3 gruziniški vištienos patiekalai

3 gruziniški vištienos patiekalai

Gruzinai mėgsta valgyti aštrius, riebius patiekalus, pagardintus kvapniais prieskoniais ir šviežiais žalumynais.

Populiariausi ir geriausiai mums pažįstami patiekalai - charčio ir šašlykai, o tarp prieskonių Gruzijoje karaliauja bazilikai, kalendros, česnakai, svogūnai, pipirai, mėgstamos mėtos, čiobreliai bei peletrūnai.

Dauguma patiekalų gardinami graikiniais riešutais.

Paukštiena

Paukštiena Gruzijoje verdama, apkepama arba troškinama įvairiuose padažuose su vynu, žolelėmis ir kitokiais pagardais.

Vienas populiariausių paukštienos patiekalų vadinamas "sacivi".

Šis patiekalas gaminamas su graikinių riešutų, kepintų svogūnų ir česnakų pagardu.

Anksčiau saciviui gaminti buvo vartojamas kalakutas, dabar dažniau renkamasi vištą. Ji turi būti riebi.

Saciviu iš tikro vadinamas pats riešutų padažas, kuris tinka ne tik vištienos patiekalams, bet ir žuviai bei daržovėms paskaninti. Gruzijoje graikiniai riešutai yra universalus produktas.

Reikalingi prieskoniai: džiovinti mėlynieji bazilikai, aitrieji raudonieji pipirai, kalendra, Imeretijos šafranas (serentis), ožragė (rinkinys vadinamas "chmeli suneli"). Prieskonių kiekį nustato pats virėjas pagal savo skonį. Į sacivį dar gali būti dedama krapų, mėtų, lauro lapų, juozažolių, salierų.

Sacivis Gruzijoje nėra dažnai gaminamas valgis, kaip chačapuris (paplotėlis su sūriu - gruzinų pica) arba chinkaliai (mėsėčiai su įdaru), tačiau tai vienas pagrindinių šventinio stalo patiekalų.

Sacivis: višta su riešutų padažu

Jums reikės: 1,5 kg vištos, 400 ml sultinio, 200 g svogūnų, 150 ml augalinio aliejaus, 700 g riešutų, 5 skiltelių česnako, 1 šaukštelio prieskonių mišinio "chmeli suneli", 1 šaukštelio šafrano (pageidautina). Sultiniui (kuris liks nuo vištos - apie 400 ml) pagardinti: 1 svogūno, 2 morkų, pusės citrinos, 2 skiltelių česnako, žalumynų (petražolių, saliero lapų, kalendrų), juodųjų pipirų žirnelių, druskos.

1. Išvirkite vištienos sultinį. Vištą dėkite į šaltą vandenį ir tuomet užvirinkite. Pagardinkite svogūnu (perpjaukite į keturias dalis), neskustos morkos gabaliukais, žalumynais, pipirais, druska. Viską virkite apie pusvalandį. Tuomet sudėkite česnako skilteles, išjunkite kaitrą ir palikite pastovėti 5 min.

2. Vištą išimkite iš puodo ir dar šiltą įtrinkite druska, palikite 10 min. ir supjaustykite.

3. Sultinį perkoškite.

4. Pakepinkite svogūnus, smulkiai juos supjaustę.

5. Pasigaminkite riešutų padažą. Iš pradžių pakepinkite riešutus, sumaišykite juos su prieskoniais, tuomet užpilkite juos sultiniu ir suplakite elektriniu plakikliu. Sudėkite kepintus svogūnus ir susmulkintus česnakus, dar kartą suplakite.

6. Vištienos gabaliukus sudėkite į gilų dubenį ir užpilkite riešutų padažu.

Čakohbilis: vištienos troškinys

Jums reikės: 1-1,2 kg vištos, 4 svogūnų, 2 paprikų, 5 pomidorų, 4 skiltelių česnako, 100 ml balto arba raudono vyno, 30 g sviesto, kalendros, petražolių, bazilikų, druskos, 1 aitriojo raudono pipiro, 1/4 "chmeli suneli", šafrano - jei turite.

1. Vištą supjaustykite porcijomis. Svogūnus ir česnakus susmulkinkite žiedais. Paprikas perpjaukite per pusę (išvalykite sėklas). Žalumynus sukapokite. Pomidorus nuplikykite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.

2. Aitrųjį pipirą supjaustykite mūvėdami pirštines. Jei norite, kad patiekalas būtų aštrus - sėklytes palikite (ar bent dalį jų).

3. Storadugnę keptuvę (geriau iš ketaus) įkaitinkite ant didelės ugnies. Į sausą keptuvę dėkite vištos gabaliukus ir apkepkite, kol parusvės. Išjunkite kaitrą ir palikite.

4. Kitoje keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite svogūnus, pasūdykite ir pakepinkite, kol suminkštės. Sudėkite kepintus svogūnus prie vištienos.

5. Tame pačiame svieste pakepinkite paprikas ir vėl dėkite prie vištienos. Supilkite ten pat ir likusį keptuvėje sviestą.

6. Į keptuvę su vištiena sudėkite pomidorus, pasūdykite. Užkaiskite ant ugnies. Įpilkite vyno ir kaitinkite 5 min. ant didelės ugnies, kol alkoholis išgaruos.

7. Minimaliai sumažinkite ugnį, uždenkite keptuvę ir troškinkite dar 15 min.

8. Suberkite į troškinį prieskonius, česnakus, aitrųjį pipirą, sumaišykite, uždenkite dangtį ir dar pakaitinkite ant lėtos ugnies 5 min.

9. Nuimkite troškinį nuo ugnies ir palikite pastovėti dar 10 min.

10. Prieš patiekdami apibarstykite šviežiais smulkintais žalumynais.

Čkmerulis: keptos šlaunelės su česnakiniu padažu

Jums reikės: 1 kg šlaunelių, 1 aitriojo pipiro, juodųjų pipirų ir kalendrų žirnelių, "chmeli suneli", druskos. Padažui: 500 ml grietinėlės, 6 česnako skiltelių.

1. Šlauneles įtrinkite prieskoniais ir palikite marinuotis.

2. Ištirpinkite pusę pakelio sviesto ir aptepkite šlauneles. Pašaukite į karštą (200 laipsn.) orkaitę ir kepkite 40 min.

3. Į grietinėlę suberkite sukapotus ar sutrintus česnakus, prieskonius, druską. Užpilkite ant vištos šlaunelių ir pakaitinkite dar 10 min. Užbarstykite žalumynų.

GRUZINIŠKI PRIESKONIAI

Gruzinų patiekalai nėra aštrūs. Populiariausi - raudonieji, juodieji ir kvapnieji pipirai (kaip be jų, nors gruzinų patiekalai nėra aštrūs), krapai, kinza (koriandro stiebeliai), dašis, mairanas, koriandras, taragonas (tarchunas), bazilikas, lauro lapai, petražolės, salierai, mėtos, juozažolės.

CHMELI SUNELI: bazilikai, aitriosios paprikos, petražolės, salierai, krapai, kalendros, laurų lapai, čiobreliai, ožragės, juozažolės, mėtos, mairūnai.

SVANURI MARIL: pagrindas - džiovinta adžika (aitrieji pipirai, paprikos, kalendros, bazilikai, dašiai, mairūnai, česnakai ir kt.).

UCHO SUNELI: pagrindas - ožragė.

KULINARINIS ŽODYNĖLIS

AČMA: sluoksniuotas pyragas su įdaru.

GVEZELI: mėsėčiai su bulvių, grybų ar sūrio įdaru.

KUPDARI - pyragas su mėsa.

MČADI - paplotėlis iš kukurūzų miltų.

ODŽAHURI: mėsa su keptomis bulvėmis.

PHALI: užkandis iš špinatų, graikinių riešutų ir prieskonių.

PURI: duonos papločiai, kepami apvalioje krosnyje, prilipdžius juos prie vidinių sienelių. Krosnis įkaista iki 400 laipsn. C.

TKLAPI: saulėje džiovinta masė iš tkemali slyvų minkštimo arba iš sedulos vaisių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder