Indijos kariuomenė Venerą ir Jupiterį palaikė kinų bepiločiais žvalgybiniais zondais

Indijos kariuomenė Venerą ir Jupiterį palaikė kinų bepiločiais žvalgybiniais zondais

„Paukštis! Ne – tai lėktuvas! Tai – Kinijos bepilotis zondas! Oi, dar vienas!“, – tikriausiai tokios mintys sukosi Indijos kariškių galvose, danguje išvydus kažkokius du įtartinai ryškius taškelius, kurie „juos seka“. Indijos kariškiai manė, kad tai – kinų žvalgybiniai zondai, o paaiškėjo, kad tai Jupiteris ir Venera.

Dar absurdiškiau skamba tai, kad įtarimai buvo išsklaidyti tik po 6 mėnesių.

Mokslas išgelbėjo romėnų dievą ir deivę nuo galimo Armagedono iš Žemės, kurį galbūt ruošėsi surengti Indijos ginkluotosios pajėgos. Pasirodo, Indijos armija Venerą ir Jupiterį ilgiau kaip pusmetį laikė kaimyninės Kinijos bepiločiais žvalgybiniais zondais, naktimis atskriejančiais virš rytų Ladako, ir planavo juos numušti, praneša BBC. Laimei, apie šias indų karių įžvalgas sužinojo astronomai.

Sulaukęs šalies ginkluotųjų pajėgų kreipimosi, Indijos Astrofizikos institutas Bangalore šių metų pradžioje į Ladaką delegavo du astronomus, kad šie išsiaiškintų, kas tie du mįslingi ryškūs objektai naktiniame danguje, kuriuos kariškiai su nerimu stebėjo sienos su Kinija pusėje nuo pat 2012-ųjų rugpjūčio.

„The Telegraph Calcutta“ rašo, kad Indijos kariuomenė iki 2013 m. vasario užfiksavo 329 atvejus, kai buvo stebimi neatpažinti skraidantys objektai (NSO), kurie buvo matomi virš Takungo, netoli Pangong Tso – aukštikalnių ežero, tyvuliuojančio Indijos ir Tibeto teritorijose. Stebėjimo dokumentuose rašoma, kad minėti objektai Indijos-Kinijos sieną kirto 155 kartus.

Astronomai sužinojo, kad pirmasis objektas, pastebėtas iš maždaug 4 715 m aukščio virš jūros lygio esančios karinės bazės, virš horizonto pirmąsyk pasirodė apie 18:00 val. vietos laiku ir buvo matomas iki pat 5:00 val. ryto. Antras objektas pasirodė 4:00 val. ryto, o išblėso tik apie 11:00 val. dienos.

„Mums buvo pavesta išsiaiškinti, ar stebėtieji objektai yra žemiškos ar dangiškos kilmės“, – „The Telegraph Calcutta“ pasakojo vienas iš deleguotų astronomų Tusharas Prabhu. Jis dirba antroje pagal aukštį (4500 metrų) pasaulio observatorijoje „Hanle“, įrengtoje už 150 km į pietus nuo karinės bazės, kur buvo pastebėti „mįslingi“ šviesuliai.

Vienas iš nuolatinių 4 715 m aukštyje esančios karinės bazės budinčiųjų Sheminderpalas Singhas astronomams papasakojo, kad pirmasis objektas kas vakarą pasirodo 4 minutėmis vėliau. Budintis taip pat tvirtino, kad objektas būna ryškiausias objektas danguje ir visada juda kartu su žvaigždėmis.

Tuomet astronomai rekomendavo Indijos kariuomenei specialiu nešiojamu geodeziniu instrumentu teodolitu fiksuoti abiejų objektų padėtį danguje. Kariškiai stebėjimus vykdė nuo vasario 17 iki 22 d., o duomenis pristatė observatorijos astronomams. Šie suprato, kad pirmasis stebimas objektas yra ne kas kita, o Jupiteris. Anksti rytais pasirodantis antrasis ryškesnis „bepilotis zondas“ paaiškėjo beesanti Venera.

Astronomai kariškiams paaiškino, kad žvaigždės ir planetos Ladako horizonte itin ryškiai matomos todėl, kad 4 715 metrų aukštyje itin didelis atmosferos skaidrumas.

Rytų Ladako siena tarp Indijos ir Kinijos yra itin jautri zona – joje 1962 m. kilo Indijos-Kinijos karas. Įtampa ten neslūgsta iki šiol – pranešama, kad mažiausiai prieš mėnesį kinų raiteliai kirto sieną ir be leidimo buvo įsiveržę į Indijai priklausančią teritoriją.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder