Kaip užmigti karštą vasaros naktį?

Kaip užmigti karštą vasaros naktį?

Daugelį žmonių ir šiaip kankina nemiga, tačiau karštomis vasaros naktimis, jei tik nevėsina kondicionierius, sunku miegoti visiems.

Kaip išvirę

Jei kasnakt išmiegate mažiau nei šešias valandas, galite pasijusti irzlus, nerangus ir kaprizingas. Miego stoka gali stipriai paveikti jūsų gebėjimą mąstyti.

Prasta miego kokybė taip pat gali paveikti jūsų atmintį, kadangi būtent miego metu smegenys "rūšiuoja" prisiminimus. Tačiau smegenims svarbiausias tas miegas, kurio metu jos atsinaujina - gamina naujas ląsteles.

Jei žmogui per karšta, jam sunku užmigti, be to, jis dažnai prabudinėja.

Ideali miegamojo temperatūra yra 18-24 laipsn. Celsijaus.

Kodėl taip sunku miegoti, kai karšta?

Miegas susideda iš skirtingų ciklų. Apie ketvirtadalį jo sudaro vadinamasis "greito akių judėjimo", arba REM, ciklas.

Šio ciklo metu laikinai prarandamas sugebėjimas prakaituoti ir drebėti, tad tuo metu jūsų kūno temperatūra prisitaiko prie kambario temperatūros. Dėl to naktį imame dažnai prabudinėti. Net ir oro kondicionierius miegajame nebūtinai padės. Jam automatiškai įsijungus ar išsijungus, galite atsibusti, nes jums pasidaro per šalta arba per karšta.

Čia pateikiame 23 būdus, kaip palegvinti karštų naktų kančias.

1. Rinkitės tinkamą patalynę

Atlasinę, šilkinę ir poliesterio patalynę pasitaupykite šaltesnėms naktims. Šviesių spalvų užvalkalai, pagaminti iš lengvos medvilnės (egiptietiškos ar kitokios), lengvai praleidžia orą ir puikiai tinka karštą naktį.

2. Pasinaudokite šaldikliu

Prieš eidami miegoti, patalynės užvalkalus minutei įdėkite į šaldytuvą ar šaldiklį. Rekomenduojame juos pirma įdėti į plastikinį maišelį (nebent manote, kad mėsos kvapas - puiki aromaterapija). Žinoma, patalynė neišliks šalta visą naktį, tačiau bent jau trumpam nuramins drėgno karščio išvargintą kūną.

3. Pripildykite pūslę ledinio vandens

Šis nebrangus pirkinys pravers ir vasarą, ir žiemą. Žiemą karštu vandeniu pripildyta pūslė puikiai sušildys kojų pirštus neišsausindama odos, o vasarą ledinio vandens pripildyta ir šaldiklyje palaikyta pūslė atvėsins ją pasidėjus prie lovos.

4. Sudrėkinkite paklodę

Jau pastebėjote, kad egiptiečiai minimi ne pirmą kartą. Taip yra todėl, kad šios šalies atstovai žino, kaip kovoti su varginančiu karščiu. Vadinamasis "Egipto metodas" yra toks: sudrėkinkite paklodę ir naudokite ją kaip antklodę. Jei nenorite, kad sudrėktų čiužinys, po šlapia paklode padėkite sausą rankšluostį.

5. Vilkėkite plačius marškinius

Vasaros naktimis miegokite nuogi arba apsivilkę švelnios medvilnės marškinėlius bei šortukus. Dėl miegojimo nuogam yra skirtingų nuomonių: vieni sako, kad tai malonu, kiti teigia, kad miegant nuogam prakaitas išlieka ant kūno, o ne susigeria į drabužį.

6. Padarykite skersvėjį

Atidarykite langus ir duris skirtinguose kambariuose, o jei turite ventiliatorių, atsukite jį į langą, kad vėjas nuo lango ir nuo ventiliatoriaus "susitiktų".

7. Pasigaminkite kondicionierių

Senovėje, kai šaldytuvų dar nebuvo išrasta, žmonės naudodavo dėžes su ledu. Galima pasinaudoti šiuo triuku ir pasigaminti tokį kondicionierių: pastatykite puodą su ledukais priešais ventiliatorių, o jei tokio neturite, tiesiog padėkite puodą prie lango. Vėjelis bus daug vėsesnis ir malonesnis.

8. Dėkite ledukų kompresus

Jaučiate, kad staigiai turite atvėsti? Suvyniokite į rankšluostį ledukų ir pridėkite prie pagrindinių pulso taškų: riešų, kaklo, alkūnių, kirkšnių, kulkšnių ir per kelių sulenkimą.

9. Miegokite vienas

Karštą vasaros naktį miegoti vienam daug geriau nei apsikabinus mylimąjį. Jei su tuo nesutinkate, žinokite, kad jį apsikabinus kūno temperatūra padidėja ir jūs abu prakaituojate. Taigi lova tampa ne pati maloniausia vieta miegui.

10. Nusnauskite lauke

Nusnauskite ant hamako ar paprasčiausio gulto: jie orą praleidžia geriau nei lovos čiužinys.

11. Pasitraukite nuo viryklės

Vasarą geriau atsisakykite sriubų ir kepsnių. Rinkitės šaltus arba kambario temperatūros patiekalus, geriausia - salotas. Kai suvalgote didelį kepsnį, jūsų kūno temperatūra pakyla labiau nei tada, kai apsiribojate lėkšte vaisių ar daržovių. Be to, gamindami maistą namuose pakeliate oro temperatūrą. Jei negalite išgyventi be karšto maisto, verčiau "užsikurkite" kepsninę. Valgykite mažesnėmis porcijomis. Vakarienė turi būti ypač lengva.

2. Gerkite daugiau vandens

Ir prieš eidami miegoti nebijokite išgerti stiklinės vandens. Verčiau kartą per naktį nueiti į tualetą, nei rizikuoti susirgti dehidratacija.

13. Prauskitės drungnu vandeniu

Šalto vandens dušas padės atvėsti, bet neilgam, nes organizmas stengiasi pakelti nukritusią kūno temperatūrą, taip pablogindamas situaciją. Verčiau nusiprauskite drungnu vandeniu: kūno temperatūra nukris, bet ne tiek daug, kad organizmas vėl imtų gaminti šilumą.

14. Miegokite ant grindų

Karštas oras kyla į viršų, todėl pasidėkite čiužinį ant grindų. Jei gyvenate dviejų aukštų name, karštomis naktimis miegokite pirmajame aukšte.

15. Išjunkite šviestuvus

Elektros lemputės (net ir taupiosios) skleidžia šilumą. Vasarą saulė leidžiasi apie dešimtą valandą, tad naudokitės natūralia šviesa, kol galite, o saulei nusileidus stenkitės šviesos nejungti.

16. Šlapią audeklą - prie lango

Pakabinkite šlapią rankšluostį arba paklodę priešais langą - į jį pučiantis vėjas atvėsins miegamojo orą.

17. Vėsinkite pėdas

Kojų pirštuose, pėdose ir kulkšnyse yra daug nervinių taškų, tad prieš eidami miegoti pamirkykite pėdas šaltame vandenyje.

18. Išjunkite elektroniką

Išjunkite elektroninius prietaisus visiškai - ištraukdami laidus iš elektros lizdų, kad visiškai neskleistų šilumos.

19. Pasistatykite palapinę

Jei turite nuosavą kiemą ar balkoną, karščiausiomis naktimis miegokite palapinėje: bus vėsu ir romantiška.

20. Užimkite visą lovą

Jei apsisprendėte miegoti vieni, išsitieskite lovoje taip, kad kojos ir rankos nesiliestų prie kūno. Taip sumažinsite kūno temperatūrą ir leisite orui cirkuliuoti.

21. Patraukite čiužinį

Stori minkšti čiužiniai kaupia daug šilumos. Jeigu pasitiesite plonesnį arba tiesiog kilimėlį, žinoma, nebus taip patogu, užtat tikrai vėsiau.

22. Vakare nesportuokite

Po sporto treniruotės kūno temperatūra išlieka pakilusi kelias valandas. Ir ne tik: suaktyvėja medžiagų apykaita, o tai dar labiau trukdo miegoti.

23. Nusnauskite po pietų

Jei jūsų gyvenimo būdas tai leidžia, po pietų nusnauskite. Juk siesta - ispanų išradimas, o šie su karščiu turi kovoti nuolatos.

Parengė Inga RUGINIENĖ

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder