Agnė Grigaliūnienės pusryčiai iš maisto likučių: „Mažiau švaistymo, daugiau eksperimentų"
Ne veltui sakoma, kad pusryčiai – svarbiausias dienos maistas. Tai puikus energijos šaltinis norintiems pradėti dieną sočiai bei gerai nusiteikus. Renginių organizatorė, radijo ir TV laidų vedėja Agnė Grigaliūnienė savo laidoje „Vis tiek kažkas gausis" šįkart pasidalijo net trijų sumuštinių receptu, kuriam panaudojo šaldytuve rastus maisto likučius. Receptų knygos „#agnėsketo ir kiti receptai" autorė įsitikinusi, kad tokiu būdu galima ne tik atrasti naujų skonių, bet ir išvengti maisto švaistymo bei sutaupyti.
Virtuvė skirta eksperimentams
A. Grigaliūnienė savo antrojoje internetinėje laidoje „Vis tiek kažkas gausis" dėmesį skiria pusryčiams: „Gyvename su vyru apie dešimt metų ir man vis dar nuostabą kelią faktas, kad jis nepaprastai mėgsta sumuštinius – kasdien be išimties juos renkasi pusryčiams. Rašant receptų knygą pastebėjau, kad žmonėms įdomu pasigaminti vis naujo skonio sumuštinių, tačiau kartais tam pritrūksta fantazijos. Kūrybiškumą paskatinti galime šaldytuve užsilikusiais produktais, kuriuos ruošiamės išmesti: pabandykite juos panaudoti ir pasigaminti tokius sumuštinius, kokių dar nesate ragavę."
Agnė įsitikinusi, jog gaminant fantazija yra būtina – tik jos pagalba virtuvėje galime atrasti naujus skonius: „Atrodo, kad sumuštinių formatas labai paprastas, tačiau jų skonis taip pat gali būti įdomus ir išskirtinis, o išvaizda visai nepriminti įprasto sumuštinio. Pavyzdžiui, vietoje juodos duonos galite naudoti salotų lapus. Kartais šaldytuve laikomos salotos praranda savo traškumą, greitai pagelsta, tačiau yra daug būdų, kaip jas atgaivinti. Tarkime, prieš gaminant sumuštinius jas pamerkite į šaltą vandenį – taip jos atgaus pavasarinį traškumą ir savo kokybę."
Kaip sunokinti, bet nesugadinti?
Laidoje dalyvavęs „Rimi Baltic" socialinės atsakomybes strategijos ir vystymo vadovas Liudvikas Aleliūnas teigia, jog norint daržoves ar vaisius kuo ilgiau išlaikyti šviežius, svarbu tinkamai sugrupuoti maisto produktus, kurie turi tam tikrų išskirtinių savybių: „Dalis produktų, pavyzdžiui, bananai, pomidorai ar obuoliai, išskiria etileno dujas. Tai yra dujos, kurios skatina vaisių ir daržovių nokimą. Taigi, jeigu šalia obuolių padėsite kitas sunokusias daržoves – jos gali greičiau pernokti ir sugesti. Kita vertus, šį būdą galima panaudoti ir norint greičiau sunokinti, pavyzdžiui, žalius avokadus – padėkite juos su obuoliais ar bananais ir avokadai greičiau taps tinkami vartojimui. Iš tolimųjų kraštų atvežami vaisiai būna skinami dar nesunokę – jų nokimo kelionė dažniausiai baigiasi pirkėjų namuose, tad jeigu įsigijote dar žalsvų bananų, kietų persikų ar nektarinų ir norite, kad jie greičiau sunoktų, sudėkite juos į popierinį maišelį ir laikykite kambario temperatūroje."
Pasak eksperto, ar kaulavaisis sunokęs, suprasite jį nestipriai paspaudę – jeigu vaisius kietas, dar reiktų panokinti, jeigu duobutė lieka, vaisius jau genda, o jeigu duobutė netrukus grįžta į pradinę padėtį – pats laikas vaisių vartoti. Sunokę obuoliai ir kriaušės dar būna standūs, tačiau ir nelabai kieti. Ananasas jau sunokęs, kai jį galima šiek tiek suspausti, bananas – kai jo žievėje nebesimato žalumos, o arbūzas – kai šviesios spalvos „blynas" ant jo vieno šono yra geltonas.
„Daržovės namie jau nebenoksta, tad atsidūrusios šalia vaisių tiesiog ims gesti. Tai negalioja pomidorams – juos nokinti taip pat galima popieriniame maišelyje su obuoliu. Jeigu šaldytuve turite du atskirus stalčius, viename laikykite daržoves, kitame – jau sunokusius vaisius. Jeigu norite, kad vaisiai kuo ilgiau išliktų švieži, net ir šaldytuve juos išrūšiuokite", – pataria tvarumo ekspertas.
Sumanus produktų išdėstymas padeda mažiau išmesti
Tokiu principu, jog nesiliestų tarpusavyje, produktai dėliojami ir prekybos centruose. „Stengiamės kuo daugiau vaisių ir daržovių palikti originaliose dėžėse, jog kuo mažiau juos liestume – su kiekvienu prisilietimu, trumpintume jų šviežumo laiką. Dėliojame produktus atsižvelgiama į vaisių ir daržovių suderinamumą taip, kad nokstantys vaisiai ar daržovės nepažeistų šalia esančių. Galiausiai, kiekvienas darbuotojas yra apmokomas, jog turėdami pakankamai žinių, jie galėtų tinkamai pasirūpinti vaisių ir daržovių kokybe. Visą tai yra mūsų „Šviežumo garantijos" įrankiai, dėl kurių esame užtikrinti ir grąžiname pinigus, jeigu pirkėjas „Rimi" įsigyja ne šviežių vaisų ar daržovių, – pasakoja „Rimi" tvarumo ekspertas. – Vaisiai ir daržovės, nebetinkami pardavimui, iškeliauja į įvairius ūkius ir gamtininkų būrelius, kurie maitina gyvūnus ar į įmones, kurios perdirba vaisius ir daržoves į biodujas."
Pasak L. Aleliūno, atsižvelgdami į sezoniškumą ir pirkėjų pageidavimus, pardavėjai didina vienos ar kitos prekės asortimentą: „Nors šviežios produkcijos turime daug, parduotuvėse nekrauname vaisių ir daržovių su kaupu, kad vaisiai ir daržovės nepatirtų pažeidimų ir išlaikytų šviežumą."
Sunaudokite maisto likučius
Nors dažniausiai nespėjame suvalgyti vaisių ar daržovių, taip pat dažnai išmetame paruošto maisto likučius, kurie šaldytuve stovi to, kol sugenda. Norintiems atrasti naujų skonių ir nešvaistyti maisto, A. Grigaliūnienė siūlo kūrybiškai sunaudoti šaldytuve esančius produktus. „Dažnai pavalgius vakarienę lieka mėsos gabaliukas. Jį įdėjus į šaldytuvą ir kitą dieną išėmus, mėsa būna kieta, atrodo, kad nebesinori jos valgyti. Dažnas nesivargina ir tiesiog išmeta gerą produktą į šiukšliadėžę, bet juk iš jos galima padaryti tikrai skanų bei sotų sumuštinį."
Laidos svečias L. Aleliūnas atkreipia dėmesį, kad svarbu stebėti produktų galiojimo laiką, o jeigu išmetėte jo pakuotę – įvertinti išvaizdą, kvapą, tekstūrą. „Jeigu matote, kad pagaminto patiekalo ar tiesiog produkto nesuvartosite, siūlyčiau jį šaldyti ir atšildyti tuomet, kai norėsite iškart jį suvartoti. Svarbu atminti, kad antrą kartą šaldyti to paties gaminio nerekomenduojama. Taip pat dažna gyventojų daroma klaida – duoną laikyti šaldytuve. Tai nėra pats geriausias sprendimas, kadangi tokiu atveju duona labai greitai praranda drėgmę, ji sukietėja ir pasensta. Jeigu turite duonos perteklių, geriau ją dėkite į šaldymo kamerą", – teigia L. Aleliūnas.
Kalbant apie mėsą, ekspertas rekomenduoja ją reikėtų suvartoti iki to laiko, kuris nurodytas ant pakuotės. Jeigu matote, kad nespėsime jos suvartoti, geriausias sprendimas būtų taip pat ją įdėti į šaldymo kamerą, kur mėsa gali išbūti iki dvylikos mėnesių: „Optimaliausias laikotarpis siekia 3–6 mėnesius, nes per šį laikotarpį mėsa nepraranda kokybės."
Agnės sumuštinių receptai
Juoda duona su agurku ir druska
Jums reikės:
2 riekelių juodos duonos
20 g sviesto
1 nedidelio tarkuoto agurko
Žiupsnelio druskos
Paruošimas:
Pakepiname duoną, tepame sviestą, dedame tarkuotą agurką ir gardiname druska.
Sumuštinis su „vakar dienos" antiena
Jums reikės:
2 riekelių juodos duonos
1 „likusios" anties krūtinėlės (gali būti marinuota)
Raudonųjų serbentų čatnio
Paruošimas:
Antieną „klojame" ant juodos duonos skrebučio, gardiname uogų čatniu.
Raudonųjų serbentų čatnio receptas
Jums reikės:
2-3 skiltelių česnako
½ mėlynojo svogūno
1 čili pipiro
2-3 šaukštų balzamiko acto/kremo
250 g raudonųjų serbentų
Trupučio pipirų
Žiupsnelio druskos
Aliejaus kepimui
Cukraus/medaus pagal skonį
Paruošimas:
Smulkintą svogūną dedame į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus. Pakepinus, dedame čili pipirą, pilame balzamiko actą arba kremą, beriame druską, pipirus, cukraus arba medaus pagal skonį. Galima paskaninti smulkintu imbieru, garstyčių sėklomis, kariu. Kai viskas palengva karamelizuojasi, supilame uogas ir česnaką. Kai tik jis suminkštėja, dar truputį pamaišome, patriname ir išjungiame kaitrą.
Keto sumuštinis su karšto rūkymo skumbrės pagardu
Jums reikės:
3-4 lapų iceberg salotos
100 g karšto rūkymo skumbrės
1 žaliosios citrinos
1 šaukšto majonezo
1 šaukšto grietinės
Eritritolio pagal skonį
Šviežiai maltų juodų pipirų pagal skonį
1-2 pomidorų
Smulkintų krapų žiupsnelio
Kepintų sezamo sėklų žiupsnelio
Paruošimas:
Iškauliname skumbrę, atidžiai išrenkame kaulus, dedame šaukštą majonezo ir grietinės, išspaudžiame laimo sulčių, pagardiname šviežiai maltais pipirais, kepintais sezamais. Viską išmaišome iki vientisos masės. Pasiruošiame salotos lapus sumuštiniams, kurie mums pakeis duoną. Dedame visą masę į juos. Jei norisi – pagal skonį visuomet galime pridėti ir aštrumo (čili pipiro, jelapeno).
Rašyti komentarą