Pabėgėlių neimančios valstybės mokės milijardines baudas

Pabėgėlių neimančios valstybės mokės milijardines baudas

Europos Komisija ketina svarstyti galimybę įvesti mokestį šalims, atsisakančioms priimti pagal nustatytas kvotas atvykusius į ES nelegalus. Bauda gali siekti apie 250 tūkst. eurų už žmogų.

Laikraštis „The Financial Times“, remdamasis savo šaltiniais, rašo, kad Europos Komisija šiandien planuoja pateikti naujus pasiūlymus, kaip pakeisti galiojančią prieglobsčio suteikimo ES šalyse sistemą - Dublino reglamentą. Pagal preliminarius planus, Komisija pasiūlys įvesti rinkliavą šalims, atsisakančioms laikinai įkurdinti prieglobsčio ieškančius žmones, bet dėl šio punkto dar diskutuojama.

Leidinio šaltinių duomenimis, ši bauda gali siekti 250 tūkst. eurų už žmogų, ieškantį prieglobsčio, bet ji dar gali pasikeisti. Kitas laikraščio pašnekovas patikslino, kad, šiaip ar taip, kaina už atsisakymą priimti pabėgėlius gali siekti „šimtus tūkstančių eurų“.

Pasak „The Financial Times“, jeigu Europos Komisijos planai nepasikeis, pavyzdžiui, Lenkija turės sumokėti daugiau kaip milijardą eurų, kad galėtų neįsileisti 4,5 tūkst. nelegalų, atvykusių į Italiją ir Graikiją, kuriuos ji turi priimti pagal nustatytą kvotą. Nesunku suskaičiuoti, kad Lietuvai už nepaklusnumą tektų sumokėti apie 275 mln. eurų. Ir čia vien už 1105 nelegalus, kuriuos pavieniai mūsų politikai pažadėjo įsileisti. Bauda ūgtelėtų, jei Europos Komisija nuspręstų Lietuvą „apdovanoti“ papildomomis kvotomis arba jei uolūs mūsų veikėjai patys įsipareigojimus nuspręstų padidinti.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas tikisi, kad Europos Komisija nesiryš pritarti sankcijoms.

„Manau, kad tai yra tik gąsdinimai. Ypač Rytų valstybės kategoriškai pasisako prieš pabėgėlių priėmimą, aš taip pat pasisakau prieš papildomas kvotas. O dėl tų 1105 pabėgėlių - tai jau taip, priimti reikia, nes įsipareigojome. Kita vertus, jie pas mus nelabai ir nori atvykti, todėl gal didelės problemos ir nebus. Kol kas mes turime tik tris pabėgėlius, iš jų vienas buvo mūsų karių Afganistane vertėjas. Bet tai, kad pabėgėliai vengia Lietuvos, rodo, kad gal ne nuo karo jie bėga. Nes kitaip būtų patenkinti atsidūrę bet kurioje valstybėje, kurioje yra saugu“, - akcentavo A.Paulauskas.

Tačiau politikas ramina: jei Europos Komisija ir patvirtintų sankcijas, jos negrėstų, jei, pavyzdžiui, nelegalas pabėgtų iš Lietuvos į turtingesnę valstybę.

„Jei jis pabėgtų, paprasčiausiai būtų grąžintas į tą šalį, kurioje buvo suteiktas prieglobstis, jokių sankcijų už tai nebūtų. Bet apskritai manau, kad sankcijoms nebus pritarta, nes ES turi kovoti ne su krizės pasekmėmis, o su priežastimis, reikia galvoti, kaip uždaryti sienas, kaip juos grąžinti atgal į Turkiją, o kai baigsis karas Sirijoje - į Siriją“, - konstatavo A.Paulauskas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder