminarų temų pavadinimai būna "Katinas - tai nėra mažas šuo". Jie visai kitaip reaguoja į dirgiklius. Yra alergijos nuo vaistų ir atopiniai dermatitai (gyvūno organizmo reakcija į aplinką: žoles, dulkių erkutes). Tokie pat, kaip ir žmonėms.

Visa tai galima įveikti, tačiau yra ilgas kelias iki diagnozės, kol nustatomas sukėlėjas. Imunologiniais preparatais nustatoma, kas slopina imunitetą, jie kažkiek gyvūnui kenkia, bet tai yra geriau, negu gyvūnui nusidraskyti ligi kraujo.

"Yra nuomonių, jog kates veikia ir stresas, bet tai dar reikėtų patvirtinta. Aš į nusilaižymus, nusikasymus žiūriu kaip į dirgiklį, kurio reikia ieškoti ir pašalinti. Apskritai žiūrėkime, kas vyksta pasaulyje; kiek alergiškų žmonių, ypač vaikų. Dėl gamtos užterštumo imuninė sistema reaguoja savaip, mato priešą ten, kur, regis jo neturėtų būti", - sakė gydytojas.

Jeigu alergija yra dėl maisto, yra parenkama dieta, kai ėdalo baltymas suskaidomas iki labai smulkių baltyminių molekulių, lieka tik amino rūgštys. Po 12 savaičių matyti, kaip gyvūno būklė keičiasi; jeigu nesikeičia, reikia ieškoti kitos priežasties.

Regis, gyvūnas ėda įprastą maistą, bet šio gamintojas gali būti pakeitęs receptūrą.

Kas kalbama apie pagalbą palikuonis vedantiems šunims?

Kai kurių šunų veislių - anglų, prancūzų buldogų kalės dažniausiai veda sunkiai. Anglų buldogų, kurie sunkiai kergiasi, kuriems vedant šuniukus paprastai reikia cezario pjūvio, veislynų mažėja.

Vis dažniau pasitaiko, kad mažų kačiukų vados trapūs kaulai: 3 mėnesių kačiukas nušoka nuo palangės, ir - atviras lūžis.

Jeigu patino ir patelės kraujo grupės yra nesuderinamos, kačiukų vada dažnai nugaišta. Kačių veisėjai visada nustato kraujo grupes, kad nesukergtų su netinkamu partneriu.

Gal kačiukus atsivedė sena katė, turinti skydliaukės ar antinksčių problemų. Naminiams gyvūnams galime parnešti mirtiną virusą iš lauko nuo užsikrėtusių benamių. Virusai plinta per orą.

Aš dabar gydau kates, kurios susilaužo galūnes, nukritusios iš balkono; nuo gegužės mėnesio jos krinta kaip obuoliai. Kolegos yra pastebėję, kad katės mėgina gaudyti čiurlius. Nesvarbu, ar iškrito iš 8, ar iš 2 aukšto; svarbu, kaip katė krito, ant kokio pagrindo. Būna, susilaužo dubenį, užpakalines kojas. Vienas mano pacientas prieš porą metų iškrito iš balkono, susilaužė vieną koją, šiemet vėl - susilaužė kitą koją. Pasitelkiau juodą humorą, kalbėdamas su šeimininku: "Nupirkite jam parašiutą."

Kokios dažniausiai vasarą traumos pasitaiko šunims.

Vasarą traumų daugiau todėl, kad žmogus su gyvūnu dažniau išeina į lauką, ilgiau vaikšto. Šeimininkai dažniau paleidžia nuo pavadėlio: šuo, pamatęs kitą gyvūną, vejasi, papuola po automobiliu. Turėjome atvejį, kai šuo iškrito iš antro aukšto, susilaužė kojytę. Matyt, pralindo pro balkono tarpą.

Kokia pirmoji pagalba gyvūnui ką nors susilaužius?

Kiek įmanoma, mobilizuoti, subintuoti galūnę ant tvirtesnio pagrindo, ir vežti pas gydytoją, arba skambinti jam 118. Veterinarijos gydytojai budi visą parą.

Kaip gyvūnus veikia karščiai? Negera žiūrėti, kai šuo lekuodamas, vos kvapą atgaudamas, lekia paskui dviratį.

Didžiausia problema, kai šeimininkai su savimi pasiima gyvūną, kai lauke 30 laipsnių karščio, palieka jį uždarytą automobilyje. Pakanka 15 minučių, ypač trumpasnukiui, ir šunelis perkaista, išbrinksta smegenys, - ir jo neberasi gyvo.

Jeigu šuo yra "širdininkas", vasarą netenka daug skysčių, karštis apsunkina širdies darbą. Jei norite suteikti greitają pagalbą, apipilkite šaltu vandeniu, tinka dušas, šaltos klizmos.

Kokių problemų šunims kyla vasarą?

Kraujo, odos, virškinamojo trakto ligos. Šunys peršeriami. Mūsų gydyklose nerasite tokių "graužtukų", kurie pakenktų. Visur gali nusipirkti džiovintos mėsos, odos graužtukų, aš juos vadinu rusiška rulete. Regis, suėda, ir - nieko. Bet jeigu tai sukelia problemą, nereikia rizikuoti. Gyvūnas praryja, vemia.

Mityba yra labai aktuali. Jeigu neturite patirties sudaryti šuns maitinimosi racioną. aš rekomenduočiau kokybišką sausą maistą. Tuomet reikės rečiau kreiptis į veterinarą.

Bet šuo nori sausainio, varškės, kiaušinio trynio.

Ką tik buvo šeimininkai su mažiuku čichuachua veislės šuniuku. Jis sirgo prieš 3 savaites, viską, regis, išaiškinau šeimininkams, o augintinis vėl vemia. Gavo suėsti kiaušinio trynį. Kam eksperimentuoti? O kai žinau, kad šuo ėdė tik sausą maistą, ir pradėjo blogai jaustis, parenku jam gerą maistą, nes jo gamintojų yra be galo daug. Buvo atėjusi moteris, kuri pati dirba šunų ėdalo gamykloje, ji sakė, kad nepasitiki sausu maistu, nes mato, kaip utilizuojami kalakutai. Galima rasti gamintoją, kuriuo galima garantuotai pasitikėti.

Amerikoje buvo atvejis, kai ėdalo gamintojai nusipirko ėdalą, kurio sudėtyje yra kiniško melamino, o kiniečiai, kad maistas turėtų daugiau baltymų, dėjo netinkamus priedus.

Ką manote apie vadinamąjį Ro ėdalą?

Ir patys žmonės gaminama šviežią, žalią maistą, sušeria gyvūnui žalią mėsą. Atsiranda naujos ligos, kurių anksčiau nebuvo, dėl jodo trūkumo atsiranda skydliaukės problemų, kitų. Visur turi būti pusiausvyra.

Kaip civilizuotose šalyse teikiama pagalba psichikos problemų turintiems šunims?

Ten šunys turi savo psichologus. Nesu gyvūnų elgsenos specialistas, tokių Lietuvoje esant net nežinau. Bet aš manau, kad nestabili šuns psichika būna dėl neteisingos atrankos veisimui, kai kergiami polinkį į agresyvumą turintys šunys.

Kai šuns šeimininkai nesuvaldo, jis nevykdo komandų ar visai neklauso, puola kitus šunis, paprastai padeda kinologai. Gyvūno elgesys priklauso nuo daug faktorių, reikia ieškoti priežasčių. Kartais atrodo, kad gyvūnui niekas negali padėti, išskyrus antidepresantai.

Jeigu šuo bijo įvairių garsų lauke: automobilio durelių ar kamuolio trinksėjimo, fejerverkų, reikia stebėti jį ir stengtis socializuoti. Užsienio gyvūnų prieglaudose yra taisyklė neatiduoti gyvūno naujiems šeimininkams, kol jis nėra paskiepytas, socializuotas. Tuomet išvengiama nelaimių; tarkime, šeimininkas pasilenkia prie dubenėlio, kai šuo ėda, ir šis jam įkanda į nosį arba ranką. Ne veltui Didžiojoje Britanijoje daug pinigų skiriama būtent gyvūnų globos namų augintinių priežiūrai ir socializacijai.

Aš galvoju, kad gyvūnas turi tarnauti žmogui, o ne atvirkščiai, todėl šeimoje turi būti griežta hierarchija. Pastebėjau, kad juo daugiau šeimininkas lepina gyvūną, kiša jam į nasrus skanėstus, ėdalą, kai šis neturi apetito, tuo dažniau šis atsiduria pas veterinarą. Meilė gyvūnui - tai bendravimas, vaikščiojimas, žaidimai. Didžiausia bausmė niekuo neprasikaltusiam šuniui - jo ignoravimas.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder