Kubietiški valgiai, arba Salsa virtuvėje

Kubietiški valgiai, arba Salsa virtuvėje

Laisvės saloje juokaujama, kad trys Kubos revoliucijos pergalės - žmogaus teisė į išsilavinimą, sveikatą ir kultūrą - buvo pasiektos pusryčių, pietų ir vakarienės sąskaita. Tačiau, nepaisant ekonominių bei politinių sunkumų, kubiečiai sugebėjo išsaugoti tikros kreolų* namų virtuvės tradicijas.

Maistas Kubos viešbučiuose, žinoma, vakarietiškas, Havanoje apstu puikiausių restoranų, miestiečiai mielai renkasi nebrangias užkandines, kuriose galima suvalgyti picą arba empanadą (pyragėlį su mėsa) ir atsigerti refresko - šaltų vaisių sulčių, tačiau už sostinės ribų gyvenančių kubiečių gurmanais nepavadinsi: jų šeimose valgis ruošiamas gana kukliai.

Pagrindiniai kubietiškos virtuvės produktai paprasti: iš mėsos vietiniai renkasi vištieną ir kiaulieną, rečiau - jautieną ir avieną. Mėgstamos saldžiosios bulvės (malanga, boniato), tortiljos, ryžiai su pupelėmis, patiekalai iš bananų (platanos), kurių esama begalė, tarp jų - košė, vadinama fufu. Salotos ruošiamos panašiai kaip pas mus: iš agurkų, pomidorų, kopūstų.

Jūros produktai ant kubiečių stalo - retenybė, nors omarai patiekiami beveik visur. Labiausiai vertinama žuvis - raudonasis lynas (pargo).

Kaimuose ūkininkai geria aguardente - pigų grynų baltąjį romą. Keliautojams jo ragauti nepatartina; verčiau, užsukę į guaraperiją, paskanaukite guarapos - šviežių cukranendrių sulčių.

Nors istoriškai Kubos ūkininkai pirmenybę teikė cukranendrėms, o ne grūdinėms kultūroms, jie vis dėlto sugebėjo kūrybiškai sujungti ispanų, afrikiečių ir Karibų salų gyventojų gastronomines tradicijas. Be abejonės, čia esama ispanų kolonizatorių palikuonių įtakos. Būtent ispanai atvežė į salą sūdytą džiovintą menkę (bacalao), kuri iki šiol yra vienas populiariausių produktų. Be jos neįsivaizduojamas, pavyzdžiui, "Bacalao l? Viszcaina-a" - menkė, paruošta pagal senovinį baskų receptą su "sofrito" - svieste troškintomis daržovėmis ir prieskoniais. Būtinas priedas prie "Bacalao l? Viszcaina-a" - kepta duona.

Ilgainiui kolonizatoriai patobulino vietinę kreolų virtuvę, pavyzdžiui, kiaušinių paruošimo srityje; jų dėka Kuboje imti kepti omletai su mėsa, daržovėmis ir jūros gėrybėmis.

Afrikos kontinento gyventojai, prievarta atvežti į Kubą, labai greitai perėmė patiekalų gaminimo iš vietinės floros vaisių ir daržovių būdus. Jiems priskiriami tokie patiekalai, kaip "Tostones" (plonai supjaustyti ir apkepti bananai), "Yuca con Mojo" (padažas su juka, prieskoniais ir česnaku). Ryžiai atkeliavo iš Kinijos ir laikui bėgant tapo pagrindu patiekalams "Arroz Relleno" (ryžiai su įvairiais priedais) bei "Moros y Cristianos" (juodųjų pupelių bei ryžių košė).

"Platanos a punetazos" - taip vadinamas patiekalas, kai nesunokę bananai supjaustomi plonomis įstrižomis skiltelėmis ir apkepami.

Padažui prie kiaulienos arba kuskusui bananai susmulkinami ir pagardinami alyvuogių aliejumi.

Bananai tinka ne tik pyragams ir pudingams, bet ir garsiajam "kubietiškam picadillo": vaisius susmulkinamas ir sumaišomas su sūriu.

Todėl, kad produktų įvairovė nedidelė, kubiečiai itin mėgsta įvairiausius padažus. Populiariausi padažai šioje šalyje - "salsa criolla" (iš pomidorų, svogūnų, pipirų, česnakų, sviesto) ir "mojo" (česnakai, pomidorai, pipirai), taip pat padažai iš mangų ir papajų.

Salsa iš mangų ir papajų

Reikės: 1-2 papajų, 1 vidutinio dydžio mango, 1-2 raudonųjų svogūnų, 3 šaukštų žaliosios citrinos sulčių, 1-2 aštriųjų pipirų, 1 šaukšto kapotų kalendros ūglių, druskos, pipirų - pagal skonį.

Išvalykite papajų sėklas ir nulupkite žievelę. Nulupkite mangą, pašalinkite kauliuką, išpjaukite minkštimą. Supjaustykite papajas ir mangus plonais griežinėliais ir sumaišykite su supjaustytais svogūnais bei žaliosios citrinos sultimis. Pridėkite supjaustyto aitriojo pipiro ir kalendrų, druskos ir pipirų.
Visa tai padėkite į šaldytuvą mažiausiai dviem valandoms.

"La Caldosa" - mėgstamas ne tik kubiečių, bet ir turistų patiekalas. Tai sriuba (arba greičiau jau troškinys) iš viščiuko, svogūnų, česnakų, raudonėlių, morkų, saldžiųjų bulvių, sviesto, kumpio ir viso kito, ką turi šeimininkė. Visi ingredientai sudedami į molinį indą, šis dedamas ant silpnos ugnies ir ilgai troškinama. Iš vištienos kubiečiai gamina ir įmantresnių patiekalų - pavyzdžiui, kepa viščiuką su karčiųjų apelsinų padažu.

Kaip užkandis arba lengva vakarienė tinka "Ensalada de Aguacates" - salotos iš avokadų su lašiša, mangais ir ananasais.

Kulinariniai polinkiai skiriasi pagal salos regionus. Kubos Santjage ir rytinėje šalies dalyje labiau mėgstamas keptas ir aštrus valgis. Centrinėje ir vakarinėje dalyse - kokoso riešutai (kepimui naudojamas tik kokoso aliejus, geriamas kokoso pienas) ir šokoladas.

Atskiro aprašymo verti ir kubiečių patiekalų pavadinimai: pavyzdžiui, ryžiai su juodosiomis pupelėmis vadinami "Moors and Christians" - "Maurai ir krikščionys", o kapota mėsa su kreolietišku padažu - "Ropa vieja", arba "Senos drapanos", mat primena medžiagos skiautes.

"Maurai ir krikščionys"

Reikės: 2 stiklinių juodųjų pupelių,, 10,5 stiklinės vandens, 100 g sveisto, 1,5 arbatinio šaukštelio druskos, pusės šaukštelio juodųjų pipirų.

Pupeles užpilkite 7,5 stiklinės vandens ir dėkite ant ugnies. Virkite uždengę dangčiu apie valandą (kol išvirs). Tada sugrūskite grūstuvu bulvėms.
Ryžius užpilkite šaltu vandeniu penkioms minutėms, paskui jį nupilkite.
Į atskirą puodą įpilkite 3 stiklines vandens, dėkite sviesto ir užvirinkite. Tada berkite ryžius, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir dar kartą užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir virkite ryžius uždengę dangtį maždaug 20 min.
Sumaišykite ryžius su pupelėmis ir patiekalą patiekite karštą.

Šeštadienio pietums - kubietiška vištiena

Reikės: 500 g vištos, 2 citrinų, 4 skiltelių česnako, 30 g augalinio aliejaus, 60 g svogūnų galvų, 30 g saldžiosios paprikos, 80 g pomidorų, 160 g ryžių, 40 ml balto sauso vyno, 100 g konservuotų žaliųjų žirnelių, pipirų, druskos.

Išdarinėtą ir nuplikytą vištą ištrinkite druska, citrinos sultimis, trintu česnaku ir palikite valandai.

Aliejuje apkepkite česnakus ir stambiai supjaustytus svogūnus. Papriką supjaustykite žiedais ir lengvai patroškinkite įpylę vandens. Patroškinkite ir pomidorų minkštimą.

Vištą iškepkite beveik iki galo. Dėkite ją į puodą, berkite ten nuplautus ryžius, pakratykite, pilkite vyną, vištienos sultinio, skystį nuo konservuotų žirnelių, dėkite keptus svogūnus ir česnakus, troškintus pomidorus ir pagardinkite viską druska bei pipirais. Virkite, kol mėsa bus visiškai paruošta. Tuomet dėkite konservuotus žirnelius.

Garnyras - konservuotos saldžiosios paprikos.

"Platanos"

Kubietiškos salotos

Reikės: vištienos filė, obuolio, apelsino, majonezo, pomidorų sulčių, citrinos sulčių.

Vištienos filė ir obuolį supjaustykite šiaudeliais (prieš tai išimkite šerdį), apelsiną (nuluptą) - griežinėliais. Atskirame inde sumaišykite 2 šaukštus majonezo, 1 šaukštelį pomidorų padažo ir citrinos sultis ir šiuo padažu pagardinkite salotas.

Kanja (kubietiška sriuba)

Reikės: 150 g vištienos filė, 1 bulgariško pipiro, 1 didelio pomidoro, 1 svogūno, 60 g ryžių, svogūnų laiškų.

Vištieną išvirkite ir supjaustykite gabaliukais. Pomidorus, svogūnus ir bulgarišką pipirą supjaustykite ir patroškinkite uždengtame inde 5-7 min. Kai daržovės išskirs sulčių, įberkite ryžius.

Į sultinį dėkite vištieną, daržoves su ryžiais ir virkite keletą minučių. Tada dėkite supjaustytus svogūnų laiškus ir išjunkite ugnį.

Paruoštai sriubai kurį laiką leiskite "ramiai pabūti".

*Kreolai - tai europietiškos kilmės Lotynų Amerikos, Afrikos kolonijų gyventojai, t. y. ispanų, prancūzų ir portugalų kolonistų palikuonys. Karibų jūros salose ir Brazilijoje kreolais vadinti Afrikos vergų palikuonys.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder