Prezidentė vetavo Darbo kodeksą

Prezidentė vetavo Darbo kodeksą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nusprendė nepasirašyti Seime priimto Darbo kodekso ir parlamentarams jį grąžina tobulinti. Kaip taisyti darbo santykių reglamentą, turėtų spręsti dar šios kadencijos Seimas.

Anot šalies vadovės, įstatymų leidėjai, priimdami naują Darbo kodeksą, turėjo rasti balansą tarp darbuotojų ir darbdavių interesų.

"Skubotai, buldozeriniu principu priimant tokį svarbų dokumentų buvo pamirštas darbuotojas ir socialinis jautrumas", - pirmadienį žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

"Lankstumas nenukentės, jei į Darbo kodeksą sugrįš daugiau jautrumo", - pridūrė šalies vadovė.

Seimas dabar turės spręsti, ar priimti svarstyti visas Prezidentės pataisas, arba atmesti D. Grybauskaitės veto ir likti prie anksčiau priimto Darbo kodekso. Prezidentė siūlo pataisyti 22 nuostatas.

Prezidentė siūlo į Darbo kodeksą grąžinti nuostatą, kad darbuotojas yra silpnesnioji darbo santykių dalis, taip siūloma neįvesti netesybų "lubų" tais atvejais, kai darbo santykiams pasibaigus darbdavys vengia atsiskaityti su darbuotoju. D. Grybauskaitė taip pat siūlo išbraukti nenustatytos apimties darbo sutarčių rūšių, kurios ES valstybėse egzistuoja tik Jungtinėje Karalystėje, Danijoje ir Nyderlanduose, nuostatą.

Tarp siūlymų - palikti išeitinės išmokos dydį (2 vidutinių darbo užmokesčių), kai iš darbo išeiti nori pats darbuotojas. D. Grybauskaitės teigimu, turėtų būti ilginami atleidimo iš darbo terminai socialiai jautrioms grupėms - auginantiems vaikus iki 14 m. terminą pailginti iki 3 mėn., toks pats terminas, anot Prezidentės, turėtų būti taikomas ir auginantiems neįgalų vaiką iki 18 m. Šalies vadovė siūlo išeitinę kompensaciją didinti nuo 6 iki 8 VDU, kai iš darbo atleidžiama darbdavio valia.

Prezidentūra siūlo numatyti dvigubą apmokėjimą už darbą poilsio dienomis, kai darbuotojas apie darbo grafiko pasikeitimą įspėjamas tik prieš 2 darbo dienas. Darbuotojams, dirbantiems sutrumpintu grafiku kenksmingomis sąlygomis (pvz. naktimis), už darbą siūloma apmokėti kaip už visą darbo dieną. Prezidentė taip pat siūlo grąžinti nuostatą už nepertraukiamą darbą toje pačioje darbovietėje suteikti papildomų kasmetinių atostogų.

Stiprinant kolektyvinių darbo santykių atstovavimą, Prezidentė siūlo suteikti apsaugą nuo atleidimo ne tik profesinių sąjungų atstovams, bet ir visiems darbuotojams, kurie ginčo su darbdavio metu atstovauja darbuotojų interesams. Prezidentės nuomone, privalomos darbo tarybos nėra reikalingos, jos gali būti steigiamos tose įmonėse, kur nėra profsąjungų ir kuriose dirba per 20 žmonių.

Prašydami vetuoti naują darbo santykių reglamentą į Prezidentę kreipėsi per 20 įvairių organizacijų. Praėjusią savaitę socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė teigė, kad Seime priimtas Darbo kodeksas yra maksimaliai subalansuotas, panašios pozicijos laikosi ir Premjeras Algirdas Butkevičius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder