13 priežasčių, kodėl jūs visada pavargęs

13 priežasčių, kodėl jūs visada pavargęs

Miego trūkumas - ne vienintelė priežastis, kodėl dieną jaučiatės parvargę. Daugybė netinkamų įpročių gali varginti jus protiškai, fiziškai bei apsunkinti visą dieną.

Per daug kofeino

Kiekvieną rytą pradedate puodeliu kavos? Puiku. Tyrimai rodo, kad iki trijų puodelių šio kvapnaus gėrimo per dieną yra norma.

Kita vertus, kofeino perteklius gali paveikti jūsų miego ciklą ir kokybę. Verta žinoti, jog kofeinas blokuoja adenoziną - aktyvių ląstelių išskiriamą medžiagą, kuri žmogų migdo, kai jos pakankamai prisikaupia. "Miego medicinos žurnale" (Journal of Clinical Sleep Medicine) specialistai pataria likus šešioms valandoms iki laiko, kai einate gulti, kavos nebegerti. Paskutiniu puodeliu kavos ar arbatos pasimėgaukite iki popietės.

Per mažai geležies

Jaučiatės vangus, irzlus, silpnas ir sunkiai susikaupiate? Gali būti, kad jūsų raumenis ir ląsteles pasiekia per mažai deguonies. Kitaip tariant, jums trūksta geležies.

Valgykite liesos jautienos, pupelių, kiaušinių (būtinai suvalgykite ir trynį), tamsiai žalių daržovių, riešutų ir žemės riešutų sviesto. Kartu su šiuo maistu valgykite produktus, turinčius daug vitamino C: jis padeda organizmui pasisavinti geležį.

Per mažai vandens

Jei prarandate bent 2 proc. normalaus skysčių kiekio, jaučiatės pavargę. Dehidratacija sumažina kraujo tūrį ir jį tirština, todėl jūsų širdžai sunkiau jį pumpuoti. Tai reiškia, kad deguonis ir kitos reikalingos medžiagos lėčiau pasiekia audinius.

Kaip apskaičiuoti, kiek skysčių jums reikia išgerti per dieną? Padauginkite savo svorį kilogramais iš 0,033 ir gausite kiekį litrais. Tiek ir turite išgerti kasdien.

Per daug norų

Niujorko universiteto Medicinos mokyklos psichiatrijos profesorė Airina S. Levin (Irene S. Levine) teigia, jog labiausiai šių dienų žmones išsekina perfekcionizmas. "Dideli tikslai ir noras viską padaryti tobulai neleidžia sustoti, ilsėtis ir apskritai pasiekti pasitenkinimo savimi", - sako gydytoja. Ji rekomenduoja kiekvienam darbui skirti laiko limitą ir jo laikytis. "Ilgainiui pamatysite, kad mažiau laiko ir mažiau pastangų visai nepablogino jūsų darbo rezultatų", - teigia psichiatrė.

Per daug nerimo

Atpraskite visada tikėtis blogiausio. Jei viršininkas pakvietė jus į susirinkimą, nebūtina iškart galvoti, kad jus atleis iš darbo. Polinkis viską dramatizuoti išvargina protiškai ir fiziškai. Jei pagaunate save galvojant apie blogiausią pabaigą, pirma giliai įkvėpkite ir paklauskite savęs, kokia yra tikimybė, kad taip iš tikrųjų atsitiks. Išblaškyti iracionalias mintis padeda pasivaikščiojimas lauke, meditacija, mankšta arba pokalbis su draugu, kuris sugrąžins į realybę.

Per mažai "ne"

Pastangos patenkinti visų aplinkinių norus atima per daug energijos. Štai kodėl žmonės, kurie nori būti geri visiems, ilgainiui tampa pikti ir pagiežingi. Treniruokitės atsisakyti, kai esate prašomas per daug arba to, kas ne itin svarbu, tačiau reikalauja energijos. Sunku? Tuomet pasirepetuokite iš anksto. Pavyzdžiui, važiuodami automobiliu klausykitės savęs, sakančio žodį "ne" kolegai, prašančiam už jį padirbėti savaitgalį. Kai būsite ne kartą girdėję savo balsą, sakantį "ne", prireikus bus lengviau šį žodį ištarti.

Nesusitvarkote

Netvarka vargina ir namuose, ir darbe. Apkuistas darbo stalas reikalauja iš proto papildomų pastangų susikaupti ir apdoroti informaciją. Prinstono universiteto mokslininkai pataria: padėkite savo smegenims dienos pabaigoje sutvarkydami stalą ir ant jo palikdami kuo mažiau daiktų. Kitą rytą, sėdę prie švaraus stalo, darbą pradėsite kur kas pozityviau ir dirbsite produktyviau.

Nevalgote pusryčių

Maistas yra jūsų degalai. Kai miegate, kūnas naudoja tuos "degalus", kuriuos suvalgėte vakarienei, kad naktį širdis pumpuotų kraują ir palaikytų deguonies paskirstymą. Natūralu, kad atsikėlus ryte kūnui vėl reikia "degalų". Jei praleisite pusryčius, jausitės vangiai, nes organizmui trūks energijos šaltinio.

Pusryčiams labiausiai rekomenduojama valgyti pilno grūdo produktus, liesus baltymus ir sveikus riebalus. Pavyzdžiui, suvalgykite dubenį avižų košės arba išgerkite vaisių, neriebaus pieno ir migdolų sviesto kokteilį. Puikus derinys - kiaušiniai (virti, kepti, plakti - jūsų pasirinkimas), pilno grūdo duonos skrebučiai ir dubenėlis neriebaus jogurto.

Valgote nesveikai

Produktai, kuriuose gausu cukraus ir paprastų angliavandenių, turi aukštą glikemijos indekso (GI) balą. GI - tai sistema, vertinanti, kaip greitai angliavandeniai pakelia cukraus kiekį kraujyje. Nuolatinis šio kiekio svyravimas kelia nuovargį. Svarbiausia - kad cukraus kiekis kraujyje būtų pastovus. To galite pasiekti valgydami baltyminius patiekalus ir viso grūdo produktus. Pavyzdžiu, pietums valgykite vištieną (geriau keptą orkaitėje, ne keptuvėje) su rudaisiais ryžiais, arba lašišą su saldžiomis bulvėmis, arba salotas su vištiena ir vaisiais.

Pavargę nesportuojate

Jei praleidžiate mankštą norėdami sutaupyti energijos, gaunate priešingą rezultatą. Tyrimas, atliktas Džordžijos universiteto mokslininkų, atskleidė, jog žmonės, dirbantys sėdimą darbą, bet praktikuojantys sveiko gyvenimo būdą, pradėję mankštintis tris kartus per savaitę po 20 minučių, po šešių savaičių ėmė jaustis energingesni ir mažiau pavargę.

Reguliari mankšta sustiprina ir didina ištvermę, padeda širdies ir kraujagyslių sistemai geriau veikti, tiekia audiniams daugiau deguonies bei maistingų medžiagų. Tad kai kitą kartą jus vilios mintis prigulti ant sofos, bent jau išeikite pasivaikščioti - nesigailėsite.

Taurelė prieš miegą?

Taurė vyno ar alaus prieš miegą gali asocijuotis su atsipalaidavimu, tačiau iš tiesų taip nėra. Alkoholis iš pradžių nuslopina centrinės nervų sistemos darbą - veikia kaip raminamieji, bet vėliau išderina miego režimą. Tai panašu į rikošetą: iš pradžių adrenalino lygis slopinamas, po to staiga pakeliamas. Todėl išgėręs alkoholio atsibundate vidury nakties išpiltas prakaito, kamuojamas padažnėjusio pulso ir nerimo. Nevartokite alkoholio bent 3-4 valandas prieš miegą.

Informacija

Šviečiantis telefono ar kompiuterio ekranas gali sujaukti bioritmus ir slopinti melatonino - hormono, reguliuojančio jūsų miego ciklą - poveikį. Nors kiekvieno žmogaus jautrumas šviečiančiam ekranui skiriasi, tačiau vis dėlto geriau atsisakyti visų technologijų valandą prieš einant miegoti.

Darbas poilsio metu

Važiuodami atostogauti darbą palikite darbe. Jei tikrinate savo elektroninio pašto dėžutę net gulėdami prie baseino, jūsų smegenys nesiilsi. Geriausia išeitis - išjungti ir padėti kompiuterį ar telefoną į stalčių. Tai padės jūsų protui atsigauti ir po atostogų grįžti stipresniam.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder