Sultinys: atgaiva organizmui

Sultinys: atgaiva organizmui

Kai lauke siaučia žvarbus vėjas, o mūsų kūnai reikalauja šilumos, geriausias patiekalas, kurį galima valgyti bet kuriuo metu, yra sultinys. Jis turi gydomųjų savybių, tinka sustiprinti nusilpusiam organizmui ir kaip profilaktinė priemonė nuo peršalimo.

Sultinys yra universalus patiekalas: jį galima valgyti skaidrų arba naudoti kaip sriubos pagrindą. Kiekviena šeima sultinį verda savaip: vieni naudoja mėsos likučius, kiti - žuvies, treti nuverda tik kaulus arba daržoves ir, žinoma, nuovirą pagardina prieskoniais. Į sultinį galima berti ryžių, makaronų, dėti virtinių - jie išvirs kur kas gardesni nei vandenyje.

Gardžiausias sultinys verdamas iš jautienos, bet jo nesugadins ir kitokia mėsa. Svarbu, kad nuoviras būtų skaidrus, o tam reikia puodą ant viryklės pastatyti taip, kad kaistų tik viena jo pusė. Kitas būdas - supilti kiaušinio baltymą į sultinį atskirame puodelyje, sumaišyti ir supilti atgal į puodą.

Puodas neturi būti metalinis. Maišykite tik mediniu šaukštu, daržoves pjaustykite keraminiu peiliu.

Mėsą dėkite į šaltą vandenį, iš pat pradžių įpylę jo tiek, kiek reikia (vienai porcijai - maždaug 2 puodelius). Virdami nebepilkite į puodą vandens - nei šalto, nei verdančio, nes taip sugadinsite patiekalo skonį.

Virkite nuo valandos iki trijų - priklausomai nuo mėsos rūšies (jautieną - ilgiausiai) ir mėsos gabalų dydžio.

Prieskonių ir druskos berkite pabaigoje. Rezultatą ragaukite tik po 15 minučių, kai išjungsite kaitrą ir sultinys bus ramiai pastovėjęs.

O dabar nuo teorijos pereikime prie praktikos. Šiandien dalijamės dviem nesudėtingais sultinio virimo būdais - klasikiniu bei itališku - ir tirštos sriubos receptu.

3 žingsnių sultinys

Jums reikės: 6 litrų vandens, 2 kg vištienos, pusės česnako galvos, 5 saliero stiebų, 2 vidutinio ilgio porų, 2 vidutinio dydžio svogūnų, 2 didelių morkų, 3 lauro lapų, rozmarino, petražolių, čiobrelių, 5 juodųjų pipirų.

1. Sudėkite vištieną į didelį puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir užkaiskite.

2. Virkite ant mažos ugnies vis nugriebdami putas.

3. Sudėkite pjaustytas daržoves ir prieskonius.

Sultinį, kurio iš karto nesuvalgysite, galite užsišaldyti. Perpilkite per sietą į kitą puodą, leiskite atvėsti, o tuomet ssupilkite į plastikinius indus ir užšaldykite.

Šaldytuve sultinį galite laikyti apie 4 dienas, šaldiklyje - apie 2-3 mėnesius.

Stračetela (it. stracciatella)

Jums reikės: 500 ml mėsos sultinio, 2 kiaušinių, saujos sutarkuoto parmezano sūrio, muskato riešuto miltelių, saujos pjaustytų petražolių, druskos ir pipirų.

Išvirkite sultinį.

Atskirame dubenėlyje išplakite kiaušinius su parmezanu, įberkite muskato ir kitų prieskonių.

Mediniu šaukštu greitai pamaišykite sultinį ir į viduryje susidariusį sūkurį iš lėto supilkite plakto kiaušinio mišinį. Leiskite porą minučių pavirti.

Išjunkite ugnį ir įmaišykite petražolių.

Iš sultinio - gardi sriuba

Jums reikės: 2 litrų mėsos arba daržovių sultinio, 4 morkų, 2 skardinių įvairių pupelių, 2 skardinių pjaustytų pomidorų, 175 g špinatų, 1 šaukšto raudonųjų paprikų pastos (pesto).

Jeigu skaidrus sultinys jums per silpnas valgis, iš jo galite paruošti tirštą sriubą.

Supilkite pjaustytus pomidorus į puodą, užpilkite sultiniu ir užkaiskite. Kai užvirs, sumažinkite ugnį ir suberkite supjaustytas morkas.

Pupeles nuplaukite ir suberkite į puodą kartu su špinatais. Įmaišykite paprikų pastos.

Sultinį patiekite su skrudinta duona.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder