Metinis pranešimas, kokio valdantieji nelaukė

Metinis pranešimas, kokio valdantieji nelaukė

Šiandien prezidentės Dalios Grybauskaitės perskaitytame aštuntajame metiniame pranešime dažniausiai skambėjo žodžiai "mūsų", "valstybės" ir "reikia", pastebėjo politologai. Pranešime nestigo kritikos valdantiesiems, kurie šios, panašu, nelaukė, nes dar visai neseniai gyrėsi turintys šalies vadovės paramą įvairių reformų klausimais.

BNS kalbinti politologai pastebėjo, kad prezidentė buvo gana kritiška valdantiesiems, daugiausia priekaištaudama dėl vykdomų reformų, įvedamų draudimų, panaikintos šildymo lengvatos bei žiniasklaidos laisvę valdančių iniciatyvų.

"Čia gali būti šioks toks viešas ženklas Seimui ir Vyriausybei, kad šitas medaus mėnuo, kuris tęsėsi šešis septynis mėnesius, ilgiau negu su bet kokia Vyriausybe, baigsis. Ir jeigu nebus daroma, kaip ji nori, arba bus žaidžiama taip, kaip su švietimo reforma, bus kritikuojama, ir viešai kritikuojama", - sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius.

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto profesoriaus Mindaugo Jurkyno, šis prezidentės pranešimas buvo vienas iš kritiškiausių jos pasisakymų apie šią valdančiąją daugumą, daug dėmesio skiriant reformų, draudimų ir žiniasklaidos ribojimo iniciatyvų kritikai.

"Iš esmės tai vienas iš kritiškiausių pasisakymų valdančiajai koalicijai ir Vyriausybei šios koalicijos kontekste. (...) Kritinis požiūris ypač išryškintas nuo pat pradžių ir nemanau, kad valdančiajai koalicijai būtų dėl ko labai džiaugtis", - pastebėjo politologas, kuris teigė pasigedęs pranešime daugiau teigiamų aspektų.

Tai, kad prezidentė susitelkė į socialines problemas, mažiau dėmesio skirdama užsienio politikai ir gynybai, kurios yra jos atsakomybės sritys, politologai aiškino mažesniu visuomenės susidomėjimu šiomis sritims.

"Vienas dalykas, kurį labai aiškiai galima išskaityti šioje kalboje - visuomenei siunčiama žinutė, kad ji supranta, kokios problemos yra visuomenėje, kokias problemas reikia spręsti, kartu ji mato, ką šita valdžia daro ir kaip ji tai daro", - pastebėjo ir komunikacijos specialistas Arijus Katauskas.

Pasak jo, prezidentė pasiuntė politikams aiškią žinią, kad laikas imtis reformų, o ne jų imitacijų, ir kad visos politinės partijos yra atsakingos už tai, kas vyksta Lietuvoje.

"Gražiai susidėlioja - "mūsų valstybės žmonės", "reikia" ir "šalies". Akcentai į visuomenę: ko reikia žmonėms", - sakė dažniausiai pranešime pasikartojančius žodžius suskaičiavęs politologas Mažvydas Jastramskis.

Vargu ar tokio pranešimo laukė valdantieji. Kai kurie Vyriausybės nariai, kurių kuruojamos sritys sulaukė prezidentės kritikos, tikina, kad ji buvo skirta visiems politikams. Kiti ministrai atsakomybę už jau padarytus sprendimus linkę numesti ankstesnės kadencijos Seimui. Treti sako nesutinkantys su D. Grybauskaitės kritika.

Finansų ministras Vilius Šapoka pareiškė, esą Vyriausybės parengta kai kurių mokesčių pertvarka sprendžia problemas, į kurias atkreipė dėmesį ir šalies vadovė. Tačiau jis sako nelinkęs sutikti su prezidentės kritika dėl pridėtinės vertės mokesčio lengvatos šildymui naikinimo.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, prezidentei sukritikavus alkoholio prieinamumo griežtinimą, sako, jog tokias pataisas teikė dar ankstesnių kadencijų parlamentarai.

Prezidentei sukritikavus stringančią urėdijų pertvarką, aplinkos ministras Kęstutis Navickas pareiškė, kad priekaištai skirti ne jam, o visiems politikams.

O Seimo opozicijos atstovai tikina, jog prezidentė tiksliai nurodė valdančiųjų trūkumus ir atskleidė grėsmes.

"Prezidentė pasakė tai, ką daugelis galvoja - karalius yra nuogas. Šiuo atveju tai reiškia, ką pusę metų, gal šiek tiek mažiau, kalbėjome - kad reformoms yra nepasiruošta, - sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis. - (...) Tai, kad yra konkretūs darbai, yra tik smulkmenos, kurios pykdo visuomenę, neleidžia priimti svarbiausių sprendimų ir nekuria vilties atmosferos, už kurią balsavo žmonės per rinkimus."

Socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas D. Grybauskaitės metinį pranešimą pavadino "stipriu ir taikliu" ir taip pat atkreipė dėmesį į jos išsakytą kritiką dėl Vyriausybės reformų vykdymo skubotumo.

Be kita ko, prezidentei užkliuvo tai, kad per pastaruosius metus valdžioje buvo iškeltos bent keturios iniciatyvos su pasikėsinimu į žodžio laisvę.

CITATOS

Prezidentei Daliai Grybauskaitei ketvirtadienį perskaičius metinį pranešimą Seime, BNS pateikia svarbiausias jį vertinusių politikų ir ekspertų citatas.

  • Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis: "Prezidentė visiškai taip pat, kaip ir mes, supranta tai, kas turi būti padaryta. Galbūt skiriasi veiksmų prasme požiūris, kaip tų tikslų siekti. (...) Prezidentė turi tokią teisę (kritikuoti. - BNS), ir mes ją gerbiame, jos nuomonę, kad kritikuoja."
  • Premjeras Saulius Skvernelis: "Vertinu kaip apžvalgą už praėjusius metus, viltis tam tikras išsakytas, tikėjimą, kas turi būti padaryta šitos Vyriausybės ir valdančiosios daugumos."
  • Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas: "Šiandien prezidentė pasirinko kitą metodą - be pasakymų tarp eilučių, be užuominų, o šviesiai tiesiai įvardijo valdančiųjų problemas. Ir jau nebesigirdi aiškinimų, kad kritikos nebuvo."
  • Politologas Mažvydas Jastramskis: "Ta linija, kad Lietuvai reikia tvirtos partinės sistemos, ji tikrai yra nauja. Kaip politologas galiu pasakyti ačiū prezidentei, kad ji pagaliau tai pradėjo akcentuoti - kad demokratija neįmanoma be stiprių partijų."
  • Investuotojų forumo vadovė Rūta Skyrienė: "Kalba buvo griežta ir pamokanti, bet verslui dėmesio skirta mažai. Čia yra, man atrodo, tokia ir tabu tema, prezidentė dažniausiai nekalba apie verslą, nebent kalbėdama apie tai, kad verslas turėtų skaidrėti ir būti labiau socialiai atsakingas (...) Šiemet truputį mažoka to ekonominio vertinimo, mokesčių reforma nepaliesta praktiškai."
  • Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė: "Aš pasigedau aiškesnio pasakymo apie pajamas ir darbo užmokesčio politiką. Užmokesčio politika bus labai svarbi dabar. (...) Jeigu mums pavyks gerai padaryti darbo užmokesčio politiką, tai ji lems ir emigraciją. Tai labai susiję dalykai."
  • Ekonomistas Gitanas Nausėda: "Sakyčiau, kad pasikeitė prezidentės laikysena valdančiosios koalicijos atžvilgiu. Prisimenu, kad prieš kokius 6 mėnesius avansu buvo išreikštas tam tikras palaikymas tam, ką numato daryti valdančiosios partijos, bet šiuo metu akivaizdžiai matyti, kad tas avansas yra išnaudotas, ir prezidentė nedviprasmiškai kritikuoja kai kurias reformas, kurios buvo pasiūlytos."

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder