Algirdas Paleckis

Algirdas Paleckis: dėl Sausio 13-osios įvykių kalti Butkevičius ir Landsbergis

Socialistinio liaudies fronto pirmininkas Algirdas Paleckis teigia turįs liudininkų, galinčių patvirtinti, kad prieš dvidešimtmetį per Sausio 13-ąją savi šaudė į savus. Anot A. Paleckio, yra gautas sutikimas viešinti šių liudininkų paliudijimus, bet ne jų tapatybę.

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje A. Paleckis pristatė savo surinktus įrodymus, šaltinius, pagrindžiančius anksčiau jo išsakytus teiginius dėl šaudymo į savus, pasigedo konkretaus kiekvieno žuvusiojo mirties aplinkybių tyrimo.

A. Paleckio teigimu, pagrindiniai Sausio 13-osios įvykių kaltininkai - tuometis Krašto apsaugos departamento direktorius Algirdas Butkevičius ir Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Socialistinio liaudies fronto pirmininkas sakė savo analizėje rėmęsis 2003-iaisiais metais išleista Vytauto Petkevičiaus, po Sausio 13-osios įvykių ėjusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pareigas, knyga.

"Tai neeilinis žmogus, kuris iš karto ėjo aukštas pareigas. Jis tiesiai šviesiai rašo "ant Landsbergio ir Butkevičiaus sąžinės Sausio 13-osios aukos, nes vienam sumanius, o kitam įsakius, kelios dešimtys pasieniečių buvo perengti ir įleisti į Televizijos bokštą, tai jie šaudė į minią iš viršaus".(...) Klausykite, NSGK pirmininkas 2003 metais tai parašo, knyga tiražuojama visoje Lietuvoje ir užsienyje, ir mirtina tyla iš Landsbergio ir Butkevičiaus pusės. Jėzuitiška taktika", - kalbėjo A. Paleckis.

Paprašytas patikslinti V. Landsbergio įtaką, A. Paleckis sakė, kad jo vaidmuo tuose įvykiuose buvęs didelis. Tiesa, dėl vykusios kovos tarp Jungtinių Amerikos Valstijų ir Tarybų Sąjungos jo nereikia pervertinti.

"Jo vaidmuo tuose įvykiuose blogas. Pirmiausia jį matę liudininkai tą naktį turėtų paliudyti, kad jis buvo žiauriai išsigandęs, drebančiu balsu ir kinkomis. (...) Jo reikia paklausti, ar jis žinojo, kad Gorbačiovas jau nuo 1990 metų vidurio rengė karinės padėties įvedimą. Jis tą, ko gero, žinojo, manau, ir kviesdamas žmones ir leisdamas Butkevičiui kviesti žmones prie objektų ir aprobuodamas tekstą "Eikit, žmonės, bus šaudoma tiktai tuščiais šoviniais", ar nenusižengė savo sąžinei, jeigu žinojo, kad Gorbačiovas rengė karinę intervenciją", - tęsė A. Paleckis.

Jis pridūrė, kad dėl savo pozicijos dėl 1991 metais SSRS įvykdytos agresijos prieš Lietuvos Respubliką ir jos gyventojus, jis bei jo šeima šiuo metu nuolat patiria spaudimą, piktinosi taikomais dvigubais standartais.

ELTA primena, kad trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje dėl 1991 metais SSRS įvykdytos agresijos prieš Lietuvos Respubliką ir jos gyventojus neigimo. Pranešimas apie įtarimą dėl nusikalstamos veikos įteiktas Lietuvos socialistinio liaudies fronto pirmininkui A. Paleckiui.

Vykdant Baudžiamojo proceso kodekso normų reikalavimus, ikiteisminio tyrimo medžiaga pateikta susipažinti įtariamajam ir jo gynėjai.

Ikiteisminis tyrimas dėl A. Paleckio viešai išdėstytų teiginių, paneigiančių, kad 1991-ųjų sausį sovietų ginkluotosios pajėgos prieš nepriklausomą Lietuvą įvykdė agresiją, Vilniaus apygardos prokuratūroje buvo pradėtas pernai gruodžio 28 dieną.

Toks procesinis sprendimas priimtas reaguojant į prokuratūroje gautą Seimo nario prof. Kęstučio Masiulio pareiškimą. Savo teiginius, paneigiančius ir šiurkščiai menkinančius 1991 m. sausio 13 d. įvykius ir jų aukas, A. Paleckis išdėstė "Žinių radijo" laidoje "Raktas", transliuotoje praėjusių metų lapkričio 2 dieną.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder