Skaitmeninis žemėlapis atskleidė Stounhendžo paslaptis

Skaitmeninis žemėlapis atskleidė Stounhendžo paslaptis

Archeologai pristatė iki šiol detaliausią Stounhendžo požeminio pasaulio ir jį supančių teritorijų žemėlapį, skelbia BBC.

Archeologai į pagalbą pasitelkė skirtingus instrumentus trijų metrų gylio teritorijos skenavimui.

Remiantis preliminariais tyrimo rezultatais, paslaptingą ikoninę akmeninę struktūrą kadaise supo 17 šventyklų.

Ateityje detali šių surinktų duomenų analizė padės iš naujo nustatyti, kaip per laiką vystėsi Stounhendžo kraštovaizdis.

Tarp archeologus nustebinusių atradimų - iki 60 didžiulių akmenų ar kolonų pėdsakai, kurie sudarė pusantro kilometro pločio struktūrą "super henge", kurios buvimo vieta buvo nustatyta prie Duringtono sienos.


Archeologai naudojo sudėtingus instrumentus trijų metrų gylio teritorijos skenavimui.

"Pastaruosius ketverius metus mes bandėme išsiaiškinti, kas slypi už šio nuostabaus statinio", - sakė Birmingamo universiteto prof. Vincentas Gafnis (Vincent Gaffney).

Didžioji Stounhendžo apylinkių dalis niekada anksčiau nebuvo tiriama tokiu būdu. Pagrindiniam projekto tyrėjui prof. V. Gafniui visada nedavė ramybės vienas klausimas: "Ar tai iš tiesų buvo nuošali vieta, į kurią susirinkdavo tik išskirtiniai žmonės?".

Naujausias trimatis žemėlapis, apimantis 12 kvadratinių kilometrų teritoriją, rodo, kad taip nebuvo.

Archeologai pasinaudojo šešiomis skirtingomis technologijomis visos teritorijos skirtinguose gyliuose žemiau žemės paviršiaus skenavimui. Tarp į pagalbą pasitelktų priemonių buvo magnetometras ir 3D lazerinis skaitytuvas.

Leičesterio universiteto tyrėja Mišad Karim (Mishad Karim) pasinaudojo panašiais būdais vykdant 16-ojo amžiaus Tiudorų epochos kapų atstatymą.

"Pasinaudoję magnetometru ir kitais prietaisais, šie mokslininkai galėjo iš esmės pamatyti, kaip civilizacija atrodė prieš tūkstančius metų", - BBC sakė N. Karim.

Tarp daugybės atradimų yra 33 metrų ilgio medinis pastatas, kuriam apie 6 tūkst. metų. Manoma, kad jame vyko laidotuvių ceremonijos ir susiję ritualai.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder