Tujos vėl madingos!

Tujos vėl madingos!

Tuja - turbūt labiausiai lietuviams atsibodęs dekoratyvinis augalas. Jos visiems įprastos dar nuo tarybinių laikų, kada nebuvo didelio augalų pasirinkimo. Tujos buvo sodinamos beveik kiekvienoje sodyboje ir kapinėse ir vertinamos už savo nereiklumą bei nesudėtingą priežiūrą.

Kita vertus, jos vis dar džiugina savo taisyklinga forma, kiaurus metus žalia tankia laja, maloniu kvapu, tačiau rudenį subrandinusios tuntus rudų sėklų, kuriam laikui praranda dekoratyvumą. Kažkodėl daugelis žmonių, paklausti apie tujas, pirmiausia prisimena, kad jos labai šiukšlina.

Apželdinimo mada irgi keičiasi

Prieš kelerius metus, išpopuliarėjus gamtiniam sodybų stiliui, tujos pradėjo užleisti vietą kitiems dekoratyviniams augalams. Jų nesikratė tiktai pirmiausia ne madas, o praktiškumą vertinantys sodininkai. Jas naudojo daugiausia gyvatvorėms, kur tujos, lyginant su kitais augalais, iš tiesų dažnai nepakeičiamos.

Tačiau apželdinimo mada taip pat sukasi ratu. Paskutiniuoju metu į apželdintojų katalogus ir naujai želdinamus plotus grįžo klasikinis stilius, pasidarė be galo gražu kaimu dvelkiantys darželiai, o čia lengvai prižiūrimos tujos vėl sublizgėjo. Juo labiau kad šiandien siūloma daugybė naujų nematytų veislių. Kai kurios iš jų yra pranašesnės ne tik dėl kitokios išvaizdos, bet ir tuo, jog nebekartoja savo "protėvių" trūkumų, todėl prižiūrėti tampa dar paprasčiau.

Kur tinka tujos?

Tujos yra dažnai nepamainomos, jei reikia:

užsitverti visžale gyvatvore,

sukurti užuovėją,

papuošti teritoriją visais metų laikais žaliuojančiu akcentu,

suteikti formą klasikinio stiliaus struktūrinių visžalių augalų bordiūrėliams.

Tujos yra itin lengvai formuojamos. Nesvarbu, jei kataloge nurodyta, kad augalas aukštas - tinkamai formuojama tuja gali būti bet kokio norimo aukščio.

Dirvos pH tujoms gali būti nuo kalkingos iki rūgščios. Šie augalai mėgsta humusingą sunkesnį dirvožemį (priesmėlį ar priemolį), natūraliai auga net pelkėse. Gali pakęsti neilgą šaknų užmirkimą (pvz., pavasarį). Tačiau tujų nereikėtų auginti smėlynuose, čia geriau rinktis kalnines pušis ir panašius smėlynų augalus.

Sodinama pavasarį

Tujų sodinimo metas - pavasaris. Renkantis jų rūšį derėtų atsižvelgti į tai, ko labiau norėtumėte - gyvatvorės, puošnaus medelio ar šiaip dekoratyvinių krūmų.

Sodinant tujų gyvatvorę, jos tankumas parenkamas pagal sodinukų aukštį. Pvz., 1 bėginiam metrui gyvatvorės reikės 3 vnt. 100 cm aukščio tujų. Jei sodinukai didesni - jų užteks mažiau.

Tujas geriausia pirkti su žemės gumulu arba užaugintas vazonuose - taip jos daug geriau prigis, negu pirktos plikomis šaknimis.

Keletas labiausiai mėgstamų veislių:

'Thuja ocidentalis' (vakarinė) - itin tinka, jei norite puikios, vientisos gyvatvorės. Gana blanki spalva žiemą.

'Danica' - apvalios formos, žiemą reikia pridengti, gana blanki spalva žiemą.

'Recurva Nana' - apvali, tamsiai žalios spalvos, šakelės gaubtos.

'Smaragd' - labai graži spalva ir žiemą, ir vasarą.

'Thuja plicata (didžioji) Aurescens' - gelsvo, bet nelabai ryškaus atspalvio.

'Atrovirens' - tamsios žalios spalvos, blizga.

Rytinės tujos ('Thuja orientalis') mūsų klimatui gan neatsparios, šaltą žiemą jei ir pavyksta išgyventi, tai pavasarinė saulė jas dažniausiai pribaigia. Sodinant Lietuvoje reikėtų itin saugoti ir tinkamai prižiūrėti.

'SMARAGD' - labai graži spalva ir žiemą, ir vasarą.

'THUJA plicata Aurescens' - gelsvo, bet nelabai ryškaus atspalvio burbulai.

 

                        "Viržių medelyno" nuotr.

Jei norite tujų pasidauginti ūgliais patys, tinkamiausias laikas yra anksti pavasarį, tik pradėjus brinkti pumpurams (bet dar neišsprogus). 10-15 centimetrų ilgio ūgliukai atplėšiami (kad būtų su "kojele") nuo tujos ir pasodinami į substratą inspekte. Pasak specialistų, tam geriausiai tinka durpės, sumaišytos su rupiu smėliu. Dauginimui reikėtų pasirinkti šakeles, esančias kuo arčiau viršūnės (esti labiau gyvybingos). Žiemai sodinukų persodinti nereikės, tačiau pridengti būtina. Ūglius persodinti reikia kitą pavasarį. Trečiaisiais jų augimo metais jau galima persodinti ir į nuolatinę vietą, kurioje jie augs toliau.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder