Nilas Kuperis mausto „Snoro“ kreditorius

Nilas Kuperis mausto „Snoro“ kreditorius

Banko „Snoras“ bankroto administratorius Nilas Kuperis (Neil Cooper), prokurorų įtariamas tarnybos pareigų neatlikimu ir svetimo turto iššvaistymu, paskelbė ataskaitą, ką banko kreditorių labui nuveikė iki šių metų sausio 1-osios. Nors, pasak jo, svarbiausi banko bankroto procesai yra įsibėgėję, užbaigti arba sparčiai artėja finišo link, išlaikyti N.Kuperio konsultantus „Snoro“ kreditoriams kainuoja dvigubai daugiau nei patį banką.

Vien tik pagyros

Iki prasidedant šiems metams N.Kuperio komanda į banką buvo sugrąžinusi 1,9 mlrd. litų, iš jų per paskutinį praėjusių metų ketvirtį - 119 mln. litų, skelbiama naujausioje „Snoro“ bankroto administratoriaus ataskaitoje kreditoriams.

„Visi svarbiausi banko bankroto procesai jau yra įsibėgėję, daugelis jų arba jau yra užbaigti, arba sparčiai artėja finišo link“, - giriasi Nilas Kuperis ir sako esąs „labai patenkintas „Snoro“ bankroto pažanga ir iki savo greito pasitraukimo į pensiją pasiektais rezultatais.

Pajamų struktūroje aiškiai matyti, kad daugiau nei pusę per tris mėnesius gautų pajamų - 60 mln. litų - sudarė grąžintos paskolos ir palūkanos. Beveik 34 mln. litų sudarė įplaukos iš finansinių aktyvų, kuriuos „Snoras“ turėjo iki bankroto, dar 4,3 mln. litų gauta palūkanų iš vertybinių popierių. Dar 0,8 mln. litų buvo surinkta parduodant „Snoro“ spintas, stalus, kėdes ir kitas smulkmenas, kurių aukcionai banke rengiami kiekvieną savaitę.

Šiame Sizifo darbe N.Kuperis ir vėl neapsiėjo be neįkainojamų konsultantų - jiems per tris mėnesius išmokėta daugiau kaip 11 mln. litų. Tuo metu paskolas ir kitas „Snoro“ veiklas aptarnaujančio dar likusio banko personalo atlygis - 3,758 mln. litų.

Didžiausia ataskaitos naujiena ta, kad pagaliau pradėta grąžinti pinigus „Snoro“ kreditoriams - išmokėta 375 mln. litų.

Įtarimai vadovauti netrukdo

Tačiau paklaustas apie ataskaitoje neminimus, bet visuomenę itin dominančius savo kaip „Snoro“ bankroto administratoriaus veiksmus, N.Kuperis jau nebeturėjo kuo pasigirti.

„Respublika“ jo pasiteiravo, ar prieš pasitraukdamas iš pareigų pasirūpins, kad „Snoro“ kreditoriams būtų grąžintos lėšos, kurios per neteisėtas operacijas atiteko Seimo vicepirmininkės Irenos Degutienės sūnaus Gedimino Degučio vadovautai bendrovei „Novotersa“ ir su verslininko Gedimino Žiemelio įmonių grupe susijusiai bendrovei „AviaAM B03“ ir taip atlyginta bankui padaryta 1,2 mln. litų žala.

„Tyrimas dar vyksta, jokia neteisėta veikla nėra įrodyta. Mes bendradarbiaujame su tyrėjais ir toliau laikysimės šios nuostatos“, - jau ne kartą girdėtas frazes pakartojo N.Kuperis.

Neatskleidė N.Kuperis ir ką mano apie tai, kad kai kurie Seimo nariai įtaria jį melavus „Snoro“ bankroto aplinkybes tyrusiai parlamentinei komisijai ir net ketina kreiptis į prokuratūrą dėl melagingo liudijimo, esą „Snore“ nebuvo jokių neteisėtų operacijų.

„Aš nedalyvauju politiniame diskurse, esu visiškai atsidavęs bankroto procedūroms“, - pareiškė jis.

Rengia atkirtį tyrėjams

Ikiteisminį tyrimą dėl neteisėtų operacijų banke „Snoras“ kontroliuojantis Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Linas Kuprusevičius vakar „Respublikai“ patvirtino, kad N.Kuperis šioje byloje lieka įtariamuoju.

Pasak prokuroro, per itin nuo visuomenės slėptą apklausą N.Kuperiui buvo įteikti paruošti įtarimai, o šiuo metu tyrėjai laukia atsiliepimo į juos.

„Kol kas dar neturime atsiliepimo. Aišku, terminas turi būti proto ribose, iki begalybės nelauksime. Bet aš bendrauju su jo gynėju ir turiu informacijos, kad neilgai trukus turėtų pateikti (atsiliepimą - red. past.), - sakė L.Kuprusevičius. - O paskui, jei turėsime kokių papildomų klausimų, jis žadėjo atvykęs į Lietuvą į juos atsakyti“.

Tikimasi, kad į papildomus tyrėjų klausimus, jei jų bus, N.Kuperis galės atsakyti šio mėnesio pabaigoje. Mat kaip tik tuo metu jis ketina pateikti „Snoro“ banko kreditorių komitetui sąrašą kandidatų, pretenduojančių užimti jo vietą prie „Snoro“ bankroto vairo.

N.Kuperio vieta paveldima

Dar šį mėnesį susipažinti su N.Kuperio vadovaujamos banko komandos atrinktais kandidatais tęsti „Snoro“ likvidavimą tikisi ir „Snoro“ kreditorių komitetas.

„Laikantis BAB banko „Snoras“ pirkimų politikos, BAB bankas „Snoras“ atrinks galimus kandidatus, kurie toliau tęs darbus banke. Kreditorių komitetas turės atlikti kandidatų atranką ir priimti galutinį sprendimą dėl naujojo bankroto administratoriaus. Atrinkta kandidatūra bus teikiama teismui patvirtinti“, - „Respublikai“ aiškino kreditorių komiteto pirmininkė Aurelija Mažintienė.

Ji neatskleidė, ar užimti N.Kuperio vietą gali pretenduoti ir Lietuvos įmonės, ar naujajam administratoriui taip pat bus mokamas 100 tūkst. litų atlyginimas, bet patikino, kad parenkant kandidatus vadovaujamasi kvalifikacijos, patirties, tęstinumo užtikrinimo, kainos kriterijais.

Kreditorių atstovė taip pat akcentavo, kad N.Kuperis šiuo metu jau nebegauna milžiniškos 100 tūkst. litų per mėnesį algos.

„Nustatytas bankroto administratoriaus atlyginimas šiuo metu sudaro 80 tūkst. litų. Toks atlyginimas pradėtas mokėti jau nuo praėjusių metų, kai buvo parduoti stambesni banko turto objektai. Sumažėjus darbo apimtims atitinkamai buvo sumažintas ir atlyginimas“, - dėstė A.Mažintienė.

Neteisėtos operacijos neatšauktos

Tačiau kreditorių komitetas iš susiruošusio į pensiją N.Kuperio iki šiol nepareikalavo anuliuoti neteisėtas, valstybės draudžiamą 345 tūkst. litų sumą viršijančias užskaitas bendrovėms „Novotersa“ ir „AviaAM B03“ ir grąžinti pažeidžiant įstatymą pervestus 1,2 mln. litų į „Snorą“.

„Kreditorių komitetas savo veiklą pradėjo praėjus daugiau nei pusmečiui nuo minėto įvykio (turima omenyje 2012 m. sausį atlikta užskaita bendrovei „Novotersa“, tačiau tų pačių metų spalį, kai neteisėta operacija lėšos buvo pervestos bendrovei „AviaAM B03“, kreditorių komitetas jau veikė - red. past.), todėl kreipėmės į bankroto administratorių dėl šio įvykio esmės išaiškinimo. Komitetui pateiktoje informacijoje minima, kad šiuo metu tyrimas dar nėra baigtas ir tiriančios institucijos dar nėra nustačiusios kaltinamųjų. Kreditorių komitetas nuolat domisi tyrimo eiga ir jeigu paaiškėtų, kad vis dėlto neteisėti veiksmai buvo atlikti, kreditorių komitetas pareikalaus prisiimti visą atsakomybę ir padengti visus nuostolius“, - tikino A.Mažintienė.

Nevykdo teismo sprendimo

Ko gera, N.Kuperiui pareikšti įtarimai dėl galimų neteisėtų operacijų visgi privertė kreditorių komitetą sunerimti. Mat komitetas iki šiol nepriėmė naujo sprendimo dėl 33,54 mln. litų išlaidų „Snoro“ bankroto administratoriaus konsultantams, kaip buvo įpareigojęs teismas.

Šios išlaidos esą buvo patirtos 2012 m. pirmą pusmetį, kol dar nebuvo įvykęs „Snoro“ kreditorių susirinkimas ir nebuvo išrinktas jų komitetas. Teismas atsisakė tvirtinti minėtas išlaidas, o šviežiai iškeptas kreditorių komitetas 2012 m. rugsėjo 27 d. N.Kuperio prašymu palaimino 33,54 mln. litų išmokas už nežinia kokias paslaugas ir jos atiteko „Zolfo Cooper“, „Linklaters“, „Deloitte“ ir „Eversheds“.

„Snoro“ kreditorių mažuma minėtą sprendimą skundė net du kartus, kol 2013 m. spalio 25 d. Vilniaus apygardos teismas nustatė, kad minėtas kreditorių komiteto nutarimas prieštarauja Įmonių bankroto įstatymo normoms. Teismas nurodė kreditorių komitetui iš naujo svarstyti 33,54 mln. litų išlaidų N.Kuperio konsultantams klausimą.

„Šiuo metu šis klausimas yra sprendimo stadijoje“, - teatsakė A.Mažintienė. Tą patį kreditorių komiteto vadovė teigė ir prieš 5 mėnesius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder