Lietuvio alpinisto kūnas į tėvynę gabenamas automobiliu

Lietuvio alpinisto kūnas į tėvynę gabenamas automobiliu

Per teroro išpuolį Pakistane žuvusio alpinisto Ernesto Markšaičio ir gyvo likusio Sauliaus Damulevičiaus kelionė į namus netikėtai užtruko.

Penktadienį iš Pakistano į Ukrainos miestą Charkovą atskridęs lėktuvas "Hercules C-130" sugedo. Iš jo buvo iškelti karstai su trijų nužudytų ukrainiečių alpinistų kūnais.

Po to Pakistano lėktuvas buvo pradėtas ardyti, o penktadienio pavakare pradėta ieškoti kito orlaivio lietuviams parskraidinti.

Galiausiai nuspręsta, kad S. Damulevičius ir žuvusio E. Markšaičio kūnas Lietuvą pasieks automobiliu. Kelionę padėjo organizuoti Lietuvos laidojimo paslaugų bendrovė, turinti partnerių Ukrainoje.

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas lrytas.lt sakė, kad kelionė į Lietuvą gali užtrukti ilgiau negu parą.

Ukrainoje sugedusiame lėktuve buvo įstrigę ir dviejų nužudytų Slovakijos alpinistų kūnai. Iš Vilniaus lėktuvas dar turėjo skristi į Bratislavą.

Dėl kūno paėmimo iš Pakistano lėktuvo ir kelionės į Lietuvą teko sutvarkyti daugybę dokumentų su Charkovo oro uosto atstovais, muitinės ir pasienio apsaugos pareigūnais.

Ambasadorius P. Vaitiekūnas pažymėjoi, kad lietuviams itin padėjo kandidatas į garbės konsulus Ukrainoje Konstantinas Tokarevas. "Jis apgyvendino ir pamaitino S. Damulevičių, rūpinosi, kad E. Markšaičio kūnas atsidurtų šaldytuve, padėjo sutvarkyti dokumentus ir per trumpą laiką išspręsti galybę biurokratinių klausimų", - K. Tokarevo indėlį pažymėjo ambasadorius.

P. Vaitiekūnas dėkojo ir Charkovo miesto merui Henadijui Kernesui bei Charkovo srities gubernatoriui Michailui Dobkinui už pagalbą. "Ukrainos valdžios požiūris į mūsų problemas buvo labai geranoriškas, o bendravimas labai konstruktyvus", - pastebėjo P. Vaitiekūnas.

Dviejų lietuvių alpinistų - 44 metų E. Markšaičio ir 30 metų S. Damulevičiaus - keliai amžinai išsiskyrė prieš savaitę. 

Praėjusio sekmadienio rytą 6 kilometrų aukštyje įrengtoje stovykloje apsistojusį Lietuvos alpinizmo asociacijos vadovą S. Damulevičių pasiekė informacija, kad jo bendrakeleivis žuvo nuo teroristų kulkų.

Būrys ginkluotų Talibano teroristų vėlų šeštadienio vakarą užpuolė 4 kilometrų aukštyje įrengtą bazinę alpinistų stovyklą. Jie sušaudė ir lazdomis užmušė dešimt užsieniečių alpinistų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder