Kava – vis labiau lietuvių mėgstamas produktas
Remiantis pasauline statistika, per metus išgeriama daugiau nei 10 mln. tonų kavos. Tuo metu Suomijoje, Švedijoje, Šveicarijoje ir Vokietijoje šio gėrimo suvartojama daugiausia pasaulyje.
Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, turimi pardavimų duomenys rodo, kad lietuvių kavos vartojimo įpročiai atitinka pasaulines tendencijas.
„Daugelyje šalių augant kavos suvartojimo mastams pastebime, kad mūsų parduotuvėse taip pat kasmet jos nuperkama keliais procentais daugiau. Be to, pirkėjus vis dažniau sudomina rūšinė kava. Galbūt tam įtaką daro augantis įvairių kavinukių skaičius šalyje, kuriose galima rasti kokybiškos, šviežiai skrudintos kavos. Lietuviai, vis dažniau lankydamiesi tokiose vietose, ragautus skonius nori parsinešti į namus ir save palepinti ryte, prieš skubėdami į darbus“, – sako V. Budrienė.
Jos teigimu, tai, kad klientai tampa vis išrankesni pirkdami kavą, rodo parduodamos jos rūšys. Pavyzdžiui, pirkėjai vis dažniau susigundo įsigyti Lietuvos skrudintojo „Taste map“ siūlomą kavą, kurią galima rasti tik šiame prekybos tinkle. Susidomėjimo sulaukia ir ekologinės kavos, „IKI Gourmet“ prekės ženklas – kavos iš Gvatemalos ir Indijos.
Senas gėrimas – nauji skonių potyriai
Pavasarį turbūt nebuvo žmogaus, kuriam bent viena ausimi neteko girdėti apie socialiniuose tinkluose plačiai aptarinėjamą kavos gėrimą – „Dalgona“. Pasauliui gyvenant karantino sąlygomis, žmonės dalijosi patarimais, kaip skaniausiai jį paruošti, bei neslėpė susižavėjimo nauju atradimu. Pasak Vilmos Juodkazienės, „Iki“ maisto ekspertės, iš tirpios kavos ruošiamo gėrimo pavyzdys rodo, kad kava vis dar geba nustebinti naujais skoniais.
„Nors kai kuriems kava – tik klasikinė ir visur randama juoda, kiti žmonės nori atrasti ir naujų, dar neišbandytų jos variacijų. Kava, pagardinta mėtomis, citrinžolėmis ar cinamonu gali sukelti įspūdį, jog tai – naujas ir iki šiol nebandytas gėrimas. Toks šio produkto universalumas jį išlaiko populiarumo viršūnėse“, – teigia V. Juodkazienė.
Anot ekspertės, neužilgo prasidėsiantis ilgų ir žvarbių vakarų laikotarpis yra tinkamas metas pamėginti neįprastas kavos gaminimo alternatyvas. Išbandę naujus priedus nustebtų ir ištikimi šaltos kavos gerbėjai – argi nežadina smalsumo šio gėrimo ir imbiero derinys?
„Iki“ maisto ekspertė siūlo išmėginti 5 nesudėtingus gėrimus su kava:
Kavos kokteilis
Jums reikės:
• 1 stiklinės pieno
• 1 šaukšto tirpios kavos
• 1 šaukšto ledų
• 15 g šokolado
Paruošimas:
Iki vientisos masės išplakite pieną, kavą ir išlydytą šokoladą. Supilkite į taurę ir pridėkite šaukštą ledų. Kokteilį galite paskaninti kavos ar kito skonio likeriu.
Migdolų kava
Jums reikės:
• 4 šaukštų kavos pupelių
• 1 v. š. migdolų
• 400 ml vandens
Paruošimas
Sumalkite kavos pupeles. Į gautą masę sudėkite migdolus ir darkart sumalkite. Kavos ir migdolų miltelius sumaišykite šaukšteliu ir užplikykite karštu vandeniu. Pasigardinimui ant kavos galite užberti tarkuotų riešutų.
Kavos gėrimas su cinamonu
Jums reikės:
• 2 a. š. kavos
• 0,5 šaukštelio cinamono
• Žiupsnelį maltų pipirų
• 150 ml pieno
• 150 ml vandens
Paruošimas
Sumaišykite kavą, cinamoną ir pipirus, užpilkite verdančiu vandeniu. Nukošus užpilkite pieno.
Mėtinis kavos gėrimas
Jums reikės:
• 400 ml pieno
• 200 ml kavos
• 100 g juodojo šokolado
• 0,5 a. š. mėtų sirupo
• 0,5 a. š. cinamono
Paruošimas
Į įkaitintą puodą supilkite pieną, kavą, gabalėliais sulaužytą šokoladą. Maišykite, kol šokoladas ištirps. Įmaišykite cinamoną ir mėtų sirupą.
Kava su imbieru ir citrinžolėmis
Jums reikės:
• 600 ml pieno
• 200 ml kavos
• 200 g kondensuoto pieno
• 1 vnt. citrinžolės
• 2 a. š. imbiero
• Grietinėlės (pagal skonį)
Paruošimas
Baltą citrinžolės dalį plonai supjaustykite. Trintuvėje sumaišykite atvėsintą kavą, pieną, kondensuotą pieną, imbierą ir citrinžolę.
Rašyti komentarą