Me­ras piligrimas - už valdiškus pinigus

Me­ras piligrimas - už valdiškus pinigus

Iš pi­lig­ri­mi­nės ke­lio­nės į Ro­mą grįž­ta apie pus­šim­tis žmo­nių, ga­vę pi­ni­gų iš Ak­me­nės ra­jo­no biu­dže­to pa­deng­ti da­lį iš­lai­dų. Ta­čiau tai ka­te­go­riš­kai nei­gė vie­nas iš pi­lig­ri­mų Ak­me­nės ra­jo­no me­ras Vi­ta­li­jus Mit­ro­fa­no­vas, kai prieš ke­lio­nę kal­bė­jo­si su „Šiau­lių kraš­tu“.

 

As­me­ni­nių pi­ni­gų – dvi­gu­bai ma­žiau

Tel­šių vys­ku­pi­jos su­ma­ny­mui vyk­ti į pi­lig­ri­mi­nę ke­lio­nę šie­met mi­ni­mo Že­mai­čių krikš­to 600 me­tų ju­bi­lie­jaus pro­ga pri­ta­rė dau­gu­ma sa­vi­val­dy­bių, ku­rio­se yra Tel­šių vys­ku­pi­jos pa­ra­pi­ja. Su­si­da­rė apie 700 žmo­nių. Jie Ita­li­jo­je bu­vo ko­vo 2 – 7 die­no­mis, da­bar yra pa­ke­liui į na­mus.

Kai Ak­me­nės ra­jo­ne pir­mą kar­tą per­nai lapk­ri­čio mė­ne­sį vie­šai pa­skelb­ta Ak­me­nės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­dy­je apie įvyk­sian­čią ke­lio­nę, ta­da nu­ro­dy­ta, kad kiek­vie­nam pi­lig­ri­mui kai­nuo­tų maž­daug po 2 tūks­tan­čius li­tų.

Po ke­lių sa­vai­čių ra­jo­no me­ras V. Mit­ro­fa­no­vas su­ren­gė spau­dos kon­fe­ren­ci­ją dėl ke­lio­nės ir pra­ne­šė, kad rei­kės mo­kė­ti po 1145 li­tus.

Ga­liau­siai vie­nas žmo­gus už ke­lio­nę mo­kė­jo vos dau­gė­liau kaip po 1000 li­tų.

Me­ras V. Mit­ro­fa­no­vas to­kį nu­kai­na­vi­mą paaiš­ki­no tuo, kad ke­lio­nės or­ga­ni­za­to­rė Tel­šių vys­ku­pi­ja no­rė­jo iš pi­lig­ri­mų už­si­dirb­ti.

„Bet pa­skui pa­siū­lė­me ieš­ko­ti ke­lio­nių agen­tū­rų pa­slau­gų – ir paaiš­kė­jo, kad ne­be­rei­kia to­kių di­de­lių pi­ni­gų“, – sa­kė V. Mit­ro­fa­no­vas.

Siū­ly­ta va­žiuo­ti ir ne­mo­ka­mai

Ir ki­tos Že­mai­ti­jos sa­vi­val­dy­bės rū­pi­no­si, kad pi­lig­ri­mams kuo ma­žiau rei­kė­tų mo­kė­ti.

Pa­vyz­džiui, Klai­pė­dos ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė iš biu­dže­to ke­lio­nei sky­rė 10 tūks­tan­čių li­tų, juos per­ve­dė į iš­vy­ką or­ga­ni­zuo­jan­čios pa­ra­pi­jos są­skai­tą. Taip Sa­vi­val­dy­bė kiek­vie­nam pi­lig­ri­mui kom­pen­sa­vo po 250 li­tų ke­lio­nės iš­lai­dų.

Klai­pė­dos mies­to sa­vi­val­dy­bė su­ži­no­jo dar apie vie­ną ke­lio­nės fi­nan­sa­vi­mo sche­mą. Vie­šų­jų ry­šių sky­riaus ve­dė­ja Ri­ma Bei­no­ra­vi­čie­nė aiš­ki­no ži­niaks­lai­do­je: „Sa­vi­val­dy­bė­je gau­tas elekt­ro­ni­nis laiš­kas, kad vys­ku­pi­ja or­ga­ni­zuo­ja to­kią ke­lio­nę. Jei su­ren­ki 4 žmo­nių gru­pę, vie­nam ke­lio­nė – ne­mo­ka­ma. Ta­čiau iš sa­vi­val­dy­bės dar­buo­to­jų nie­kas tuo ne­su­si­gun­dė“.

Ar to­kį pat laiš­ką ga­vo ir Ak­me­nės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė? Ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Apo­li­na­ras Ni­cius to fak­to ne­pat­vir­ti­no.

Or­ga­ni­za­to­riai ty­li

Ke­lio­nės iš­va­ka­rė­se į „Šiau­lių kraš­to“ skam­bu­tį at­si­lie­pu­si Tel­šių vys­ku­pi­jos pi­lig­ri­mi­nę ke­lio­nę koor­di­nuo­jan­ti Ri­ta Dir­gė­lai­tė pa­reiš­kė apie or­ga­ni­za­ci­nius rei­ka­lus ne­kal­bė­sian­ti.

Ak­me­nės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės vie­šų­jų ry­šių vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Jo­lan­ta Šiur­ku­vie­nė tvar­kė or­ga­ni­za­ci­nius pi­lig­ri­mi­nės ke­lio­nės rei­ka­lus.

Ta­čiau ji re­dak­ci­jai pa­reiš­kė ne­ži­nan­ti, su ko­kio­mis ke­lio­nių agen­tū­ro­mis tar­ta­si ir kie­no pa­slau­gos pa­si­rink­tos.

17 tūks­tan­čių li­tų – iš biu­dže­to

Ak­me­nės ra­jo­no pi­lig­ri­mams pa­slau­gas su­tei­kė ke­lio­nių agen­tū­ra Vil­niu­je. Ten paaiš­kė­jo, kad iš­vy­ka į Ro­mą įkai­no­ta dau­giau, ne­gu iš ke­lei­vių su­rink­ti 45 tūks­tan­čiai li­tų.

Rei­kė­jo dar 17 tūks­tan­čių li­tų. Juos per­ve­dė Ak­me­nės pa­ra­pi­ja, pa­pra­šiu­si Ak­me­nės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės pa­ra­mos.

Dar va­sa­rį į pa­ra­pi­jos są­skai­tą iš ra­jo­no biu­dže­to per­ves­ta 17 tūks­tan­čių li­tų. Nu­ro­dy­ta ir jų pa­nau­do­ji­mo pa­skir­tis – pi­lig­ri­mi­nės ke­lio­nės į Ro­mą trans­por­to iš­lai­doms iš da­lies pa­deng­ti.

Tai esą tei­sė­ta, nes pir­ma­ja­me šių me­tų Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­dy­je pa­tvir­tin­tos Ak­me­nės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės 2013-2015 me­tų stra­te­gi­nių veik­los pro­gra­mos. Vie­no­je iš jų – Kul­tū­ros veik­los plėt­ros ir jos vaid­mens bend­ruo­me­nės gy­ve­ni­me stip­ri­ni­mo pro­gra­mo­je nu­ma­ty­ta iš ra­jo­no biu­dže­to skir­ti 30 tūks­tan­čių li­tų re­li­gi­nių bend­ruo­me­nių pro­jek­tams iš da­li­es kom­pen­suoti.

Ar įjung­tas kom­pen­sa­vi­mo me­cha­niz­mas?

Da­bar, kai paaiš­kė­jo, jog ra­jo­no biu­dže­to pi­ni­gų pa­nau­do­ji­mą pi­lig­ri­mi­nei ke­lio­nei vie­šai nu­slė­pė ra­jo­no va­do­vas Vi­ta­li­jus Mit­ro­fa­no­vas, „Šiau­lių kraš­tas“ iš­sa­miau pri­me­na jo in­ter­viu, iš­vy­kos iš­va­ka­rė­se.

– Tai nė­ra įjung­ta ko­kio kom­pen­sa­ci­jų me­cha­niz­mo?

– Ne.

– Bet ke­lio­ne be­si­do­min­tys žmo­nės gir­dė­jo kal­bų, kad sa­vi­val­dy­bė kom­pen­suos šim­tą ki­tą li­tų.

– Sa­vi­val­dy­bė ne­ga­li kom­pen­suo­ti. Yra ki­to­kių bū­dų, pa­vyz­džiui, kaip da­rė Ši­la­lės sa­vi­val­dy­bė – pa­ti or­ga­ni­za­vo ke­lio­nę. Tad da­rė vie­šuo­sius pir­ki­mus ir to­kiu bū­du pa­den­gė kaž­ko­kią da­lį su­mos. Ga­li­mas toks va­rian­tas.

Dar ga­li pa­ts de­ka­na­tas pa­si­rū­pin­ti – ga­li ras­ti rė­mė­jų ar dar iš kaž­kur gau­ti.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder