Lenkija ketina pirkti Leonardo da Vinčio paveikslą "Dama su šermuonėliu"

Lenkija ketina pirkti Leonardo da Vinčio paveikslą "Dama su šermuonėliu"

Lenkijos kultūros ministerija ketvirtadienį turėtų įsigyti privačią meno kūrinių kolekciją, kurios vertė - 2 mlrd. eurų. Į kolekciją įeina ir Leonardo da Vinčio (Leonardo da Vinci) paveikslas "Dama su šermuonėliu", praneša naujienų agentūra AFP.

Jauną merginą su baltu šermuonėliu rankose vaizduojantis XV a. portretas yra vienas iš vos keturių žinomų Renesanso menininko darbų, kuriuose jis vaizdavo moteris.

Kiek anksčiau šį mėnesį paskelbusi, kad tarėsi dėl kolekcijos pirkimo, Lenkijos kultūros ministerija išplatino pranešimą, kuriame pranešama, jog galutinę sutartį dėl kolekcijos įsigijimo pasirašys ketvirtadienį.

Kolekcija, kurią sudaro tūkstančiai objektų, šiuo metu priklauso Kunigaikščių Čartoriskių fondui ir yra eksponuojama Krokuvos nacionaliniame muziejuje.

Be L. da Vinčio paveikslo, apdrausto 350 mln. eurų suma, kolekcijoje yra ir Rembranto bei Renuaro kūrinių.

Norėdama apsaugoti Lenkijos ir Europos kūrinius nuo jos šalį besidalijusių kaimynių Austrijos, Prūsijos ir Rusijos, 1801 metais fondą įkūrė kunigaikštienė Izabelė Čartoriska.

Lenkijos kultūros ministerija teigė norinti užtikrinti, kad ši kolekcija niekada nebus išvežta iš Lenkijos. O taip nutikti gali atsižvelgiant į tai, kad dabartinis fondo vadovas 76 metų Adomas Kazimieras Čartoriskis gyvena užsienyje.

Nedideliame, aliejiniais dažais tapytame paveiksle vaizduojama nepilnametė Milano kunigaikščio ir vieno iš L. da Vinčio mecenatų Liudviko Sforcos (Ludovico Sforza) meilužė Čečilija Galerani (Cecilia Gallerani).

1798 metais Čartoriskių šeimos įsigytą ir į Lenkiją atsivežtą paveikslą 1939 metais pagrobė į šalį įsiveržę naciai, tačiau po karo Lenkija jį atgavo.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder