Dėl parlamentarės Neringos Venckienės mandato Seimas spręs birželio 19 dieną

Dėl parlamentarės Neringos Venckienės mandato Seimas spręs birželio 19 dieną

Birželio 19 d. Seimas spręs dėl Seimo posėdžių nelankančios parlamentarės Neringos Venckienės mandato.

Tai ketvirtadienį nutarė Seimas, priėmęs protokolinį nutarimą svarstyti Seimo narės N. Venckienės mandato panaikinimo klausimą. Už tai balsavo 75 Seimo nariai, prieš buvo 7, susilaikė 3 parlamentarai.

Dauguma, 71 parlamentaras, balsavo už tai, kad šis klausimas būtų svarstomas Seime birželio 19 d. Už kitą alternatyvią datą - birželio 17 d. balsavo tik 21 Seimo narys.

Ketvirtadienį posėdžiui pirmininkaujantis Seimo vicepirmininkas Petras Auštrevičius supažindino Seimo narius su Konstitucinio Teismo šių metų birželio 3 d. išvada "Dėl Lietuvos Respublikos Seimo narės Neringos Venckienės, kuriai pradėta apkaltos byla, veiksmų atitikties Lietuvos Respublikos Konstitucijai".

Konstitucinis Teismas (KT) antradienį pripažino, jog posėdžių nelankančios Seimo narės, partijos "Drąsos kelias" frakcijos Seime seniūnės N. Venckienės veiksmai prieštarauja Konstitucijai.

"KT nusprendė, jog N. Venckienės nedalyvavimas be pateisinamos priežasties 2012 m. balandžio-lapkričio mėnesiais vykusiuose 64 Seimo plenariniuose ir 25 Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdžiuose prieštarauja Lietuvos Konstitucijai. Šiais veiksmais Seimo narė N. Venckienė sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją. Ši KT išvada yra galutinė ir neskundžiama", - cituodamas KT išvadą sakė P. Auštrevičius.

Gindamas "Drąsos kelio" frakcijos seniūnę, Seimo narys Povilas Gylys apgailestavo, kad žmogus teisiamas už akių ir nėra suteikta galimybė jam apsiginti.

"Tai, kad mes teisiame žmogų už akių kaip didžiausią nusikaltėlį ir kai nesuteikta galimybė apsiginti, tai tada kyla abejonių ne tik man, bet ir didelei visuomenės daliai, ar tai nėra susidorojimas. (...) Socialdemokratų, liberalų ir konservatorių politinis kartelis pasiruošęs atlikti politinę egzekuciją," - tvirtino P. Gylys.

Tuo tarpu "tvarkiečių" seniūnas Petras Gražulis iškėlė versiją, neva N. Venckienė gali būti mirusi.

"Kas matėte N. Venckienę savo akimis? Niekas. Kur yra įrodymas, kad ji Čikagoje? (...) Jokių įrodymų nėra, kad N. Venckienė yra tarp gyvųjų. Pagal šitą logiką ir numirti negalima teisėtai", - piktinosi P. Gražulis.

Kai kurie Seimo nariai stebėjosi, kaip mirusi parlamentarė rengia įstatymų projektus.

"Petras Gražulis meta šešėlį ant "Drąsos kelio" frakcijos narių, nes jie sudaro įspūdį, kad ji yra gyva, būtent jos vardu registruojami projektai. (...) Tikrai reikėtų įvertinti P. Gražulio teiginį ir P. Gražulis pats galėtų kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad pradėtų tyrimą dėl to, ar nėra kažkas atsitikę su N. Venckiene", - pasiūlė aiškintis Seimo narys Povilas Urbšys.

Ragindamas atimti mandatą konservatorius Kęstutis Masiulis piktinosi, kad N. Venckienė nuotoliniu būdu imituoja darbą.

Partijos "Drąsos kelias" lyderė N. Venckienė Seime nesirodo jau nuo pernai metų balandžio. Manoma, kad ji su nepilnamečiu sūnumi yra Jungtinėse Amerikos Valstijose, Čikagoje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder